Приходите от енергия се свиват, бюджетният излишък на Русия намалява

Първото рязко влошаване е след загубата на битката за Киев
14 сеп 2022 12:42, Анисия Иванова
132
Приходите от енергия се свиват, бюджетният излишък на Русия намалява
Снимка: Bloomberg

Бюджетният излишък на Русия за 2022 г. почти се изпари, след като рязък спад в износа на енергия през август доведе до месечен дефицит от цели 360 млрд. рубли (5,9 млрд. долара), показват данни на Министерството на финансите на страната, публикувани в понеделник.

Русия регистрира излишък от почти 500 милиарда рубли през първите седем месеца на годината. Но кумулативната сума падна до само 137 млрд. миналия месец, което предполага голям дефицит през август, който икономистите приписват на резкия спад в приходите от петрол и газ. Излишъкът на Русия през първите шест месеца на годината достигна 1,37 трилиона рубли, тъй като тя натрупа огромни приходи на гърба на растящите цени на енергията.

Потоците на руски газ към Европа са намалели до около една пета от доставките преди инвазията. В началото на септември Русия заяви, че ще остави "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, затворен за неопределено време, освен ако Западът не отмени санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна.

Първото рязко влошаване на руските държавни финанси идва, когато нейната армия е разбита в Североизточна Украйна след загубата на битката за столицата Киев през март.

Още по темата

Приходите от нефт и газ, които съставляват почти половината от бюджетните приходи, получени досега тази година, са намалели с 18% на годишна база през периода януари-август, според данните, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС забрани и вноса на руски въглища. Забраната на ЕС върху вноса на руски суров петрол с кораби трябва да влезе в сила през декември.

"Очакваме, че в най-близко бъдеще, вероятно през септември, излишъкът ще се превърне в дефицит, тъй като нуждите на държавата растат на фона на ограничени приходи“, каза Наталия Лаврова, икономист в BCS Financial Group. Докато бюджетът за тази година е балансиран на 100 долара за барел петрол, за следващата година може да са необходими 108 долара, тъй като приходите намаляват на фона на нарастващите разходи, каза тя.

Приходите извън петрола и газа също са намалели драстично, с 37 процента на годишна база, през януари-август, показват данните.

Първоначално Русия показа устойчивост при въздействието на наказателните мерки, включително замразяване на половината от нейните валутни резерви.

Но руският държавен газов монополист "Газпром" заяви по-рано този месец, че производството е спаднало с 15 процента на годишна база през първите осем месеца на годината. Износът, който се насочва предимно към Европа, е намалял с повече от една трета.

Приходите изглежда ще се влошат след спирането от Русия на "Северен поток 1", един от основните й газопроводи за Европа, в началото на септември.

Икономиката на Русия се е свила с 4,3% през юли 2022 г. в сравнение със същия месец на предходната година, според Министерството на икономиката на страната. Анализатори от Aton, руска брокерска компания, очакват икономиката да се свие с още 5 процента през 2023 г. поради спада в производството на енергия.

Министерството не разкрива месечни суми и ревизиите могат да затруднят сравненията, но последните данни показват, че месечният дефицит е намалял до около 300 милиарда рубли през август от 900 милиарда предходния месец, според Александър Исаков от Bloomberg Economics.

„Консолидацията дойде най-вече на фона на забавяне на разходите“, каза той. „Ако дефицитите продължат със сегашния темп, Русия ще има недостиг за цялата година от по-малко от 3% от БВП, най-малкия в Г-20, с изключение на Саудитска Арабия.“

Настоящият бюджет, изготвен преди войната, изисква излишък от 1,3 трилиона рубли, но официални лица казаха, че вероятно ще има дефицит предвид конфликта.

Руската централна банка изрази предпазливост относно икономическите перспективи в доклад за регионалната икономика, публикуван миналата седмица, отбелязвайки, че износът вероятно ще спадне.

Централната банка ще се събере в петък за решение относно лихвените проценти.

Банката повиши лихвите до рекордните 20 процента и въведе капиталов контрол, за да потуши атаката срещу рублата в дните след избухването на войната. Оттогава разходите по заемите постепенно намаляват и сега възлизат на 8 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От друга страна ми е жал за нормалните руснаци. Подведени от ненормалната им пропаганда поддържат режима на Путин с надежда за някаквао илюзорно величие. Кaкво им липсваше? Имаха всякакви стоки, джиткаха из чужбина, бяха се интегрирали в света. Сега всички знаят, че са фашисти,избиват и измъчваат циилни, 9ти май парада е бутафория, изолирани от света и презирани от западния свят. Отделно все по-гъсти съседи с омразното НАТО
74
6
 
8
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Аз правя палачинки. Вие отказвате да ми ядете палачинките. Кой остава без палачинки? Аз или Вие?
73
2
 
7
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Тролчета платени....
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
#хубавое
71
4
 
0
 
! Отговори
Таня до 85 преди 1 година
Ние отопляваме вътрешен басейн през зимата вкъщи и пак сме много далеч от 20 000кВт/ч годишно.
70
2
 
13
 
! Отговори
до 82 преди 1 година
Пенсионер в Бавария с 20,000 КВТч, тоя сигурно отоплява басеин. Няма какво друго да е. Една зима няма да го отопли, ще ходи на обществена сауна.
69
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия сама си го наби с това спиране на газа и затвяряне на тръби. Вместо да се възползва максимално и да трупа печалби, докато имаше кой да плаща, те прекъснаха и намалиха доставките. Сега можеше да са не с 1.5 трилиона, ами поне с 4 трилиона рубли напред от цялата работа. Ама политика не се води от икономисти, а от горди путинисти и затова сега ще се наложи да свиват разходите (войната) или народа да затяга коланите. Май второто е по-вероятно.
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И приземяването наближава. Направо на сгромолясване ще прилича. Нещата за раша тепърва ще се влошават много. След отказ от въглищата и газа, следва и петрола. А петрол тип Урал не се търси толкова много. Едновременно ленд-лиза влиза в действие и Украйна ще започне да получава оръжие. В предвид лошата реклама на руското оръжие, подозирам, че ще има и отлив на оръжейни поръчки... Това, че няма да могат да получават европейски визи ще им е най-малкия проблем.
67
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех защо толко риват немците, ама вече разбрах! Одеве четох 1 статия, където пенсионер от Бавария мърмори колко много му се вдигнали сметките за ел.ток. Спомена че потрвбява към 20,000 кВтч/год. и това му струвало към 1000 евро/год, а сега му искали 1220 евро за м.Август само! Оставете кинтите, ясно че ел.ток там е по-скъп от този в БГ, но 20,000 кВтч за 1 год.?!?!? Аз потребявам около 1400 кВтч за 1 година. 7 пъти по-малко от 1 немски пенсионер!!! Хем не пестя! За какво си говорим значи?!
66
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетен ИЗЛИШЪК на Русия - 250 МЛРД. долара.Лесна е тяхната...ама тука е много зле работата.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78, Русия НЕ продава газ на Китай, защото няма изградена инфраструктура, а изграждането и ще отнеме десетки години! А парите за украинските бежанци идват от ЕС, специално *** като тебе не е дал и един лев за тях! Моли се някой ден да не се наложи ти да си бежанец, че да видиш какво е да те подритват като кyче, а някакви форумни де-били да броят колко стотинки са ти дали
64
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия продава газ на Китай.В Европа идват студ и глад,ам украинците живет в България по хотели,за 1 200 лева на човек,а *** не били доволни от условията...Храни уче да те лае.На майка ми пенсията 210 лева,ама за украинеца държавата плаща 1 200.Що не ги плащат САЩ?Щото на чужд гръб и 100 тояги са малко.Проверете колко е държавният дълг на САЩ,а Русия има бюджетен ИЗЛИШЪК-250 000 000 долара.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или пък не? :D
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските приходи от енергия се свивали, а десетки български ученици са натровени посйучай Първия учебен ден.
61
11
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Както всички знаем от историята на WWII, руснаците имат огромен потенциал да издържат на всякакви условия и да умират в големи количества без особени драми и последствия. Това всъщност им е главното и почти единствено предимство. По този начин издъжайки на ектремен глад, мизерия и с цената на милиони жертви, те обръщат хода на войната. Не знам защо някой си мисли, че сега ще е по-различно. Ако някой се надява, че ще победи руснаците с глад и мизерия, да помисли пак. Тия са като ***.
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"цена Уралс 72$ (руския бюджет е смятан при 40$ на уралс)" _____________________ Изключително важно уточнение. От цената на всеки един барел, Русия вкарва в бюджета си $40 и в бюджетния си излишък $32.
59
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджетният излишък на Русия само преди дни беше 250 млрд долара.Това го четох именно в този сайт,значи е доста повече...В ЕС предстои на доста компании да хлопнат кепенците.Не я мислете Русия,имат си всиччко.За България помислете,как ще си плащаме ток и парно зимата?В момента пак руски газ купуваме,но чрез посредници,ДОСТА по-скъпо,това е основната причина за инфлация,а другата ее СПЕКУЛАТА!
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На едни ИЗЛИШЪКЪТ им е намалял , други като нас влизат в ДЪЛГОВЕ.
57
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсва статията на ВВС, че Путин и на смъртно легло! Но сега са заети със смърта на Кралицата си..
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете за нашият бюджет или на страните от ЕС, все пак живеем в ЕС не в Русия. Тука поговорката "не гледам на мене да ми е добре ,а как на вуте да му е зле" на тях може да им е зле, но ние ще сме на същото дередже. Печеливши са САЩ от цялата ситуация. Сега ЕС като почнат да теглят кредити за подпомагане на социално уязвимите и като падне продукцията и потреблението на стоки и услуги,ще дyxaмe супата