Скоро Путин ще трябва да избира между оръжия и храна за хората

Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година
30 юли 2022 12:44, Александър Попов
607
Скоро Путин ще трябва да избира между оръжия и храна за хората

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли твърденията, че руската икономика все още не е силно засегната от западните санкции, докато европейските потребители вече понасят тежестта на високите сметки за енергоносители.

В интервю Борел твърди, че по-важни от намаляването на потреблението на руски газ са усилията, насочени към „разкъсване на връзките между руската икономика и останалия свят“.

„Руската военна машина се нуждае не само от пари, но и от технологии“, казва висшият дипломат и дава за пример руските танкове във войната в Украйна, които използват западни компоненти.

"Погледнете корпуса на разбит руски танк. И ще видите колко електронни компоненти на западни компании има там. Руснаците вече няма да имат достъп до тях", каза Борел.

Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до „най-голямата рецесия... след разпадането на Съветския съюз“. Много скоро руският президент Путин "ще трябва да избира между оръжия и храна за хората", твърди Борел.

„Ако в началото на войната делът на руските енергоносители в ЕС беше 40 процента, сега той спадна до 20 процента“, коментира Борел и добавя, че е невъзможно "да изискаме от европейската икономика да спре да купува газ за една нощ".

Запитан защо Брюксел не наложи санкции върху вноса на руския газ, за ​​да намали приходите на Русия, които отиват за войната в Украйна, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено. Според него вместо това е взето „твърдо решение“ „да спрем да купуваме руски петрол от края на годината, а сега сме в процес на спиране на купуването на газ от Русия", казва още Борел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


607
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русор0бчета, като не ви пречат санкциите, защо постоянно виете срещу тях, както и Лавров вие, и онази дърта метла и Путин и онзи с азиатската мутра също? Как така санкциите не могат да ви го подпрат, а само тази приказка ви е в устата?
16
11
 
34
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Борел послъгва или просто не знае че чиповете не са на западни компании ами са китайски.
15
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си какви оли-гофрени са западните политици щом си мислят че могат да смачкат Русия със някакви си санкции. Явно изобщо не са чели историята и си нямат никаква идея с какво са се захванали. Хитлер ги засипа със бомби срина срина цели градове и изби над 20 милиона Руснаци и пак не можа да ги победи.
14
13
 
44
 
! Отговори
Мале леле мале преди 1 година
Ще ме скъсате от смях с тая евтина пропаганда. Напънете нещастните закърнели мозъци и измислете по - правдоподобна пропаганда.
13
5
 
27
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Не арабски и китайски компоненти, а компании! Отиват братушките в Индия, Пакистан, Китай или ОАЕ и казват купуваме такива компоненти а толкова пари. И оттам им ги поръчват и им ги доставят. Вярно, че е по-скъпо, но ако нещо наистина им трябва ще си го доставят
12
4
 
36
 
! Отговори
Скоро? преди 1 година
Пак ли? Преди шест месеца пак беше скоро. Докога?
11
6
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
сънища от ул. Козяк 16 София
10
25
 
14
 
! Отговори
до технолога преди 1 година
Като могат рашките да си поръчват китайски и арабски компоненти, защо не са го правели досега?
9
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме му на оная работа на Путин за изхранването на крепостните.
8
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците вече няма да имат достъп до технологии - все едно не могат да си поръчат чипове и други технологии на индийска, китайска или арабска фирма, която да им ги достави срещу съответната комисионна.
7
11
 
49
 
! Отговори
Фокстрот преди 1 година
Жозеп отдавна доказа на всички, че не е капацитет и неговите прогнози не струват пукната парА.
6
12
 
39
 
! Отговори
СКОРО ПУТИН преди 1 година
ЩЕ ИЗБИРА. ДАЛИ ДА СРИНЕ ДОЛАРА ИЛИ ЕВРОТО. ТОВА Е ИСТИНАТА.
5
23
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е непобедима. Санкциите я направиха по силна от всякога.
4
16
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борел да не ги мисли руснаците те знаят и две и двеста. Да си гледа европейския коптор в който скоро време светлото и топлото ще са лукс за хората.
3
15
 
57
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
краварски сънища
2
18
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво толкова да избира, оръжия има и храна има, къде е дилемата.
1
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Евтино...