Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков

Световни издания за украинската контраофанзива
Обновена: 13 сеп 2022 10:00 | 13 сеп 2022 10:00, Елка Василева
332
Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков
Снимка: архив, БГНЕС

"Евентуално украинско настъпление към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин", пише британският в. "Телеграф".

Още по темата
"Окупираният черноморски полуостров е "центърът на тежестта" на руските сили", без който те не могат да продължат, изтъква изданието и подчертава, че вследствие на бързия напредък на контраофанзивата в обозримо бъдеще инициативата в конфликта е в ръцете на украинците.

Фойерверките, с които беше отбелязан празникът на Москва, са в рязък контраст с влошаващите се новини от украинския фронт, пише британският в. "Гардиън".

Всички очакват отговора на Путин на отстъплението от Харков, докато в руските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените гости дори стигнаха необичайно близо до реален дебат, отбелязва изданието.

Това може би не беше идеалният момент за празнуване, но засега властите в Русия не само не желаят да признаят, че тяхната офанзива в съседната страна се сблъсква с проблеми, но и отказват да признаят, че това е война, а не "специална военна операция".

Сега обаче Кремъл е изправен пред възможни критики от националистически блогъри, ако отстъпи, и пред потенциално опасен път, ако реши да ескалира, предупреждава в. "Гардиън". Според неотдавнашни проучвания мнозинството руснаци подкрепят "специалната военна операция", но някои от тях я подкрепят само пасивно и са объркани за целите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, отколкото Русия завзе от април насетне, пише в. "Вашингтон пост".

Успехите се дължат отчасти на факта, че Киев показа, че планира да се насочи към контролирания от Русия южен украински град Херсон, заявява Джоел Хикман, директор на програмата за Трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика. В резултат на това Москва прехвърли оръжия и подкрепления там, където очакваше офанзива, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки уязвимост.

Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците.

Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на руските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия все още контролира значителна част от Украйна и разполага с разрушителен арсенал, към който може да прибегне, като например касетъчни и вакуумни бомби.

"Не трябва да пренебрегваме това, което Русия все още може да направи в този конфликт", подчертава Хикман, цитиран от американското издание.

"Украинският президент Володомир Зеленски обяви, че украинските сили са си върнали вече 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна", гласи заглавие на френския в. "Монд", цитиран от БТА.

Изданието припомня и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че е прекалено рано да се съди за резултата от украинската контраофанзива. Байдън изтъкна, че контраофанзивата е едва в първите си дни и Русия разполага със значителни сили в Украйна, но силите на Киев със сигурност са постигнали сериозни успехи, особено в Североизточна Украйна.

Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, но "преди всичко на изключителната смелост и издръжливост на украинските въоръжени сили и на украинския народ", подчерта Блинкън. "Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците - не".

Украинските сили все още са изправени пред трудна борба, след като Русия загуби голяма част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в района на Харков, в резултат на украинската контраофанзива, която принуди много от отстъпващите руски войници да напуснат Украйна, пише британското издание "Файненшъл таймс", като цитира изявление на Пентагона. В него се изразява предпазлив оптимизъм за украинската контраофанзива, но и се отправя предупреждение, че бързите успехи не са променили фундаментално краткосрочните очаквания на бойното поле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, вече свърши за вaтниците... Украйна ще получава все повече и по-мощни оръжия на, които феодална Русия няма, как да противодейства...
175
9
 
9
 
! Отговори
Путя стратега преди 1 година
Винаги отивай на война със старо и негодно оборудване. Така в ръцете на противника нямам как да попадне твор ново или годоно оборудване.
174
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Руски ракети разрушиха детска градина и училище в Харкив '' - Понеже е некадърен да направи нещо хубаво за народа си , изкуфелият пенсионер Путин , иска само да руши Не може да направи живота на руснаците по-добър и за това си измисля как западът бил лош и им искал злото Като всеки диктатор все дугите са му виновни И разбира се ще свърши като всички диктатори - на бесилото
173
5
 
8
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
До Селянинтой ще я загуби, защото руснаците са некадърни, пияни, корумпирани. И никой няма да умре от студ- не ползвам газ нито за отопление, нито за готвене, нито за топла вода, а който, като германците ползва, е, ще постудува една зима и ще мине на ток, пари имат, т.че у лево и във външния *** с дупка.
172
1
 
8
 
! Отговори
Путя стратегът преди 1 година
Провалът е просто знак ,че трябва да продължиш по същият начин
171
5
 
7
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Путин, прати малко рубли за кампанията и след това постъпи като Кадафи.
170
13
 
4
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
Отстъпление казват... А не мислят, че понякога отстъпването назад само означава по-голяма засилка за по-голям скок...
169
4
 
14
 
! Отговори
Симар преди 1 година
Абе щом най-заклетите пропагандатори по РТ започнаха открито да критикуват Путин и започнаха открито да говорят за "война, значи работата отива на кино. Очаквайте няква голяма глупост от бункерния ботокс
168
5
 
13
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Единственият отговор нормален за Путин е да си тегли куршума заедно с всички фашисти около него и да оставят хората от ЕС,САЩ и РУСИЯ да си гледат живота и да търсят малко по цивилизовани начини за оправяне на конфликтите.А руската войска...хм.От 1984 до 86 служих с тях в действащ пост на ПВО.Може и да са напреднали технически но морала и етиката са си същите-водка от заплата до заплата.И ако едно от двете липсва,положението става зле.То си и личи де.
167
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В джудото се атакува със силата на противника. Провокираш го да нападне , да бута , да удря и го ообеждаваш отстъпвайки. Ще се разбере къде е истината. Лошото е че Здленски толкова лъга , че не му вярвам изобщо.
166
5
 
9
 
! Отговори
ПАЧЕМУ БЕ ДЖАНЪМ? преди 1 година
7 ОЛИГАРХА, 8 ГЕНЕРАЛА И 50 000 ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ ПАГИБЛИ ЗАРАДИ ЖУЖЕ?
165
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия само намекна че за 2 часа може да докара Украйна до пещерната епоха .Централата в Харков и още няколко бяха унищожени и половината територия управлявана от киевската хунта потъна в мрак .Значи Русия за 3 дена може да унищожи цялата укропитея но засега не иска.Да живее ПУтин ,Възраждане размазва евро ге.й.овете на изборите!
164
11
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Ако руснаците изгубят войната ще ядете насекоми драги еврорасти, макар че повечето сигурно сте вегани и не ви плаши тая опция
163
6
 
8
 
! Отговори
И ТОЙ КЪМ ДУБАЙ преди 1 година
ПУТИН МИСЛИ И СЕ ЧУДИ КАК ДА СЕ ПРЕДАДЕ, ЧЕ МАЙ НЕГОВИТЕ ХОРА СКОРО ЩЕ ГО ОКАЧАТ НА ВЪЖЕТО? ДОСТА ОЛИГАРСИ ОЧИСТИ, ТА ДАЛИ НЯМА ДА МУ ГО ВЪРНАТ?
162
2
 
5
 
! Отговори
Путя стратега преди 1 година
Избери лошо командване за има кого да обвиняваш за неуспехите си.
161
1
 
4
 
! Отговори
До 204 преди 1 година
Точно така, и това дори анализаторите от САЩ го признават. И да ти напомня - при операцията "Шок и ужас" на САЩ в Ирак за три пъти по-малко време жертвите бяха над милион!
160
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вижте сега, в такава война, нападащата страна в случая Русия има предимство в първите месеци, но ако не успее да постигне съществен успех в първите 1-2 месеца просто губи войната, това е! а Русия не успя да постигне съществен успех, нещо повече наложи се да бягат панически от севрното направление пред Киев и това което се случа в момена е съвсем нормално следствие, а именно отбраняващата страна реализира успешно контранастъпление, според мен обаче това не е основния удар на Украйна, той предстои
159
6
 
10
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Путин, ела и денацифицирай България, тук има достатъчно народоотстъпници, които искат да ти се отдадат а нално.
158
11
 
9
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Боя се, че отговорът на Путин ще и по американски модел - бомбен килим и разрушаване на инфраструктурата - включая летища, шосейна и жп мрежа, и без както досега да се пазят цивилните. Нещо, което до този момент руснаците избягваха. Не изключвам и жесток удар по киев - най-вече по правителствените сгради.И тогава вече войната наистина ще загрубее.
157
0
 
9
 
! Отговори
Путя стратега преди 1 година
Моралът на войските не може да бъде смъкнат ако ЛИПСВА.