Огромният залог в битката за Донбас, от нея зависи ходът на войната

Русия си е извадила поуки от грешките си в началото на инвазията
14 юни 2022 21:30, Елка Василева
316
Огромният залог в битката за Донбас, от нея зависи ходът на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Ден след ден Русия неумолимо нанася артилерийски и въздушни удари по украинския Донбас и бавно и методично настъпва в този регион, който е центърът на промишлеността на Украйна.

Сега, когато конфликтът навлезе в четвъртия си месец, кампанията в Донбас придобива много голям залог и може да се окаже решаваща за хода на цялата война, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Ако Русия надделее в битката за Донбас, за Украйна това ще означава загуба не само на още земи, но може би и на най-боеспособните ѝ сили, което проправя пътя на Москва за превземането още територии и ще ѝ позволи да диктува условията си на Киев.

И обратно, при руски провал може да се стигне до украинска контраофанзива - и евентуално до политически сътресения в Кремъл.

Русия изглежда си е извадила поуки от грешките си в началото на инвазията и в Донбас действа по-внимателно, разчитайки на тактика на отслабване на украинската отбрана чрез подлагането ѝ на обстрели с далекобойна артилерия.

Изглежда това работи: по-добре въоръжените руски войски напредват както в Донецка, така и в Луганска област и в момента контролират едната област на 95 процента, а другата на около половината.

Украйна губи по 100-200 войници на ден, призна пред Би Би Си украинският президентски съветник Михайло Подоляк и добави, че Русия "е хвърлила в боя целия си неядрен потенциал".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников определи обстановката на бойното поле като "изключително тежка".

Докато войната се развиваше зле за Русия, мнозина смятаха, че президентът Владимир Путин може да обяви победа, след като постигне някакви минимални успехи в Донбас и после да се откаже от конфликта, който засегна в значителна степен икономиката и ресурсите на страната му. Но Кремъл даде ясно да се разбере, че очаква Украйна да признае всички завоевания на Москва - включително анексирането на Крим през 2014 г. - нещо, което Киев изключи като възможност.

Руските войски контролират цялото азовско крайбрежие, включително стратегическото пристанище Мариупол, цялата Херсонска област ,която е ключов подстъп към Крим, и голяма част от Запорожка област, което може да послужи като добра изходна точка за по-нататъшни операции още по-навътре в Украйна. Малцина очакват Путин да спре дотук.

В четвъртък той сравни войната в Украйна с войните от 18-и век с Швеция, водени Петър Велики "за възвръщането и консолидирането" на историческите земи на Русия, каза президентът. Москва отдавна гледа на Украйна като на част от сферата си на влияние.

За разлика от предишните си провали на бойното поле Русия изглежда е преминала към по-консервативна тактика. Мнозина очакваха тя да опита да обкръжи украинските войски чрез масирано настъпление, но вместо това тя предприе редица по-малки операции за принуждаване на силите на Киев да се изтеглят, без същевременно да обременява линиите си за снабдяване.

Киър Гилс, експерт по Русия от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", смята, че Москва "съсредоточава цялата си артилерия в един-единствен участък от фронта, за да си проправи път, изравнявайки със земята всичко по пътя си".

Западните официални представители все още хвалят украинските войски за способността им да бранят страната си и да оказват ожесточена съпротива, прибягвайки до тактика, съчетаваща използване на артилерия, отстъпление от някои участъци на фронта, когато това е нужно, и чести контраатаки.

"Украйна води политика на гъвкава отбрана, тоест бие се само там, където има смисъл, вместо да води битка за абсолютно всяка педя земя", каза Гилс.

Високопоставен западен представител, пожелал анонимност, каза, че руската кампания "продължава да изпитва сериозни проблеми на всички нива", и отбеляза, че на силите на Москва са нужни "седмици, за да постигнат дори и най-скромните си тактически цели като превземането на отделни села".

Миналата седмица руснаците загубиха цял батальон при неуспешен опит да преминат река Северски Донец и да създадат предмостие на другия бряг. Това стана с цената на стотици убити и десетки унищожени бронирани машини.

В битката за Донбас Русия има чувствително превъзходство в артилерията благодарение на по-големия брой тежки гаубици, ракетни установки и съответните количества боеприпаси за тях, с които разполага. Украинците се налага да бъдат икономични в използването на артилерията си, докато същевременно снабдяването им е подложено на постоянни руски нападения.

Украйна започна да получава повече тежко въоръжение от западните съюзници, които предоставиха десетки гаубици, а сега възнамеряват да започнат да ѝ доставят и реактивни системи за залпов огън.

Украински официални представители и западни анализатори изразиха опасения, че Москва може да предприеме офанзива към гъстонаселената и индустриализирана Днепропетровска област, защото това може да разцепи Украйна на две и отново да изправи столицата Киев пред заплаха.

"Руските цели в тази война се менят съобразно обстановката на бойното поле", каза Елеонора Тафуро Амброзети, анализатор в Международния институт по политология в италианския град Милано. Тя отбеляза, че Русия може да опита да нанесе икономически щети на Украйна, като превземе цялото ѝ крайбрежие и по този начин я лиши от излаз на море.

Висш руски генерал вече заговори за намерения за отрязване на украинския достъп до Черно море чрез превземането на Одеска и Николаевска област чак до границата с Румъния, ход, който ще позволи на Москва да създаде коридор по суша към сепаратисткия регион на Молдова Приднестровието, където има разположена руска военна база.

Всякакви подобни стремежи ще зависят от успеха на изток. Поражение в Донбас ще постави Киев в много тежко положение, тъй като новите попълнения в армията вече няма да притежават уменията на калените в битка войници, които в момента се бият на изток, а доставките на западно оръжие няма да са достатъчни за спиране на възможно руско настъпление още по-навътре в Украйна.

Украинските власти не  са съгласни с тези опасения и изразяват увереност, че армията им ще успее да спре руското напредване и дори да мине в контраатака.

"Планът на Украйна е ясен: Киев изтощава руската армия, за да печели време, докато пристигне още западно оръжие, включително системи за противовъздушна отбрана, с надеждата за успешна контраофанзива след това", каза анализаторът Микола Сунхуровски от киевския мозъчен тръст Център "Разумков".

Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили на САЩ и бивш главнокомандващ силите на НАТО от 2013 до 2016 г., предупреди да не се сключва примирие сега, защото това според него ще насърчи още повече Русия.

Когато през 2008 г. Русия нахлу в Грузия, отговорът на Вашингтон е бил неадекватен, същото се отнася и за този при анексирането на Крим през 2014 г., смята Брийдлав.

Сега Москва повтаря действията си, а Западът получава нова възможност да отговори.

"Според мен от изхода на тази война зависи дали и занапред ще бъдем свидетели на още подобни действия от страна на Русия", добави той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рашистан е зло Целият украински народ??? А посмали ***? В Европата отидоха всички свързани със фашистката власт, а в Украйна останаха обикновенните хора, повечето руснаци да бъдат жив щит на хазарофашистката и3мет!
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нормален Много си проззз333 и елемнтарен cocpocoид.
189
11
 
3
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
Путин е военнопрестъпник! Върху прогнилата съвест на Путин лежи вината за смъртта на всички жертви на войната и от двете страни! Само платените русофили го подкрепят! Възмездие за руските терористи които измъчват и убиват украински деца! Руските бандити са отговорни и за смъртта на рускоговорящите, които са били ползвани като жив щит срещу украинската армия от прокремълските терористи за да стоварят вината върху украинците, с цел да предоставят на Путин удобен предлог за нападение на Украйна!
188
13
 
3
 
! Отговори
рашистан е зло преди 1 година
Само руските платени прокси *** подкрепят детеубиеца Путин и неговите руски бандити които подпалиха огъня на войната в който изгоряха хиляди невинни цивилни и от двете страни на фронта! Целия украински народ се изправи за да защити своето бъдеще. Украинците се борят срещу жестокият руски враг, който дойде да убива, унищожава, краде и мародерства, свирепият руски враг който не прави разлика между военни и цивилни, руският враг които не смята себе си обвързан от никакви норми и правила!
187
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писателче, точно нормалните хора не подкрепяме войната още по малко Зеленски. Той трябваше да преговаря с Русия преди военните действия но вместо това се осланя на Запада и с получените оръжия избива както руснаци така и украинци тоест славяни и в двата случая. Прокси война на САЩ и Запада срещу славянството.
186
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пълна победа......Това не е вярно само американските прокси *** подкрепят Зеленски. Никой здравомислещ човек не подкрепя военнолюбци като Зеленски и неговите спецялно обучени от САЩ части. Те са хитлеристи и нарочно държат руснаци тоест рускоезични войници на фронта като пушечно месо. Не им разрешават да не участват във войната срещу Русия и ако тръгват да се предават ги избиват в гръб. Същото правят и с мирното население. Офицерството е хитлеризирано до безумие. Лозунга СУ е хитлериски.
185
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пълна победа......Това не е вярно само американските прокси *** подкрепят Зеленски. Никой здравомислещ човек не подкрепя военнолюбци като Зеленски и неговите спецялно обучени от САЩ части. Бих ги нарекла хитлеристи. Те нарочно държат рускоезични войници на фронта като пушечно месо. Не им разрешават да не участват във войната срещу Русия и ако тръгват да се предават ги избиват в гръб. Същото правят и с мирното население. Офицерството е хитлеризирано до безумие. Лозунга СУ е хитлеристи.
184
2
 
9
 
! Отговори
Сега обаче преди 1 година
палачинката се обърна и само Русия може да спаси Американците от това да почнат да говорят испански
183
13
 
3
 
! Отговори
САЩ > русия преди 1 година
Ако не бяха САЩ сега руснаците щяха да говорят на немски, а на руски щяха да говорят само с конете си, ако разбира се преди това не са ги изяли от глад, хихихи.
182
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна и Зеленски не виждат ли че населението на Донбас повече не иска и не може да живее с тях. Те се опитаха да го асимилират вместо Украйна като държава да се демократизира и да има живот за всички хора там. Русия много дълго търпя опита за асимилация.
181
15
 
5
 
! Отговори
Слава Украина! преди 1 година
Пълна победа за братска Украйна! Съпротивата ще продължи до елиминирането и на последния руски нацист! Всички нормални българи са с вас господин Зеленски. От името на тази нормална част от българската нация имате пълна подкрепа за героичната съпротива на братска Украйна която води неравна битка като Давид срещу Голият! Скоро и украинския Давид ще обезглави кремълския Звяр. Бог е с Украйна срещу руския агресор. Мачкай руските нацисти президент Зеленски, ние нормалните сме с теб!
180
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада води прокси война с Русия, която е принудена да се защити и да победи.
179
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честните хора все вярваме че Запада и САЩ ще си платят за злото което са сторили, но те винаги се измъкват. Тази война е сътворена от Запада и той трябва да плати за това че проля нарочно кръвта на славянските народи.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
244, 245 са едни много добри мнения. Похвално.
177
2
 
16
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 1 година
Бой по урките ! А тези дето се пекат по плажовете ни - марш на фронта !
176
4
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 1 година
Анализаторите,само да ви обясня нещо,което не заслужавате.При началото имаше войска към Киев,не за да се превзема,а за да се попречи да се разгърне армията,да премине в партизанска война.А и да има свежи сили от западните провинции.Рядко има някой тук да арзбира от военно дело,па тия в редакцията ,хептен.Отново брилянтна военна операция.А за методичното настъпление в момента и поетапно настъпление,вече се вихрете ,колкото искате.Русия дърпа напред с минимални жертви,всичко е ракети и артилерия!!
175
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко войни са се водили за териториите, които населява Русия? Много! Войни, най-запомнящите се на Наполеон и Хитлер, всички знаем как свършиха. Русия все още е там, където я виждаме и сега, векове наред. Тя държи несметни природни ресурси и вместо Европа, по чисто Гоеграфски признаци да търси кооперация с Русия, тя винаги се бута към Американския "брат", който може да й помогне с голи обещания и лимнитирани, но за сметк а на това скъпи ресурси. Никой не ни е виновен, че сме прости, ама никой.
174
1
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Те нещата отдавна са ясни...
173
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен;чакай и дано дочакаш,ама надали.
172
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ми бъде много интересно да видя, ако Китай нападнат Тайван ( а това наближава след подписването на указа днес ) как Запада ще играе на двата фронта. Набият ли им и на тях санкции означава такава криза каквато никога не сме виждали, САЩ няма да има възможност да зарежда с оръжия и двете държави, и ще се наложи да избира. Въпросът е кой ще избере, а все ми е на акъла, че ще бъде Тайван.