Митрофанова се заканила да затвори руското посолство?

Дала срок до петък в 12 ч. за реакция на МВнР
Обновена: 30 юни 2022 18:26 | 30 юни 2022 18:26, Камелия Цветанова
210
Митрофанова се заканила да затвори руското посолство?
Снимка: БГНЕС

Русия отвърна на изгонването на руските дипломати от България.

„Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София".
Такава нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, твърди  Епицентър. бг като сепозовава на дипломатически източници.

Още по темата

 
Те предупреждават, че ако се стигне до такъв развой, това означава война.
 
Според дипломати, решението е възможно - по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

Вчера руският посланик Митрофанова заяви, че действията на българското правителство не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция.

"Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата“. Просто обявяване за «персона нон грата» накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила", заяви тя.

"Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее", допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
8
 
14
 
! Отговори
От Русия нито котка преди 1 година
И Мyтрафонова не ни трябва, даже напротив.
69
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затова подобни решения трябва да се взимат с външния министър, а не някакво неврозно харвардско кееелеме да подрипа, като лапе на детска площадка, сега сме в много деликатна ситуация, щото ако се стигне до отегляне на нашето искане ставаме за смях на цял свят, от друга страна ако се прекъснат отношенията, оставяме 40-45 хиляди етнически българи в окупираните територии на ...
68
11
 
16
 
! Отговори
Веселяк и гладен преди 1 година
Бре!!!??? Чак пък война и то срещу натовска държава.Ние се изсилваме ,но пък руснаците се на .......т.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Кирчо налага санкции някакви лаеха като пинчери, а после скиммтяха, че Русия била длъжна да ги хрантути.
66
9
 
17
 
! Отговори
Петков = ужас преди 1 година
Ще закриаме държавата май , натам отиват нещата . То бива да сме американска колония , ама такова чудо като Петков не бяхме видели . Парадоксално - всички в НС си траят , Радев и той си трае , Гешев и той .Макар и бебетата да разбраха, че решението за изгонването на руските дипломати и персонал е безумно и нарушаващо сумати закони и разпоредби , всичко мълчи . ПС - Много русофоби сме видели в управлението за над 32 години , ама никой досега не си беше позволял да разруши всички връзки с Русия
65
10
 
15
 
! Отговори
предложение преди 1 година
Путин да изпрати нещо по - младичко , по- усмихнато , тази стара чанта не е за нас .
64
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пишат украинци.Радват се как са вкарали НАТО във война.Проклети да сте и вие,и Кирливия!!!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен37 Да попитам, ама тази енергия, Русия дава ли ни я, или ни я продава?
62
4
 
10
 
! Отговори
Вуте и Пена преди 1 година
Да си оди оти ми са руснаци шпионини.
61
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На *** език, това означава война! Война, в която българската държава ще попадне единствено и само заради абсурдно и крайно неадекватно поведение на своя премиер в оставка.
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове и един руски войник не трябва да стъпи на наша земя за да ни унищожат. Ако помните Киро пред месец сам каза, че не може да се откажем от руски петрол. И военна операция не им трябва. Просто си тръгват и ние пропадаме. А паричките на ЕС и САЩ са вече при зеления, за нас няма да има.
59
4
 
10
 
! Отговори
Когааааа преди 1 година
Тая още ли не е стегнала чемадана? Айде бе тьотя, цирка си отива, не бива главният клоун да изостава. Събирай си партакешите и към Азия.
58
7
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Супер! Да затварят и да се изнасят в Мордор.Също и над 100 хил руски навлека в България.Нали в Русия е гот, какво правят тук ?
57
5
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Който иска виза ще ходи в Сърбия...както ходим в Румъния за Канада. Нема страшно, успокойте се ***!
56
8
 
14
 
! Отговори
Бг Патриот преди 1 година
Боже ако затворят Руското посолство, къде ще ходим за хонорара??
55
4
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Бре тая нашата добра приятелка на българският народ много лоша взе да става. Сама ли ще вземе решение да го закрива, умна кат наш Киро
54
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Възраждане Първо вас, с приоритет, продажници!
53
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква стана тя - най бедната и окъсъна държава подклажда и провокира държава, с която има много общи неща. Борис 3 е устоял на натиска, а в днешните времена управляващите не могат. ДА не се наложи да целуваме ботуши, защото не разбираме от политика /това доста често се случва в историята ни/.БГ трябва да е неутрална.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 И ти ли не прочете написаното в статията ? 3ти и 4ти ред ?
51
7
 
7
 
! Отговори
Лъже кyчката преди 1 година
Чака верните и русофили да и паднат в краката и да и се молят да остане.