Най-изгодната цена за руски газ в Европа – за Сърбия

Каква политическа цена обаче ще плати Белград?
31 май 2022 11:16, Елка Василева
65
Най-изгодната цена за руски газ в Европа – за Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича днес, но сръбският  президент Александър Вучич успокои обществеността, че страната му си е осигурила руско синьо гориво на изгодна цена за поне още три години на фона на главоломното поскъпване на суровината.

Още по темата
Вучич обяви в неделя след телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, че двамата са се договорили за доставката на 2,2 милиарда кубични метра газ годишно, като цената ще се изчислява по формула, обвързана с цената на петрола.

Цената ще бъде 100 процента по петролната формула, което означава 310 до 408 долара за хиляда кубични метра газ, това е цената за 2,2 милиарда кубични метра, най-изгодната цена в Европа, увери Вучич, цитиран от държавната телевизия РТС.

По думите му това е три пъти по-малко, отколкото цената в момента, а през зимата ще бъде 10-12 пъти по-малко спрямо това, което ще плащат останалите европейски страни.

За останалите 800 милиона кубични метра газ, които ще са нужни на Сърбия, ще се ще водят допълнително преговори.

След разговора Вучич – Путин в съобщението на Кремъл по въпроса за газа се посочва само, че руският държавен глава е обещал газовите доставки да не бъдат нарушавани.

При предишния разговор по темата газ в края на ноември 2021 година президентите на Русия и Сърбия се разбраха за удължаване на договора за доставки на руски газ за Сърбия с още шест месеца до днес при цена 270 долара 1000 кубични метра.

На фона на уверенията за подсигурена със синьо гориво зима и при това на изключително изгодни цени реакциите на обществено-политическата сцена в Белград са изключително поляризирани.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Вучич е свършил "голяма работа за Сърбия“ и е получил повече, отколкото при предишния разговор с  Путин.

Министърката на енергетиката Зорана Михайлович каза пред Танюг, че за Сърбия, която е изцяло зависима от един газов доставчик – Газпром, постигнатият договор е от огромно значение.

Същността е в това, което двамата президенти договориха и тъй като често чета как ще реагира Европа и как ще реагира някой трети на това, нека не се заблуждаваме – руският  газ продължава да тече към Европа при определени условия. И по същия начин Сърбия трябваше да подсигури зимата, каза Михайлович.

Боян Станкович, заместник-директор на Сектора за стратегически анализи в Стопанската камара на Сърбия, коментира пред РТС, че новото споразумение носи спокойствие на населението, икономиката и на цялата държава, тъй като се намалява неизвестността във връзка със снабдяването с газ.

Някои анализатори отбелязват обаче, че наред с икономическата цена има и скрита политическа цена на руския газ, която може да струва скъпо на Сърбия.

Основателят на Форума за етнически отношения Душан Янич сравни пред вестни “Данас” разговора между Путин и Вучич  с  преговори между “дилър и наркоман”, имайки предвид зависимостта на Сърбия от руския газ. Според него Москва предлага изгодна цена на синьото гориво, за да запази това състояние на зависимост на Белград.

В енергийния сектор Сърбия е изключително зависима от Русия, а монополът на пазара на петрол и газ е в ръцете на Газпром. Руската компания е мажоритарен собственик на някогашния сръбски петролен гигант НИС, както и на газовото хранилище в Банатски двор. Тя е единственият доставчик на газ за страната и мажоритарен собственик на газопроводите.

Освен това Газпром чрез свои филиали спонсорира спортни клубове, като футболния "Цървена звезда“ и баскетболния “Партизан”, а участва и във финансирането на музикални фестивали и културни събития, отбелязва "Свободна Европа“. По думите на Игор Новакович от неправителствения "Център за международни въпроси и въпроси, свързани със сигурността", тези дейности на Газпром са част от "ефективна кампания, която възхвалява сръбско-руските отношения.“

Сърбия не въведе санкции срещу Русия след нападението на Москва срещу Украйна, но в ООН подкрепи резолюцията, с която се осъжда нарушаването на украинската териториална цялост и суверенитет. Сръбският премиер Ана Бърнабич коментира в неделя, че Белград не се присъединява към санкциите заради принципите си, а не заради газовото споразумение.

Същевременно Белград е кандидат за членство в Евросъюза, който въведе редица санкции срещу Москва. Русия отговори с искане газът й да се заплаща в рубли. След като не се съобразиха с това руско искане, синьото гориво за България, Полша и Финландия беше спряно.

В този контекст специалистът в областта на енергетиката Миодраг Капор, цитиран от телевизия Ен1, казва, че благоприятните условия за Сърбия по договора за газа са само едната страна на медала и отбелязва, че Русия използва суровината като средство за политическо изнудване.

Със сигурност това не е безплатно. По много причини. Съюзниците ни в ЕС няма да погледнат благосклонно на това, тъй като те съзнателно пожертваха цената на енергоносителите заради агресията на кремълската администрация в Украйна. Така че ако те гледат на нас като на някого, който се възползва от тази агресия, докато всички останали страдат, това няма да мине без последици - и политически, и икономически. Въпреки че и властта, и голяма част от опозицията в Сърбия се стараят да представят това по друг начин, коментира Капор.

Следващата седмица в Белград пристигат германският канцлер Олаф Шолц и руският външен министър Сергей Лавров – рядко посещение на толкова високопоставен руски представител в европейска страна от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Лавров ще изпревари Шолц. Според сръбски медии визитата му е насрочена за 7 юни, като вероятно тогава да бъде подписан новият газов договор.  

Посещението на Олаф Шолц е насрочено за 10 юни и е в рамките на обиколката му в страните от Западните Балкани. Очакванията са, че основна тема на разговорите ще бъде дали и кога Белград ще въведе санкции срещу Русия, след като европейски представители многократно призоваха Сърбия като страна кандидат за членство да уеднакви външната си политика с политиката на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия си накупи евтин газ, България ще стои на студено зимата,а Путин ще си го премести в другия крачол
60
7
 
3
 
! Отговори
hh преди 2 години
Пълни тъпотии!!! Утре ще му спрем кранчето на Вучич заради неизпълнението на договора м/у нас и *** и да го видя как ще се хвали отново, хвалипръцко смотан!!! *** трябва да плаща неустойки заради прекратения договор с нас, който е активен до края на годината!!! В отговор на загубите ни, може или да спрем транзита за сърбежите или да увеличим стойността на транзитните такси с размера на нашите загуби!!!! А гАвното джуджешко да мре от злоба!!!
59
1
 
7
 
! Отговори
Не бе Уса преди 2 години
До УСА...Сърбите не са "навеждачи".....Те са само НАГАЖДАЧИ!Това им е останало от бивша Югославия - да цицат от две крави- и тук е добре и там е добре!Лошото е,че с един и същи номер трудно се минава,пък се каните да влизате в ЕС!....
58
12
 
8
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Горките сърби. Гледат как управниците им седят наведени и с отворени бузки, да поемат по-дълбоко руският.... Не е ли унизително за сърбите, като нация. Кире може да е *** като гуменка, ама поне не го поема от джуджето на задна. Все пак той не е запознат с путинофилските ценности.
57
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
До АнонименЩото са си платили, умнико.
56
10
 
14
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Тръбата за Сърбия минава през България. Цената на сърбите е с включени транзитни такси. Сметнете цената на входа и можете да си представите каква можеше да бъде цената за България. Киро дори не може да врътне кранчето, защото вее са платени всички транзитни такси за 3 год. напред. И това при положение, че ЕС разрепава доставки на руски газ. Сега заради тъпия и порст Киро ще гледаме като сирачета и ще плащаме скъпия американски газ.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MONAD - Мите, аре спри се вече.
54
10
 
7
 
! Отговори
странно преди 2 години
елементарни хора и тука е пълно с такива. Значи готови са да платят малко по малко за газ, но да седят на ниски заплати, отколкото да взимат яко кинти и да си плащат. Знаете ли колко им пука на ти в Швейцария, Люксенбург или Австрия колко струва газта?? Зимата плащам за 6м. около 3к за отопление, като взимам 10к на година то и на 2к да падне отоплението ще е 1/5 от дохода ми. Аз обаче бачкам за западна компания и взимам 80к годишно, и двоино да вдигнат газта та 6к да давам, то ще е 1/10 от доход
53
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще плаща / Ще подписва / Ще бъде добре...все глупости. Разберете , няма нищо даром ,особенно от страна на рашистите.Това са отчаяни ходове на една територия заплашена от фалит.Газпром е тотален законен монополист ,буквално е в всяко домакинство в Сърбия и си прави каквото иска с робите в колонията
52
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо още работи "турски поток" като искаме да спрем парите на Путин?
51
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В живота има много по ценни неща от газа и цената. България е редовен платец на газпром , приема руски туристи десетилетия, имаме търговски отношения. Накрая станаха и спряха газа точно на нас? Това не е нито мъжко, нито добри бизнес отношения, нито нищо. Това е една демонстрация, колко сме велики и ще слушате заповеди. Е.... вземете си газа и Успех :))) Руската общност в България изобщо не е съгласна с това, което правят дъртаците в кремълл.
50
0
 
11
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
Цените в Сърбия са наистина такива. Никой не твърди, че там е зле, а е скъпо. Нима в Сърбия хората не плащат технически преглед, данък и ремонт на колата? Проблемите при нас са ясни на всеки- некачествено строителство, претоварени камиони по пътищата и слаб контрол.
49
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЧТИ БЕЗ ПАРИЧКИ НА СЪРБЕТЕ НА ФОНА НА 1400 ЕВРО НА ДЖЕНДЪРИЯТА,
48
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Росифилска ценност е да седиш надупен и да го желаеш целия. Няма толково нискоинтелигентни елементи като русофилите.
47
21
 
17
 
! Отговори
Леб преди 2 години
Ние не завиждаме. Българите предпочитат да са бедни, но свободни от руския газов гнет. Поправете ме ако бъркам.
46
18
 
22
 
! Отговори
Блъди Мери преди 2 години
Изгодите от путинова раша винаги се връщат с обратен знак, това което е дала рассия си го е взела стократно, този който се е подложил на кремълските сатрапи и военнопрестъпници е обречен да бъде роб до гроб ... руската зависимост винаги върви в комплект с Мафия, Корупция, пороядена държавност и национален нихилизъм, със загуба на суверенитет и национално достойнство ... !!!
45
9
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
"За поне още три години.." Дали срока случайно се покрива с предвиждания здравословен край на Путин след 3 години???
44
1
 
10
 
! Отговори
До пича с цените преди 2 години
До До 17Ти не само даваш тук в България 97 лева за Винетка от София до Перник за лошите пътища ами плащаш и данък на автомобила като за сметка на това имаш разбити пътища и разходи по ремонти десетки левове + напълно безсмислен технически преглед със най скъпият стикер в ЕВРОПА.Я кажи сега пак колко са зле Сърбите от към пътища?
43
12
 
9
 
! Отговори
просто бизнес преди 2 години
Няма лощо за тях, но Сърбия да не забравя, че газопроводът на наша територия е български. Сега е момента да им вдигнем транзитните такси, нали ще купуват най-евтино. Това ще е изцяло в наш интерес.
42
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей така се купуват к*рви . Евтино и лесно. Такова е. Сръбски клоуни