Европа разчита на мека зима и ранна пролет, целта за газа - 15% свиване

5 сеп 2022 18:38, Анисия Иванова
165
Европа разчита на мека зима и ранна пролет, целта за газа - 15% свиване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германските власти заявяват, че сигурността на доставките е гарантирана - поне засега, след като руската компания "Газпром" взе решение в последния момент да не включва отново ключовия газопровод "Северен поток 1" след ремонт. Хранилищата се запълват и се търсят нови източници на газ, отбелязва Bloomberg.

Но Клаус Мюлер, председател на енергийния регулатор на Федералната агенция за мрежите, предупреди миналия месец, че дори при 95% запълване на газовите хранилища, те ще бъдат достатъчни само за два и половина месеца потребление, ако Русия спре потока. В момента запасите в Германия са около 85%.

"ЕС вече е в червената зона, тъй като е необходимо допълнително намаляване на потреблението", каза Тиери Брос, професор по международна енергетика в Sciences Po в Париж. По негови оценки е необходимо да се намалят още 3% от потреблението.

Европейският съюз вече е създал доброволна цел за намаляване на потреблението на газ с 15%, като при необходимост може да я направи задължителна. Според дипломати от ЕС, докато министрите на енергетиката се подготвят за извънредно заседание на 9 септември, сега вероятно ще бъдат разгледани стъпки, които преди изглеждаха немислими.

Германия е разработила свой собствен план за действие при извънредни ситуации. Последният етап - който все още предстои да бъде одобрен - включва нормиране на потреблението.

От седмици европейските политици се подготвят за перспективата за намаляване на доставките и се опитват да намерят начини за намаляване на търсенето. Промишлеността вече спира работа, а еврото се срива заради икономическите щети, нанесени от енергийната война на Москва. С напредването на зимата решимостта на Европа да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия може да бъде подложена на изпитание.

Макар че 15-процентното намаление на търсенето на газ, за което настоява ЕС, може да позволи на блока да избегне нормирането, досега правителствата не бързат да предприемат действия за намаляване на потреблението. През юли Европейската комисия предупреди, че една необичайно студена зима или по-малък внос на газ от алтернативни източници ще увеличи риска от "по-нататъшни драстични намаления".

Цените на газа се понижиха миналата седмица, тъй като търговците все повече очакваха "Газпром" да възобнови подаването след сигналите от Москва, че възобновяването е на път да се случи. В последния момент, само няколко часа след като Г-7 постигна съгласие да наложи таван на цените на руския петрол, "Газпром" заяви, че тръбата ще остане затворена, тъй като по време на поддръжката е била открита повреда.

Цените, които вече са четири пъти по-високи от тези преди една година, ще скочат в понеделник, което ще окаже още по-голям натиск върху промишлеността и домакинствата, както и върху политиците да предприемат действия.

Пълното спиране на "Северен поток 1", който минава през Балтийско море до Германия, оставя само два основни маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и един през "Турски поток" през Черно море. Потоците през Украйна също бяха силно ограничени, като функционира само едно от двете разклонения.

Спирането на ключовия газопровод за неопределено време също така засилва натиска върху Германия да запази за по-дълго ядрените електроцентрали, които планираше да затвори тази година - решение, което би било спорно. Правителството заяви, че все още очаква резултатите от стрес тестовете, преди да вземе решение, но този ход изглежда все по-вероятен.

Удължаването на срока на експлоатация на две атомни електроцентрали би спестило 2,3% от потреблението на газ. Това е 5,4 милиона кубически метра на ден.

"Удължаването на срока на експлоатация на ядрените централи не изисква големи усилия за Германия и определено ще доведе до промяна", каза Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF. "Всеки милион кубически метра газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължаване на намаляването на потреблението на газ в енергийния сектор”.

След спирането на "Северен поток 1" и ограничаването на потоците през Украйна сега много зависи от времето.

Според Maxar Technologies LLC октомври, началото на зимния отоплителен сезон, засега изглежда мек, като в северна и западна Европа се очакват температури над нормата. От това колко скоро ще застудее ще зависи колко бързо Европа ще изразходва запасите си от газ в хранилищата, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Азия и Европа се конкурират за втечнен природен газ и ако зимата е особено студена и в двата региона, съществува риск газът в европейските хранилища да се изчерпи към края на зимата. Политиците ще се надяват пролетта да дойде по-рано.

"За Германия ще бъде предизвикателство да преживее зимата", казва Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. "Това несъмнено ще доведе до ограничаване на потреблението".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
До волжин преди 1 година
Разбираш ли си написаното...
62
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Неетично ще бъде да участваме в тази война повече, защото нашето продължаващо участие ще включва да водим неетична и несправедлива битка и сблъсък срещу тези, които ни е поверено да учим, защитаваме и даваме добрия пример, а някой да ги е превърнал в "Ние, атомните деца", които да виждат в нас боксова круша върху , която да се упражняват водени от безинтелигентен и бездушевен и беземоционалночувствен алгоритъм. И опирайки до самозащита единствената алтруистична такава е да се предадем!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност излиза, че ЕС е под санкции, ще мръзне и няма да може да си плаща тока...
60
9
 
6
 
! Отговори
За руско съжаление преди 1 година
Дори В момента Германия консумира с 21% по-малко газ от същия период на миналата година ! На кого ще продават мужиците догодина газ, след толкова рекет и изнудване ?!
59
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Стопирайте всякакво производство и индустрия,върнете енергетиката в каменната ера, защото банките губят контрол, власт и влияние над цели сектори и икономики, а де факто и над вашите тела,души и умове!!!!Животът е жесток селяни прости, вие сте валат, защото и,а ,мого продажни българи, много масонски плъхове, и много прости хора!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
58
5
 
7
 
! Отговори
Malinov преди 1 година
Ние всички русофили в България и подръжници на великият Вова Путин се молим горещо тази зима да е най студената от сто години.Мисля,че за България едни минусови температурни рекорди от -30 ще са идеални.Обичаме Русия.Наздоровье Просото.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накратко- божа работа дали ще изкара зимата. Велик план.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да разбираме и какво означава заявлението "Европейският съюз вече е създал доброволна цел за намаляване на потреблението на газ с 15%"? Много просто: потреблението на газ намалява, защото еесовската промишленост деградира.
55
1
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Мисля, че не съм длъжен да давам обяснение, но така както закупувам всички продукти от новите със запазени авторски права включени в "Пътят на изкуството" или "Облакът" ако разговорното ви е по-разбираемо без изброените нямащи ги на пазара, трябва да се обясни, че ние няма на кого друг да се предадем по международен правов ред освен на Международния военен трибунал в Хага. И ние държим да спазим международното и националното право за да не сме като тези, които го нарушават ежедневно!
54
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Василев...ха ха!..Не знам защо си написал това,но то е истина...Нещо повече:-Никой не си е миел ръцете преди хранене тогава..Само "царете и царедворците" са си плакнали пръстите със..СПИРТ...Но има и друг факт:../понеже ни връщаш през вековете/ :..-Египтяните,например,са се къпали поне два пъти през деня!..Робите им -също..Само юдейското племе,докато е битувало в Египетската земя,не го е правило...За това египтяните са презирали Авраамовото семе../но това е друга история,извинете за отклонен
53
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе правите си гаргара с ЕС, обаче номиналното БВП на ЕС е 15,3 трилиона. докато на русия е 1,78 трилиона. Наричате русия спяща мечка, обаче спящата мечка е съвсем друга. Ако ЕС пожелае да мине на тотална военна икономика или на тотална икономическа война възможостите са доста доста доста големи.
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяхахаха! Пожелавам на Европа най-студената зима от 50 години насам. Щом има санкции за Русия , Русия го набива на тези със санкциите. Ще има доста паднали правителства. Стискам палци за поне 1 000 000 измрели от студ и 10 000 избити политици след това.
51
0
 
5
 
! Отговори
Минчо преди 1 година
И аз така разчитах вчера на жена ми да ми пусне, но не би. За разлика от ЕК, аз обаче имах евтин и бърз заместител в лицето на една колежка. Това е така, защото съм далновиден и предвидлив. Не оставям нищо на случайността и не допускам зависимости. Де да можеше и Урсула да се поучи от мен...
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европа разчита на мека зима и ранна пролет, целта за газа - 15% свиване"-------Достатъчно време Европа да си изгори запасите на хранилищата преди да започнат фалитите през пролетта.
49
0
 
2
 
! Отговори
Гледайте преди 1 година
Само, ако Дунав замръзне! Брррр....
48
0
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Цончо Ганев Министър на топлината!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля всички европейци да запалят по свещичка в църквите и да помолят господ за по мека зима. Не забравяйте да направите дарение на господ.
46
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Едно време в Средновековието не са се къпали всеки ден, даже не знам дали и един път в седмицата, и пак са оцеляли!Кралете са ходели въшлясали, а на жените голзите са мирисали като овчарката на Бойко , където я подари на Путин!Агент Близ Пръц!ЦРУ!!!
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
44
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
..обаче не разбирам защо изчезна симпатичната ми /според мен/ забележка,че и бай Славчо разчиташе на тотото,но са спомина преди да му обере каймака ?...Опят ли некаква "ерес" написах?!