"Газпром" спря транзита на газ през Австрия

Преустанови са доставките за деня и за италианския енергиен гигант "Ени"
1 окт 2022 18:45, Анисия Иванова
41
"Газпром" спря транзита на газ през Австрия
Снимка: БГНЕС

Руската газова компания "Газпром" заяви днес, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации, предаде Ройтерс.

Номинациите за транспортиране на газ са документи, в които се набелязват заявените количества газ за деня за транспортиране и доставки.

В изявление в "Телеграм" "Газпром" казва, че проблемът се дължи на регулаторни промени в Австрия и допълва, че работи съвместно с италианските потребители на транзитния газ за разрешаване на проблема.

По-рано днес италианската енергийна компания "Ени" заяви, че доставките на руски газ за Италия за деня са временно преустановени. Италия получава газ по газопровод, влизащ в страната от Австрия.

"Газпром" ни съобщи, че не може да потвърди доставките на поисканите обеми газ за днес, споменавайки за невъзможност за транспортиране на газа през Австрия", гласи съобщението на италианската компания. "Тази събота следователно потокът от руски газ, предназначен за "Ени" през входния пункт в Тарвизио ще бъде нулев", се допълва в текста.

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава през Украйна по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия.

Според говорител на "Ени", цитиран от италианската агенция АДЖИ, "Газпром" твърди, че не е в състояние да спази нужните правила за получаване на услугата за разпределяне на газа в Австрия, там, където той трябва да бъде доставен, докато ние констатираме, че Австрия продължава да получава газ на пункта за доставка на словако-австрийската граница". Говорителят добави, че "Ени" продължава да работи с "Газпром" за възстановяването на потока към Италия.

Износът на руски газ за Европа постоянно спада от началото на санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна.
 
Още в началото на инвазията "Ени" обяви, че отстъпва дела си от 50 процента в газопровода "Син поток", който контролираше по равно с "Газпром".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа. Нали урсулата откри новия интерконектор в Гърция.. Сега вече ще има много газ.. От Азербайджан..
11
12
 
18
 
! Отговори
Эвропейски Союз преди 1 година
Потъна Напълно! скоро 10 евро за 1 долар!!
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГлупостиМного си прав, по цивилизовано е разни чиновници да ти казват по колко минути да се къпеш, на колко градуса да ти бъде хладно или топло, сед колко часа да се гаси уличното осветление... Цивилизация да си е е *** та.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кво от това, нали Урсула каза че Европа има всичко необходимо?
8
9
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
До Глупости"4 хилядниците" бяха измислени между две пъшкания на парапета
7
11
 
24
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До *** руска пропаганд .... и едно много тттъпо изказване .... И глад ще има, и студ ще има. Ама за обикновените хора, а не за тези, които създадоха кашата. Две световни войни предизвикаха банкерите им, а сега третата се оформя.
6
7
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Я!...За това ли днеска във Виена надуха сирените?..Без никакво предупреждение,или обяснение?..
5
1
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Аэ пъ мое ли кажа, че това е начина эа убавите стари эими, с по метър снег...или неам думата
4
33
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Тролчета мамини какво ще пишете сега...че ЕС загива,че без Путин светът ще осиротее,че САЩ са във фалит и само благородните китайци и руснаци могат да ги спасят ...в вървете на ...Всъщност светът става по сигурен и цивилизован,след като всички разбраха фиаското на Русия...във военно,икономическо и социално измерение. Даже и България ще си отдъхне след като 4 хилядниците се разобличиха и са аут.
3
24
 
21
 
! Отговори
тъпа руска пропаганд преди 1 година
Нито някой ще умре от студ през зимата, нито ще настъпи друга катастрофа. Още отсега трябва да се прекъснат всякакви икономически, политически, спортни, културни и др. връзки с Мордор за да бъде поставен в изолация. И разбира се, да се готвим за дълга война в Украйна.
2
16
 
19
 
! Отговори
до1 преди 1 година
Сега аз знам, че българите сте закърмение с "наведена глава сабя не я сече" ама на запад не е така.
1
19
 
18
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Зимата Западна Европа ще е НеОбитаем Фризер! Интересно ми е, колко хора ще умрат от Студ - няма да съм изненадан да са повече от Убитите във Войната Украинци - те все пак си плащат на ГазПром и си получават Газ, нищо че са във Война с Русия!!