Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?

Страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания
8 юни 2022 14:27, Йоана Цонева
242
Русия пред опасността от държавен фалит още в края на юни?
Снимка: БГНЕС

Неплатените наказателни лихви за забавени плащания по един доларов заем изправят Русия пред опасността от фалит – за първи път от Октомврийската революция насам. Една от причините за това са санкциите на ЕС, които засегнаха и фирмата за разплащания, която Москва беше определила да обслужва плащанията по еврооблигациите на страната.

През последните 100 години Русия на няколко пъти е изпадала във финансови затруднения, но тя винаги е успявала някак да избегне неплатежоспособността. Този път обаче може и да не успее, пише DW.

Пари има достатъчно

Необичайното е това, че Русия не е застрашена от фалит заради липсата на средства. Страната разполага с огромни валутни резерви, а всеки месец получава милиарди от продажбите на петрол и газ. Така че оставащият дълг от близо 40 милиарда щатски долара и близо двата милиарда долара, които са на падеж до края на тази година, не би трябвало изобщо да я затруднят.

Междувременно обемът на руския държавен фонд, в който постъпват средства от продажбите на петрол и газ, нарасна значително до 197,7 милиарда щатски долара. Само месец преди това в него имаше 155,2 милиарда долара, но през май в него бяха преведени постъпленията от търговията със суровини през 2021 година.

В същото време страната е до голяма степен откъсната от системата на международните разплащания – следствие от наложените ѝ санкции заради войната в Украйна. Освен това една част от руските валутни резерви е замразена. А наскоро изтече действието на клауза, която по изключение позволяваше на американски притежатели на руски държавни облигации да получават рентата си. Това тика Русия към държавен банкрут, тъй като е блокиран пътят за тези плащания и средствата по тях не могат да бъдат превеждани по сметките на кредиторите.

Решение не се очертава

Русия предложи изход от ситуацията, като призова кредиторите да се съгласят да получават вземанията си в руска конвертируема рубла или в други валути, различни от щатския долар, така че да бъде избегната западната система за международни разплащания. Финансовият министър Антон Силуанов предложи и за руските държавни облигации да важи същата схема, както за европейските купувачи на руски газ – разплащания с конвертируема рубла. Казано иначе: чуждите кредитори да си открият сметки в някоя руска банка, а плащанията да се извършват в различна валута от щатския долар.

Този план обаче също нямаше да помогне на Русия да избегне неплатежоспособността, защото американските инвеститори нямаше да могат да участват в него. А миналия петък ЕС включи към санкционираните лица и организации и Националния депозитар по сетълмента, който трябваше да обслужва руските задължения в евро.  

Кога ще настъпи неплатежоспособност?

Русия може официално да бъде обявена за неплатежоспособна още в края на месец юни. Не е ясно само дали лихвите по облигации, които Русия твърди, че е превела още на 27 май, ще пристигнат при кредиторите с оглед на действащите санкции.

По-конкретно става въпрос за плащания по лихви в размер на 71,25 милиона в щатски долари и 26,65 милиона в евро. За да не бъде обявена Русия за неплатежоспособна, тези суми трябва да са постъпили по сметките на кредиторите най-късно 30 дни след падежа. Такъв беше и случаят с падеж в началото на април, който Русия успя да спази малко преди да изтече гратисния срок на 2 май.

Какво би означавал един държавен банкрут на Русия?

Русия вече е изключена от глобалните финансови пазари. Но освен загубата на репутация евентуалната неплатежоспособност носи и други негативи за страната. Така например кредиторите ще могат да завеждат съдебни дела, а съдът да налага конфискация на руски активи в чужбина.

Освен това ще започне дълъг и скъпо струващ процес по преоформяне на дължимите дългове, ако един ден Русия и Западът отново се сближат. По правило държавният банкрут оскъпява дългосрочно цената на кредитите, което ще бъде допълнително финансово бреме за Русия в продължение на дълги години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
11
 
! Отговори
Шейтаня преди 1 година
Еййй,мечтите на дедо))) Нещо по така за четвъртото измерение? Все едно слушам врачките от Еврокома) . Много им се иска да фалира,но зимата ще дойде,с пилците се броят на есен.
18
7
 
11
 
! Отговори
цц преди 1 година
Добре де русофилите хем не щат СССР, хем искат стария строй . Объркан съм.
17
3
 
15
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
и след 3 часа пускате статия, която обявява увеличение на спеставанията в Русия :) Много яко. Тотална връзка с логиката. Не разбирам от икономика, а от логика и ви куца яко! Последно фалира или има достатъчно финансов ресурс?
16
4
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Всяка седмица четем за скорошния дефолт на Русия и после следва новина за рекордни приходи и рекордни суми в хазната им. Фалит на ужким не ни интересува.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още малко като скочат сметките и като стане един бунт във целия ЕС !Казвам целия защото всички ще излязат на улиците тогава смешниците от ЕС, сами ще клекнат и няма да имат избор.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - те тръгнали да оправят Русия?! - ___ - Кои са те ве? Радев и & ли?! Той нали събра отбор юнаци и започна с изчегъртването на България! Успешно се оказва! Аплодисменти!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано.
12
9
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
За избръмчалите русофили ЕС може да е по лошо от СССР, не и за нормални хора
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми, айде да е айрлия! :))))
10
5
 
12
 
! Отговори
ЕС окупирана от сащ преди 1 година
ЕС постепенно се превръща в по лошо копие на СССР,това е ужас в 21век.
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стигнах до Дойче зеле и спрях да чета поредната шитня.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулативно се твърдеше,че Русия щеше да факир миналият месец,сега пък този месец? Путин пак ще си плати както и миналият!-:)) Трезорите н банките е Русия пръщят по шевовете от долари и евро! Путин се е подготвил отдавна и нищо Не е пропуснал! Так че стига вече глупости! -:)))
7
4
 
9
 
! Отговори
мафията на въжето преди 1 година
Време е да свалим псевдоелитите в Европа,много грехове им се насъбраха
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно? Че вече много фалити не се случиха...
5
2
 
20
 
! Отговори
Гого гого преди 1 година
Ха ха ха ха ха ха ха ха ха - заболя ме корема от смях - верно че русия е как беше - малка бензиностанция - ама бензина си е неин - а тия дето го купуват май ще ядат дървото
4
3
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Русия има много пари и иска да плаща но запада ней дава да си плаща дълговете и сметките?!вие съзнавате ли до каква лудост е стигнал света?!
3
9
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Както СССР ли се разпадна?
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ако задържи 2 години така , колективният азапад ще се разпдне, всеки самостоятелно ще се договаря с РФ , за да не умре от глад
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката Мара втасала, България е пред фактически фалит, те тръгнали да оправят Русия?!