Мобилизацията: Сълзи, водка, пияни резервисти, 63-годишен диабетик с призовка

Напрежение сред мобилизираните руснаци, стига се и до бой
Обновена: 23 сеп 2022 15:01 | 23 сеп 2022 15:01, Нели Христова
323
Мобилизацията: Сълзи, водка, пияни резервисти, 63-годишен диабетик с призовка
Снимка: Twitter

В социалните мрежи снимки и видео документират началото на мобилизацията. Първият пълен ден от първата мобилизация на Русия след Втората световна война предизвика емоционални сблъсъци в наборните центрове и дори признаци на протест, докато изглеждаше, че Русия може да обмисля да мобилизира много повече от 300 000 нови войници, заявени от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Една жена в малко село в Закаменски район на Бурятия, в Източен Сибир, каза, че за първи път е почувствала, че нещо не е наред, когато кучетата започнали да лаят около полунощ. В общност от 450 души главата на селото ходел от къща на къща, опитвайки се да раздаде повече от 20 призовки.

Докато мъжете се събирали преди да заминат на следващата сутрин, тя каза, че някои пиели водка, докато други се прегръщали и си казвали да се пазят. Жени плачеха и прекръстваха малкия микробус, който откара мъжете им далеч от тях.

"Това не е частична мобилизация, това е 100% мобилизация", казва Александра Гармажапова, президент на Фондация "Свободна Бурятия", активистка група, която докладва за набора в региона. Въпреки уверенията, че Русия ще търси мъже, които наскоро са служили в армията и имат боен опит, активистите посочиха редица случаи на мъже на 50-годишна възраст, получаващи предизвестия за набор. Една жена твърди, че неин 52-годишен роднина е получил призовка малко преди президентът да обяви плана си за мобилизация.

Янина Нимаева, журналистка от Улан-Уде в Бурятия, се оплака, че 38-годишният й съпруг е получил известие за набор, въпреки че никога не е служил в армията. "Ти нямаш ли пет деца?", попитаха го. Съпругът ми се засмя и каза "да, пет деца". "Е, добре, очаквайте призовката си", разказва тя. "Разбрах, че имаме квота. Нашата област трябва да събере 4000 войници“, допълва Нимаева във видео, адресирано до областния управител. "Но трябва да се спазват някои параметри и принципи на тази частична мобилизация."

Някои от мъжете, изпратени да се бият, не пият водка само по време на изпращането си, а през целия път. Кадри показват как наборници от автобуси, спрели за почивка, вече са качили градуса.

"Какво ще правим? Къде отиваме? Кой по дяволите... знае…", казва пиян войник в клип, разпространен в Twitter.

"На групата мобилизирани руснаци им отне няколко часа да се напият", пише беларуският журналист Тадеуш Гичан в профила си в социалната мрежа.

Друго видео, публикувано то Гичан пък показва как още една група мобилизирани мъже, които скоро ще бъдат войници, се бият помежду си. Те също са пияни. 

Но това не е единственото доказателство, че съществува известно напрежение сред мъжете, изпратени на война. Скандал е избухнал и сред наборници, които е трябвало да бъдат превозени със самолет. "Това са войниците, които не са вербувани от затвора... Не съм експерт, но си представям, че моралът и дисциплината сред резервистите ще бъдат огромен проблем", пише коренспондентът на The Guardian в Русия Андрю Рот.

Друго видео, разпространено в руската социална мрежа "Телеграм" доказва и твърденията, че за войната се вербуват и възрастни мъже. В него 63-годишен пенсионер, страдащ от диабет и исхемична болест, разказва, че също е получил повиквателна за фронта.

"Аз съм подполковник Александър Алексеевич Ермалаев. Роден съм през 1959 година. Мобилизираха ме на 22 септември. Медицинска комисия нямаше. Лекарят каза, че с моите болести мога да отида на война. Казаха ни, че ще имаме две седмици подготовка и отиваме на фронта. Според указа на президента могат да бъдат мобилизирани хора до 55 години. А аз съм на 63", казва Александър във видеото.

Още в първите часове след речта на Путин, млади мъже масово се втурнаха да напускат страната. Цените за самолетен билет достигнаха колосални суми, а на сухопътните граници се образуваха километрични опашки. За да избегнат правилото, че не могат да преминат границата пеша, много отчаяни руснаци наемат скутери, с които да изпреварят задръстването, но и да излязат от страната през границата с Грузия. Подобна техника се използва от бежанците, които наемат колела от Русия, за да преминат на територията на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
4
 
19
 
! Отговори
До 182 преди 1 година
Я кажи, плава ли крайцера Москва, че като те гледам колко си увреден от руската пропаганда, може и от него да пишеш в момента?
183
3
 
21
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Тия като се напоркат, ще се избият по между си. Не 1 милион, 20 милиона му трябват на Путин при толкова много алкохолици. Пълна мобилизация трябваше да направи.
182
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавна е липсата на *** и *** в коментарите :) Как ще защитят това при условие, че руснаците повикани на служба са отчаяни и са писали ходещи трупове, напиват се от отчаяние и възпяват гибелта си. Това е колкото забавно, толкова мрачно и тъжно. Но както каза един коменитиращ по рано - да... Ще пискат и ще се кротнат, както винаги е било. Тези които наистина не искат в момента се изнасят.
181
4
 
19
 
! Отговори
Както е тръгнало преди 1 година
Русия ще ни настигне по население!
180
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджии, хубаво ги вижте тези ваши "братя" !!!!
179
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт на руските пияндета
178
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 164 Я ме светни натовските миротворчета колко бело изшмъкаха само на балканите? Онзи с бронираната машина, дето смачка лека кола с човек в нея на улица в Киев в първите дни на операцията на какво беше? В първите дни на операцита Зеленски отвори вратите на затворите и раздаде оръжие! Подигравайте се, но ние и нашите деца ще платим масрафа на американците. А Путин ще си реши проблема. Руснаците като удариха база на хохлите, защо един излезе гол, а другия само по курдка?
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През ВСВ, един руски войник е оцелявал средно по 8 секунди в битка. Тези за по колко мислите, че са ги сметнали със съвременните оръжия?
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя диабетик да не се спотайва. Украинските запасы от боеприпасы ще намалеят най-малко с 5 патрона, докато то утрепят.
175
2
 
26
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Никой не иска война в 21 век , само промитите мозъци и болния им водач....
174
2
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
''Благодарение на политиката на Путин, нашите хладилници са пълни'' - заяви шефът на ростовската морга.
173
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zа Vодку:)
172
1
 
26
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Частична мобилизация - ще се приберат по домовете си на части
171
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще пискат малко и ще свикнат. Този народ никога не е бил свободен и няма представа какво се прави.
170
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйнците нема смисъл да хабат боеприпаси за тея, те докато стигнат до фронта че се самоликвидират
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бял Орел Те имат опит от ВСВ.На един автомат,на други пет само пълнител с патрони.Като убият този с автомата някой от другите пет го взима.И така...идио тска работа са тези рашки.
168
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империята на злото - деградирали пияници и полуграмотни хора от края на света
167
0
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: ХеХеееее (номер 168) Путин копира Хитлер като папагал буквално! Няма капка въображение! Хитлер също не е обявил война на СССР, а я нарекъл " Специализирана военна операция "Барбароса"", чиято цел е била деболшевизация на Съветския Съюз и Европа. Гьобелс е искал тотална война, но Хитлер отначало не е бил съгласен, било го е страх.И така до прословутата реч на Гьобелс във Спортспалас в Берлин.
166
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колхозни пияници. После що никой не иска да е част от блатото им.
165
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дами и господа имаме редкия шанс да видим, какво е ставало ВСВ. По него време сталин прави същото. Събира всички диви селяни от изтока, за да не го събори Москва. Това което виждате е пушечно месо 100% това. Нямат идея нито от война, нито от физика. Пияни са нонстоп и на фронта ще са пияни. След 1940 русия отново вкарва Европа в грозните си циркове. Но този път ,ще пострада още повече. Защото и запада не е с нея. Жалко за руския народ.