Бивш висш US военен: Пригответе се за разпадането на Русия

Бен Ходжис посочва три фактора, които могат да доведат до това
14 сеп 2022 10:20, Елка Василева
566
Бивш висш US военен: Пригответе се за разпадането на Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Пригответе се за разпадането на Русия, пише за в. "Дейли телеграф" Бен Ходжис, бивш командир на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.

Още по темата
Става все по-ясно, че Украйна ще спечели войната и че Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието. Сега вече наистина си мисля, като вземем предвид сериозността на слабостите на Путин, които вече са видими, че е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на неговия режим, но и на самата Руска федерация.

Тази огромна империя, в която живеят над 120 различни етнически групи, е с нестабилни основи и ако трябва да се изразим в стил Хемингуей, рухването ѝ може първоначално да е постепенно, но бързо да придобие рязък, белязан от насилие и неконтролируем характер. Ако не успеем да се подготвим за тази възможност, както не успяхме да се подготвим за краха на Съветския съюз, това може да доведе до огромна геополитическа нестабилност.  

Виждам най-малко три фактора, които могат да доведат до рухването на Руската федерация, отбелязва Ходжис. Първият е загубата на доверие на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.  

Мъжете руснаци някога примамвани от обещанията за добро заплащане във въоръжените сили, а сега мнозина от тях правят всичко възможно да не бъдат взети в армията, тъй като знаят каква съдба ги чака на бойното поле. Това доведе до още по-голямо набиране на войници от етническите малцинства, като например чеченците, които е най-лесно да бъдат използвани за пушечно месо. Това провокира недоволство, което няма лесно да утихне.      

Ако някои чеченски бойци решат да започнат нова война за независимост, откъде Путин ще намери военните ресурси, за да води тази война, като вземем предвид колко силно е ангажиран сега с Украйна, пита риторично бившият американски командир. Той без съмнение си дава сметка, че ако такава война бъде спечелена бързо и убедително от чеченците, това може да доведе до вълна от други такива конфликти в Русия.   

Второ, ударът, който бе нанесен на руската икономика, е съкрушителен и ще доведе до невъзможност за 144-милионното население на Русия да продължи да съществува нормално. Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Европейските правителства повече няма да разчитат на "Северен поток 1", след като видяха колко лесно може да бъде спрян.

Русия разчиташе също така на износа на оръжия, но коя страна ще бъде заинтересувана сега да купува нейните оръжия? Русия може да живее месеци с тази икономическа криза, като се надява, че компаниите ще се върнат един ден, но дори и руският стоицизъм си има граници, подчертава Бен Ходжис.

Стигаме и до третия фактор, който се състои в разпръснатостта на населението на Русия, което е само два пъти по-голямо от това на Обединеното кралство. Тази особеност е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.

Западните санкции ще принудят елитите в Москва да направят икономически отстъпки по отношение на средната класа в столицата, която е по-непосредствена заплаха за властта. Малцинствата в другите региони обаче едва ли ще бъдат ухажвани по този начин.  

Като вземем всичко това предвид, шокиращо е колко малко се говори за потенциалния край на Руската федерация. Трябва да си задаваме трудните въпроси сега, за да не ни връхлетят изневиделица.

Като например: до какво ще доведат всички тези процеси в една страна, която има сериозен ядрен арсенал и малко властови центрове? В чии ръце ще се окажат ядрените оръжия? Как да предотвратим изтичането на оръжия и бойци към балтийските страни? Неизбежен ли е големият вътрешен конфликт или крахът може да се развие в рамките на политическия контекст?   

Всички тези неща, взети заедно, са наистина сериозно предизвикателство за Запада. Ако направим грешка, ще се сблъскаме с катастрофа. Не успяхме да се подготвим за последния руски крах преди около 30 години и можем да твърдим, че вътрешният хаос, който го последва, доведе до управлението на Путин. Не можем втори път да си позволим да бъдем неподготвени, заключава Ходжис.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


566
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
2
 
25
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Къде е новината?! Вече и на първолаците (да им пожелаем на добър час, днес е техния първи учебен ден), че от първия ден след разпадането на СССР, САЩ и НАТО не са преставали да работят за постигането на следващата си цел разпадането на Русия и заграбването на несметните природни богатства на тази страна. Интервенцията на НАТО, довела до разпарчетосването на Югославия беше само една от репетициите за предизвикването на подобен процес в Руската федерация.
384
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам коментарите, Митрофанжва пак е развързала кесията. Само от любопитство да питам, дават ли вече по 4к и за тролене или още сте на 18 копейки на ред
383
26
 
10
 
! Отговори
redordead преди 1 година
средна продължителност на живота в Русия - 65 години - съизмеримо с най-пропадналите африкански държави. СПИН е най-разпространен в момента в Русия - пак съизмерим с нивата в Африка - това е заради православието и традиционните ценности. Русия в момента в е процес на саморазпад, трябва и само малко подбутване - смятайте колко трябва да е изпаднал един народ, за да краде тоалетни чинии - дори в БГ като ги изхвърлят до кофите и ромите не ги взимат...
382
31
 
8
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Руската империя се разпадна 1917, СССР се разпадна 1989, ОНД се разпада в момента, а РФ ще се разпадне до макс 2-3 години. Докато долната камуняшка пас-мина чака Западът да се разпадне, разийската ко-41на ще се разпадне за 4-ти път!
381
18
 
8
 
! Отговори
Huq преди 1 година
400 лв минимална заплата в русия.... какво има да се разпада още
380
29
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Не знам дали ще се разпадне , но звучи красиво и ободряващо.Дано се отървем от империята на злато.
379
11
 
4
 
! Отговори
За съжаление преди 1 година
След Сития и Армения Най-вероятно възстановяването на турската империя ще продължи с предварително обезоръжената България.
378
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
400-може ама както е тръгнало сигурно след хиляди години, когато се възроди живот на планетата ако я има още.
377
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съществува ли реална опасност светът да се раздели на англосаксонски държави + ЕС срещу останалите държави на света? Струва ми се, че такива наченки може скоро да започнат.
376
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха те и САЩ отдавна са пред разпад, още се стискат и не пускат Тексас, ама ще им дойде реда и на тях
375
29
 
7
 
! Отговори
Даря Дугина преди 1 година
Идвайте всички, тук в ада е по-добре от Русия...
374
8
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Горките евротолер.асти.Те страдат повече за толерас.тията,отколкото за България.Нищо,окончателното излекуване наближава.
373
6
 
32
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
БИВШ - това е достатъчно! Ако САЩ иска да се ангажира с подобно мнение да излезе с официална позиция, а иначе защо ни пробутват фишеци на пенсионирани анонимни старчета. Аз ако бях бивш военен щяха ли да ме интервюират за мнение или само ако им хареса какво казвам? Русия претърпя загуба, но не е загубила войната. Ако това, което казва бившият е вярно - то с действията си Украйна и запада заплашват цялостта на РФ, а тогава нещата отиват на война в която РФ има предимство.
372
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките русофили.... Те страдат повече за Русия отколкото за Родината си.Този ковид нанесе непоправими психически отклонения на голяма част от населението.
371
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АРМЕНИЯ!?!
370
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да се приготвя, да си сложа тенджера на главата си или да я сложа на теб и да те буркам до полуда, а?
369
9
 
35
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
За разпад на Русия не знам, но на ЕССР разпадът вече започна!
368
11
 
27
 
! Отговори
МЕН ДО ХОДЖИС преди 1 година
БРАТО, НЕ ЗНАМ, КАК ДА СЕ ОБЪРНА КЪМ ТЕБ, КАТО ОФИЦЕР КЪМ ОФИЦЕР ИЛИ КАТО ОФИЦЕР КЪМ ПОДМЕТКА, В СЛУЧАЯ ТИ, КОЙТО НЯМАШ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ.ПО ПОВОД РАЗПАДАНЕТО НА РУСИЯ, КОЯТО СЕ РАЗПАДА....ДА ТАКА Е САЩ, ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ВМИРИСВАТ, КОЕТО Е НАЧАЛО НА РАЗПАДА, за разлика от РУСИЯ...ТОВА Е ТАКА, ЩОТО ТИ СИ *** ПО ПРИРОДА, А НЕ ЩОТО СИ АМЕРИКАНЕЦ...МИСЛИ, КАТО НА ТЕБ НЕ ТИ Е ЯСНА ТАЗИ КАТЕГОРИЯ...ЗАТОВА СПРИ ДА ЛОМОТИШ ТЪПИЗМИ....
367
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй де, гладна кокошка просо сънува Може и да стане но не в близко бъдеще а Америка това лелее защото иначе на нея ще се падне великата чест да ни снабдява с газ а това никак не е рентабилно.Нали те са царе на бизнеса няма как да не го знаят.Плюс това народът ще трябва да се ограничи при използването на превозните си средства а това никак не би му се харесало. Току виж вземе че вдигне въстание и тогава какво ще прави? Ще ги разсеят от великата задача.Боже каква тъпота!
366
14
 
43
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
САЩ бръкнаха в контакта ,пред гражданска война са .фалирала терористична държава .само наркоманите им са фенове .сбъркани откачалки .