Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали

Хората са принудени да се преместят в окупираните територии или в Русия
1 сеп 2022 20:30, Йоана Цонева
135
Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали
Снимка: БГНЕС

От началото на войната Русия насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на "Би Би Си".

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или средства за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от Украйна територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране - поради възможни подозрения за връзки с украинската армия - са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да напусне дома си: "Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат", каза той.

Още по темата
Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат в "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се махат час по-скоро.... Две седмици ги слушах на плажа в Бургас... Няма толкова нагли същества. Турци, руснаци че даже и роми са цвете спрямо укрите...Викат, крещят да ги чуят всички, а като направиш забележка на 50годишната украинка да си хвърля *** в кошчето което е на ЦЕЛИ 10метра започва да *** и да кълне....Украинците са повече от гларусите в Бургас.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща ти кой е?
60
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умoпoбъpканите русофили отново са на амбразурата да бръщолевят глупости на килограм...
59
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите постепенно и бавно регресират.
58
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои нямат енергия гражданите им да се окъпят тръгнали на Русия да се зъбят.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе брънбар, в Русия съм, в Русия съм, айде земи че се разчекни.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато клоуни се занимават с политика.
55
4
 
13
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Днес разговарях с украинско семейство-съоруг,съоруга и двете им прекрасни дъщери.Казах им открито,че според мен Путин и Зеленски са съюзици.Наблегнах и на факта,че Зеленски е фен на фашизма.Като Хитлер,който също беше евреин.Хората просто ми казаха,че бягат именно от садизмът на Зеленски. За Путин не обелиха и дума,но бе ясно,че са със Русия. Това е от днес.Определено не им харесва арабизирана и евреизирана Франция. Комунисти са и обичат България.
54
2
 
20
 
! Отговори
Прайда с преди 1 година
нова укро пропаганда, Америка плаща, вЕрвайте!
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Укрите са видяли дебелия и са избягали.
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците нямат индустриалната база за да подържат темпото на РФ, въпрос на време е Укрия да капитулира безусловно.
51
7
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С това ли ви платиха да ни баламосвате? Я ни кажете какво стана с украинската контраофанзива в Херсон? Стигнаха ли до Днепър? Защо за два дена болниците около Одеса се напълниха с военни и пред центровете за кръводаряване се извиха опашки? Защо една украинска област реши да обяви утрешния ден за ден на траур заради многото жертви от региона?
50
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината, е че укрите ги пекат на бавен огън и губят средно по един баталион на ден и са загубили към 100 хиляди войници от началото, катастрофа.
49
9
 
11
 
! Отговори
До 49 Българин преди 1 година
Като 98% от народа симпатизират на Русия и отидат нали ще останете хилядтина с джендарите . И не се пиши българин защото не си
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брънбар, стига си бръмчал за българи извозени в Русия, както румънци, гърци и азиатци.
47
13
 
12
 
! Отговори
До 47 БАНко преди 1 година
На тая пропаганда вярват само шепа празноглави и надрусани джендари в София, никой друг невярва но те си пишат понеже им плащат
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, как насилствено ще превозваш украинци в Русия, които не искат.
45
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типичен, руски фашизъм.. Долни, подли варвари...
44
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да ги заменим за нашите русофили, които мечтаят да живеят в раша!
43
7
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
А когато избиваха украйнци със руско самосъзнание интересно защо мълчахте неистово

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe