Докато едни бягат от Русия, други се готвят за война: Похарчихме 300 хил. рубли

Недоволството срещу Путин и войната расте след мобилизацията
30 сеп 2022 11:08, Нели Христова
129
Докато едни бягат от Русия, други се готвят за война: Похарчихме 300 хил. рубли
Снимка: БГНЕС

Когато Иля се върна от работа в сряда, съпругата му го чакаше с документите му за военен набор. Иля казва, че бързо стегнал багажа си и на следващата сутрин заминал за местния център за набиране на персонал в Иркутск, град на езерото Байкал в Сибир.

"Когато родината ви вика, трябва да отговорите", казва 27-годишният шофьор на автобус в кратко телефонно интервю от полигон близо до южния град Ростов с The Guardian. "Реших, че няма да избягам от военната служба и ще защитавам страната."

Още по темата
Заповедта за мобилизация на Владимир Путин предизвика десетки хиляди мъже в бойна възраст да хукнат панически към границите и летищата в Русия, защото не желаят да участват в непровокираното нахлуване на Русия в Украйна.

Но в ярък контраст с километричните опашки за излизане са видеоклипове на мъже в цялата страна, които под аплодисментите на техните съпруги и майки, се качват на автобуси, които ще ги отведат до центрове за обучение, в това, което вероятно ще бъде еднопосочно пътешествие за мнозина.

Мъжете са доказателство за известна обществена подкрепа за войната в Украйна и за нарастващата поляризация в страната, казва Денис Волков от Левада център, независима агенция за социологически проучвания. "Нацията се раздели и мобилизацията изостри още повече съществуващите разделения. Западно ориентираната, по-модерна, градска част от населението иска да напусне и е против военната служба. Но все още има голямо ядро ​​от мъже, които няма да избягат. Те често са по-малко образовани, по-бедни и по-зависими от държавата."

#Russia 🇷🇺: mobilization has started in #Yakutia in #Siberia.

Unsurprisingly ethnic minority regions of Russia are the first to be called up. pic.twitter.com/Et2OvLeKvE

— Thomas van Linge (@ThomasVLinge) September 22, 2022

Проучване, публикувано от Levada Center в четвъртък, установи, че делът на руснаците, които "напълно" или "донякъде" подкрепят това, което Кремъл нарича своя "специална военна операция", е намалял, откакто Путин е наредил мобилизацията, но все още е 72%. "Обществото бе консолидирано, когато войната започна, това няма да се промени за една нощ", казва Волков.

Докато някои наблюдатели поставиха под съмнение логиката на проучване на общественото мнение в страна, където информацията за войната се подготвя внимателно от държавната телевизия и опозицията се наказва със затвор, Волков казва, че вярва, че резултатите са достоверни.

Той е на мнение, че ключов източник на подкрепа за руската армия е идеята – налагана ежедневно по държавната телевизия и поддържана от мнозина в страната – че Русия е въвлечена в по-широка война с НАТО и Съединените щати. Интервютата и социологическите проучвания показват, че някои руснаци също са приели неоснователното твърдение на Кремъл, че Русия е под обсада от запад и няма друг избор освен да нахлуе в Украйна.

"Съпругът ми воюва не само срещу Украйна, но и срещу НАТО. Нямаме много съюзници", казва Людмила, чийто съпруг Сергей беше мобилизиран тази седмица.

От началото на мобилизацията се появиха групи в Telegram, в които жени споделят съвети как да поддържат връзка с партньорите или синовете си. Людмила, която ръководи една от групите, споделя: "Гордея се със съпруга си. Русия е прикована до стената и ние трябва да отвърнем на удара".

За някои мъже възприеманата неспособност да избегнат набора – престъпление, наказуемо с до 10 години затвор – ги е накарала неохотно да се появят в центровете за набиране на персонал. "Не искам да се бия, но не мога да се крия завинаги, по-добре е просто да се изправя пред това, което идва", казва Игор от Санкт Петербург, който получи документите си в сряда.

Но въпреки продължаващата подкрепа на много руснаци за нахлуването на Путин, проучването на Левада установи, че 70% от респондентите са реагирали със "страх", "ужас" и "шок" на заповедите за мобилизация. То също така установи, че рейтингът на одобрение на Путин е спаднал с шест пункта, най-големият спад от началото на войната, като само една четвърт от мъжете под 24-годишна възраст подкрепят продължаването на битките в Украйна.

Според Андрей Колесников от Фондацията Карнеги за международен мир, американски мозъчен тръст, последните данни на Левада намекват за нарастващия гняв от войната сред мнозина в Русия. "Това е само началото, недоволството бавно назрява", смята той.

Безпокойството на обществеността относно мобилизацията вероятно ще нарасне едва след като тази седмица се появиха първите видеоклипове от центровете за обучение, показващи десетки мъже, живеещи в лоши условия, докато чакат да бъдат изпратени в Украйна.

В един видеоклип се вижда как група мъже спят на пода в претъпкани казарми. В други кадри наскоро мобилизирана единица изглежда е била оставена в изолирано поле без подслон или хранителни дажби. "Тук няма нищо, по дяволите. Като стадо овце трябва да се самомобилизираме", мърмори един от мъжете.

Има също все повече съобщения, че новомобилизираните мъже са натоварени сами да закупят оборудването си, вариращо от бронежилетки до постелки за спане и термобельо.

"Похарчихме над 30 000 рубли [£460], моята месечна заплата, за да го подготвим за армията“" казва Татяна, учителка от уралския град Челябинск, чийто съпруг е мобилизиран.

Тя добавя, че липсата на основни доставки в армията я е шокирала, разклащайки някои от предишните й убеждения за състоянието на армията на страната и за войната. "Как могат да го помолят да се бие там, когато всичко е такава бъркотия?“ казва тя. "Войната трябва да спре."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
18
 
! Отговори
Петров М. преди 1 година
Нинова да праща синчето си в Русия. Стига вече е живяло в САЩ. Радев и Янев също.. Костадинов кого ли чака- Волен Сидеров?
83
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разочарован съм от родните русофили , нито един не видях да стяга мешката за към фронта. Хартиени тигри. Само на думи се хвърлят за лилипутин . Вие сте срам за за комунизма !
82
4
 
21
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Само нашите русофили отказват да отидат на фронта за славата на вожда си, онлайн революционери.
81
1
 
13
 
! Отговори
Jas преди 1 година
До Кори: въпросът ти е основателен. Преди няколко месеца имаше информации, че бронежилетките на руснаците са били "олекотени" от кевлара или каквото там имат за запълване и офицерите заповядали да ги напълнят с хартия и парцали...и то да бяха само бронежилетките...танкове и друга техника са с разкрадени електронни системи и нощно виждане...тотална комедия, както казват самите руснаци: имахме добри намерения, но изпълнението пак по руски, аналог на хубава работа, ама ц.....ска!
80
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ще защитавам страната" - тотално сбъркани разбирания и понятия. Ако иска да защитава страната, трябва да се бори против путлеризма, не да участва в агресията срещу чужда страна.
79
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
богатите и интелигентните се изнесоха от руси, останаха една голяма част неориентирани, пияници, смахтаняци, затворници, ***, прошляци които се надяват да краднат некоя пералня, телевизор и или да занесат тампони на жените си
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик 80. Искаш да кажеш, че в Русия все още има по-малко гейове отколкото в европа.
77
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само това : "Реших, че няма да избягам от военната служба и ще защитавам страната." - колко са промити само....
76
3
 
20
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 84 , един чужд войник не е стъпил на тяхна територия и един куршум не изстрелян по тяхна територия, а бягат като пред цунами. Безаналогово смели!
75
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първа световна, революция, втора световна, Афганистан, Чечня, регионални конфликти... Тия не се ли на воюваха и кой точно ги заплашва, защото гледам Кремъл си стои. Толкова добре ли си стопанисват цялата територия, та до Донбас опряха? Войната прикрива икономическия и финансов крах.
74
3
 
15
 
! Отговори
Болен човек на свят преди 1 година
До Анализатор / Ти не си гледал тогава най-шокиращото клипче, в което една руска войничка разправяше на едни новодошли, че Русия единствено дава екипировка и оръжие, абсолютно всичко друго трябва да си го набави някак си войника. Също така няма лекарства, няма бинтове, няма турникети. Тая мацка им викаше, кажете на вашите майки и приятелки да ви пратят тампони за цикъл... вика някой ако го застрелят пъхате вътре трампона, той се надува и запушва раната..... перфектно
73
3
 
13
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Билбордът : трябвало е да напишат, че това ще му бъде ПОСЛЕДНАТА работа.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сигурно е питано и преди мене, но да попитам и аз: От кой ще защитават страната си тия промити мозъци, да не би някой да ги напада
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то това е добре - евтини руски плющялки за всички !
70
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора с ниско IQ винаги ще има и те винаги са били повече. Именно на тях разчитат диктаторите.
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На много велики се правят ама,скъпо ще им излезе на ушанките като фащистанците и те се правят на дръж ми шапката
68
7
 
18
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"Западно ориентираната, по-модерна, градска част от населението иска да напусне и е против военната служба. Но все още има голямо ядро ​​от мъже, които няма да избягат. Те често са по-малко образовани, по-бедни и по-зависими от държавата." === Ама то и тук е така. Не е нужно да си статистик, за да видиш по коментарите, че бедняците, дето вият "няма какво да ядем", пр0ститe и неграмотните (по правописа и изказа си личат), маргиналите, утайката на обществото са за джуджето убиец.
67
1
 
10
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Jas, подсещаш ме да задам един въпрос. Много се говори за тежките оръжия, за защитата обаче нищо не се казва. Руските жилетки на какво издържат? И издържат ли сравнение с чуждите?
66
2
 
10
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 69 и Новият, ако прочетеш излиянията на "фюрера на германския народ" ,само замени -германец- с -руснак-, същото се получава като "философия".
65
2
 
18
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Към прорушките българи.Четете ли статията, колко "богата' и "Велика" страна е вашата Русия. Да карат хората, сами да купуват част от снаражениеето си...А относно цитирраната заплата, нещо да споменете? 460 паунда... Около 930 лева...Няма какво повече да напиша.