Украйна получава бърз достъп до сателитни снимки във войната

Правителството ги получава и при лошо време, и през нощта
20 авг 2022 09:05, Петя Славова
115
Украйна получава бърз достъп до сателитни снимки във войната
Снимка: БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна получават бърз достъп до сателитни снимки с висока резолюция за нуждите си във войната срещу Русия благодарение на кампания за набиране на средства, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Украинското правителство има право да използва радарен сателит 24 часа в денонощието по договор с финландския производител ICEYE. То може да получава снимки включително през нощта или при облачно време.

Още по темата

Необходимите пари са били осигурени чрез кампания за набиране на средства в Украйна, подета от телевизионния водещ Сергий Притула.

Според медии са били дарени около 600 милиона гривни (16,2 милиона долара), които според първоначалния замисъл били предназначени за купуване на турски бойни дронове "Байрактар." След като обаче компанията производител решила да дари безпилотните летателни апарати, парите били използвани за осигуряване на сателитно покритие.

Комбинирането на разузнавателни снимки със съвременни оръжия ще отвори нови възможности за (нашите) въоръжени сили срещу руските нашественици, изрази задоволство украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
16
 
20
 
! Отговори
До 18ти преди 1 година
Ти сам си го каза че си нещастен човек. Колкото до твоите зловещи заключения за Русия...просто почни да четеш и да се интересуваш повече за тази страна от обективни сайтове и медии а не само от платените от Козяк. Хората там не ядат деца. И Путин не кара никой насила да ходи на манифестация. Твойте спомени са от СССР. Средната заплата там е около 2000? минималната е 1000 ! А сметките за газ ток парно вода общо са около 80лв ! Бензина е 1.20лв. Ти по добре ли живееш ? Сега смешно ли ти е още ?
24
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна получава само солидни шамари, въпреки подкрепата на колективния запад. Тие им снесоха златни яйца, ама от калпаво племе нищо не става. Просто се изнесоха по европата и цуцат на готово. Това е резултата. Европа отглежда няколко милиона укри. Все едно цяла България да се изнесе на ппълен пансион по света. Да де, ама Путин още не е пристигнал тук, че да ни поглезят и нас малко.
23
10
 
16
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Това значи, че войната се пренася и в Космоса. Започват да гърмят сателити!
22
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сайта един болшевик е с VPN и си пише колкото иска плюсове и минуси.
21
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшевиките в Русия имитират нацизъм (загриженост за нацията). А реално са си убийци на руснаци.
20
7
 
11
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Е, ти им даде идея и те ще пуснат една статия а може и цял ферман от няколко страници . Не са се сетили от грижи, че още не са им превели сумата от НПОто на Сорос
19
6
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Ами ако целта на намесата на САЩ е война на НАТО с Русия официално заявена. Какво. ще стане с Европа? Защото едва ли ще се води. със същите оръжия?
18
9
 
15
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Ти беше там и видя ! А стиибе , ама верну ли бе ! ПросТрол на амерка за бегето и спри да се друсаш сутрин преди да пишеш тука
17
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и да иска не може да унищожи сателите на Мъск, защото 1. това значи нападение над САЩ... и 2. "високоточните" ракети на Путин се оказаха доста неточни, всяка си пада където поиска.
16
8
 
26
 
! Отговори
Кеф а преди 1 година
Сенатор от Сащ се изпусна в ефир че Сащ воюват с Русия в Украйна и тека до последният Украйнец.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистите са голема работа само в тоя платен сайт, в Блиц поне казват що годе истината, тия тук са на хранилка и всеки нормален го вижда
14
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало още един нов удар по Крим, не знам защо българските медии не го дават. На Керченският мост продължава да има задръстване от коли на руснаци бягащи от Крим.
13
6
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Е й,това не пречи всу да бягат като е..ни кучето от фронта.
12
8
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
ТвояГейски мозак като гледам вепе е премахнат и на негово място имаш л..на
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война реално се оказа като огледало за западна Европа, да покаже колко е немощна във военно отношение. Не случайно Германи прие планм за модернизация на армията си в размер на 100 млрд. евро. Само си представете колко пари са това. То се оказв,че досега немското въоръжение е било старо.Полша вече изпразни всичките си складове за въоръжение, каквото имаше го даде на Украйна.Западна Европа вече и да иска не може да погне във военно отношение на Украйна.Добре че е САЩ,който явно няма проблеми.
10
11
 
25
 
! Отговори
До НАТО феновете преди 1 година
Тази нощ руски части са освободили 5 (пет) населени места в Донбас. Това са Дача, Зайцево, Красногоровка, Тоненкое и Марийнка. И това по време на "застоя" според западната преса на настъплението. А вие си вервайте на пропагандата че Русия ще приключи. Зимата идва...
9
7
 
15
 
! Отговори
До 8 Геле преди 1 година
Путин е виновен . Трябва да унищожи всички чужди сателити на Русия и Украйна. Той го може но незная защо неиска. Китайците вече са готови с унишожаването на сателитите на Мъск.
8
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския б*а*лък продължава да мисли, че има война Сащ пРусия. Време е червения мозък да се премахне.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко е вярна статията, но ако не са САЩ и просто не че Украйна пак няма да войва, но ще и е по-трудно. Щатите са замесени от определено време нататък във всички по-големи военни успехи на Украйна.И потопяването на "Москва" и ударите по летището в Крим. Щатското разузнаване дава данни, изготвя стратегии, учи украинците как да воюват. За военната помощ от САЩ разбира се е ясно. И украинците много добре знаят кой е зад тях. И се надяват педимно на САЩ. Европейските държави ги е страх нещо.
6
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметна посещението на Гутиереш и Ердоган дадоха ясно да се заяви на фашиста Зеленски да спре да се заиграва със Запорожката АЕЦ. Защото при един ядрен взрив най ще пострада Турция а от своя страна в прав текст каза на Зеленски ако това се случи ние ще влезем и ще смачкаме Украйна. Става много интересно.