Младите в Русия се отнасят лоялно към Запада, по-възрастните - не

При хората над 35 г. оценките са противоположни, сочи проучване
Обновена: 23 авг 2022 16:21 | 23 авг 2022 16:21, Петя Славова
201
Младите в Русия се отнасят лоялно към Запада, по-възрастните - не
Снимка: БГНЕС

Повече от половината руснаци, участвали в проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), не смятат западната цивилизация, култура и демокрация за полезни. Това показват оповестените днес резултати от изследването, цитирани от ТАСС.

"Повече от половината руснаци (59 процента) не виждат полза от западната цивилизация, демокрация и култура. Според 33 процента те са неподходящи за нас, а 26 на сто са на мнение, че те са разрушителни. Тези представи трайно се затвърждават в общественото мнение след 2000 г., когато изразилите отрицателна гледна точка са били 35 процента, 25 на сто са били на мнение, че западните ориентири са неподходящи за нас, а 10 процента са ги смятали за пагубни", се казва в съобщението на центъра.

Според публикуваните резултати делът на тези, които смятат, че от западната култура, демокрация и цивилизация могат да бъдат взети много полезни неща, намалява от 55 процента през 2000 г. на 30 на сто през 2022 г., предава БТА

Младите хора ( на възраст 18-34 години) се отнасят лоялно към Запада и смятат, че той е нужен на Русия или може да ѝ даде много добри неща (50-55 процента). При групата на хората над 35 години преобладават противоположните оценки. Анкетираните на възраст над 60 години смятат западните ориентири за пагубни и неподходящи (70 процента). Същевременно всеки втори участник в изследването (55 процента) е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура, а една трета от запитаните (35 процента) виждат проблем в засилването на влиянието на западната култура. С мнението, че западната култура влияе отрицателно на артистичните вкусове на руснаците, се съгласяват 44 процента от запитаните.

"За руската култура продължава да е характерно наличието на защитни филтри, позволяващи да се заимстват нови елементи, помагащи за развитието ѝ, и същевременно да се отблъскват тези, които противоречат на базовите ценности. Запознавайки се с любопитство и предпазливост с новите тенденции, руснаците далеч невинаги ги приемат като норма. За мнозинството от запитаните поставянето като приоритет на възпроизводството и развитието на многонационалната култура на руския народ е ключово условие за намаляване на опасността от разрушаване на културния ѝ код", коментира проучването съветникът на генералния директор на ВЦИОМ Елена Михайлова.

Националното изследване "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено на 5 август с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде живее на Путин любовницата? - в Шввйцария, къде са внуьите на Сталин, Хрушчов и сив - в САЩ, къде са децата на всички руски богаташи - на Запад. Има ли нужда от още аргументи по темаъ?
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъдростта идва с годините. Питайте младите в Европа. По-голямата част просто ще ви обърнат гръб с насмешка.
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххахахаха. Фалиралите СССР другаре не одобряват Запада. Явно са го приели за личен провал. А сега децата им не искат да си имат нищо общо с тях :))))
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛАГОСЪСТОЯНИЕ НА ЕДНА СТРАНА ЗАВИСИ ОТ РАБОТНИТЕ МЕСТА !!! Не случаино Тръмп направи гигански пари с новите работни места ! А така е и с Русия Заменика най купуваната лимоната- коко коло на своя кул кола !!!! и кой печели от това - русия съдава нови работни места и парите веднага се въртът - пари -стока пари - ПЪРВИ КУРС ИК-КА ! ТАЗИ СТРАНА КОЯТО НЕ ЕКСПОРТИРА ТЯ ЗАГИВА ! ЕС ИМАше ПАРИ ЗАЩОТО БЯХА КОЛОНИЗАТОРИ НО ПАЗАРА С РУСИЯ СВЪРШИ И ЧАКАМЕ ТЯХНОТО РАЗОРЕНИЕ !!! а и още няма ГАЗ
119
3
 
7
 
! Отговори
Никой преди 1 година
ПЪРВО младите не знаят какво е икономика и какво е държава -неините права и задължения - В една ако се създават нови работни места значи всичко ако не е добре ще стане ! А това което показва ЕС е пълна глупост и е против всякакви учебници по икономика ! От работното место се дават парите в казната от където се разределят от депутатите (но не и бълг-те) там където е най важнто в момента ! ПРОСТО КАЗАНО КАКВО Е ТАЗИ СТРАНА КОЯТО НЯМА 3 МЛН РАБОТНИ МЕСТА - ИЛИ ТОВА Е БЪЛ-Я И ЗАТОВА Е БЕДНА
118
7
 
7
 
! Отговори
нищо чудно преди 1 година
Младите са много по-податливи на пропаганда, много по-некачествено образовани. Често не са аналитични. Има една приказка"Де да знаех на младини. А на старини-де да можех"
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
младите да ащото не знаят какво икономика от какво зависи и какво е главен фактор !!! Това което прави запада сега е признак на ниска култура - започваме с тоалетната и свършваме до душа ! В ЕС много от хоратаса мусолмани който не могът без вода в тоалетната ! А тези кото са произвели многоразова тоалетна хартия - първо на нея отива повече вода от колкото стоиноста на хартията ! и И АКО ЗАПЧНА ДА АНАЛИЗИРАМ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ВИДИ , ЧЕ ЕС НЯМА РЪКОВО-ЛИ КОИТО ДА МИСЛЪТ С ГЛАВАТА СИ! АНАДЪКМУ
116
11
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Русия не е изключение - всеки човек в Европа до 35-40 годишна възраст подкрепя САЩ и си мисли че Демокрацията е Правилния Начин на Живот . НО, като стане вече зрял - над 40 години започва да вижда Лъжата - Ограбват го .Както казваше Георги Димитров - Колелото на Историята се върти - време е Социлния Строи да замести *демокрацията* .1.Соца - чакаш 10 години за нова кола - Днес - никакъв шанс през живота за нова кола.2.Соца - няма Банани - Днес - няма дърва за огрев , газ , лекарства .
115
5
 
3
 
! Отговори
со 140 преди 1 година
Да направят и друго проучване-колко руснаци опитали вече западните ценности се връщат в Русия. Бързо са се разделили с илюзиите си, че там е рай и са разбрали, че няма по-хубаво от Родината. Защото има и такава тенденция.Доста са като съдя по видеата в тюбата. Особено тези опитали американските прелести. Но не знам как е в %. Затова ми е интересно да разбера.
114
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най -долната *** в България са хората до 35 годишна възраст. Просто празен поглед, промит мозък. Трябва да бъдат затворени по затворите до живот.
113
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България младите нямат нищо в главите си и са просто едно овче стадо. Няма мисъл, няма расъждение. Мозъците им са гладки ,като билярдни топки. Това е благодарение на същия този "Запад" ,който преди 25 години прекрати обучението в България. България вече не съществува....
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"лоялно към Запада"? Това звучи абсурдно. Защо пък някой в Русия да трябва да е лоялен към запада. Особено предвид отношението към Русия от 8 години насам.
111
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалния и житейски опит е в пряка зависимост от интелекта... а не от годинте... Няма, как един глyпак на 60 години да е по-добре ориентиран от млад, интелигентен човек... А глyпаците в България са най-много от 40-70 годишни. Именно те са и жертвите на бруталната paшистка пропаганда още от средата на 20ти век.
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде младите хора с ум в главата имат много по-ясна представа за действителността за разлика от болшинството възрастни (русофили и комунисти)... с промити мозъци от телевизора бълващ руска пропаганда.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нас, нормалните хора какво ни интересува какво се случва в земята на 0pките?
108
2
 
7
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
Еволюцията не е еднаква по света. Децата на путин на запад, жената на песков по плажовете руснаци *** в Украйна.
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОЛА ЧОЛЕС- СИН НА ПЕСКОВ- БЕЗРАБОТЕН НАТРУПАЛ Е 116 АКТА ЗА НАРУШЕНИЯ НА ПЪТЯ СЪС СВОИТЕ СУПЕР ЛУКСОЗНИ КОЛИ- ПЛУТОКРАЦИЯ
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЛИСАВЕТА ПЕСКОВА- ЗАВЪРШИЛА ОБРАЗОВАНИЕТО СИ В ЕЛИТНИ ЕВРОПЕЙСКИ СКЪПИ УНИВЕРСИТЕТИ, ЖИВЕЕ НА АВЕНЮ " ВИКТОР ЮГО" В АПАРТАМЕНТ ОТ 180 КВАДРАТА ЗА 2 000 000 ДЛ- БАЩА И Е ДЕКЛАРИРАЛ ЧЕ ЗА 2021Г Е ИЗКАРАЛ ОТ ЗАПЛАТИ 185 000 ДЛ- ТОВА СЕ НАРИЧА ПЛУТОКРАЦИЯ...
105
2
 
3
 
! Отговори
и предпочитат преди 1 година
в западни сайтове за възрасти да си публикуват домашните видеа
104
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Индия когато е била колония на англия е било забранено практикуването на тъкачеството за да не конкурират британските тъкачни фабрики който го хванели му режели ръцете