Санкциите на ЕС срещу Русия възлизат на 123 млрд. евро

Това са 40% от оборота на стоки и услуги
11 окт 2022 20:40, Петя Славова
24
Санкциите на ЕС срещу Русия възлизат на 123 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

След като ЕС се споразумя за осмия пакет от санкции срещу Русия, стойността на всички търговски ограничения възлиза на около 123 млрд. евро, се съобщава в материали на Европейската комисия (ЕК).

Според изчисленията тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и Европейския съюз през миналата година.

Още по темата

"Под тази сума ЕК разбира обема на двустранната търговия между Русия и страните от ЕС, който е съществувал през 2021 г., но сега е невъзможен поради официалните санкции", се казва в публикацията.

Според ЕК новите санкции ще засегнат руския внос в ЕС на стойност 7 милиарда евро. Общо ограниченията върху доставките от Русия се оценяват на близо 90 млрд. евро, предава БГНЕС.

"Преди новия кръг от санкции Европейската комисия оценяваше обема на ограниченията върху износа на стоки и технологии за Русия на 24,8 млрд. евро, а сега - на почти 30 млрд. евро", твърди публикацията.

Европейската комисия също така посочва, че загубите, дължащи се на ембаргото върху износа на услуги от ЕС за Русия, възлизат на 3 милиарда евро.

Миналата седмица ЕС постигна съгласие по осмия пакет от санкции. В него се предвижда, наред с другото, удължаване на срока на личните санкции, както и забрана за транспортиране на петрол до трети държави по море на цена, надвишаваща все още неустановена граница. Мярката ще влезе в сила от декември, а за петролните продукти - от февруари.

Освен това ограничения се прилагат за вноса на готови стоманени продукти, машини, превозни средства, химикали и материали за производство на бижута, които не са изработени от злато. Забранени са също така предоставянето на консултантски, правни и ИТ услуги на руски дружества, износът за Русия на електронни компоненти, подходящи за оръжия, и технически продукти, използвани в авиацията, както и предоставянето на онлайн портфейли за криптовалута на руски физически и юридически лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: УкрайнаРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции, цени, кризи, няма ли нещо добро да решат за хората! Милярди заради Русия, ама на нея нещо не и пука! Тоя Путин, уж лошо за него и рашките, пък то лошо и за нас!
21
1
 
1
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#21Няма нужда да се местим никъде,скоро с този слабоумен европейски слугинаж всички ще станем един голям,беден европейски пролетариат.Свърши хубавото западноевропейско време...
20
1
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
"Икономическото джудже" защо още не се е гътнало.Кога ще разбере,че има санкции срещу него?Непослушно джудже.
19
4
 
3
 
! Отговори
Забелязвам недоволни преди 1 година
от санкциите на ЕС наложени на Кремъл. Нищо не Ви спира да се преселите в РусРай и да го ударите на живот под мъдрото ръководство на Батюшка Император.
18
1
 
2
 
! Отговори
Дами и Господа, преди 1 година
отвориха се вакантни места. За 3 седмици в Грузия се преселиха 200 000 руснаци. Със самолети, автомобили, велосипеди, магарета и пеш. Там може до 1 година без визи. Повече от милион във Финландия, Норвегия, Естония, Латвия, Монголия, Казахстан, Азербайджан, Южна Осетия, Абхазия, Турция. От любов към Путин от Чукотка преплуваха Беринговия проток до Аляска. Европейският съюз се принуди да въведе ограничения.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
123 млд евро загуби, ама по цени от вчера. Доставките от Русия, възлизали на 90 млд евро, ама по цени от вчера. Утре пропуснатите доставки от Русия ще възлизат на колко?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 098 толкова ли мразиш русия в русия всичко е на цетрално отопление и гореща вода ти миличък в родопите и в чепеларе в смолян как се отоплявате на твърдло гориво с дърва и вълища но нема и вълища вие сте от 18 век много сте изостанали от живота си затова сте роби на запад
15
1
 
6
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#16Защото аз в Дания не се отоплявам на чугунена печка с дърва в момента,докато чакаме да се откачим от газовия котел...Ти не ги мисли руснаците,мисли ти как ще се отопляваш и ще плащаш сметките.
14
6
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 9, я руснаците дето само за топло говорят, да кажат при тях колко процента се отопляват като събират дърва в гората. Като пещерните хора - събират дръвца по горите за да се топлят, разликата с днес е че имат кибрит - до тук им е стигнала цивилизацията.
13
7
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Неосталинизма на путин няма почва в България. Колкото и да се напъват русняците, ние не сме техния троянски кон в ЕС.
12
10
 
4
 
! Отговори
098 преди 1 година
Милите форумни копейки колко са загрижени за ЕС. Икономиката на ЕС е 18 трилиона евро, а на Русия 1.5 трилиона. В ЕС щели да стоят под душа по 3 минути по малко, а в Русия в 20% от населениято живее в сгради в които няма течаща вода (не става въпрос за топла вода , а въобще за вода). 30 % нямат канализация. В ЕС щели да си намалят отоплението с 1 градус, а в Русия си къртят леда от дупката на външната тоалента.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това, дето се връща към европейците като бумеранг, на колко възлиза?
10
5
 
14
 
! Отговори
Ано преди 1 година
Нещо малко ми се виждат тия 123 млн да са само загубите за Европа от санкциите, които налага. Май са десетократно повече.
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 Зимаща ще са на студено и гладни,те първа ще се осъзнават като почнат масови протести)))))))))Хи, хи, хи, верно ще са на студено, с цели 2 градуса на долу,и верно ще гладуват вместо по 1 кило месо на ден, ще ядът по 950 грама. Хи, хи, хи, не е като руснаците с цялата си дажба от 125грама, за толька ест денги.
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са само груби изчисления. Индиректно загубите на Русия са в пъти повече. 1000 големи компании са напуснали Русия и 3 000 000 работници от най-платежоспособните фирми са прекратили трудовите си взаимоотношения. Фатални за руснаците ще са следствията от наръшените икономически връзки. Не си и помисляйте дори, че само това са загубите на Русия.
7
8
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Дъртия поп гундяев е в реанимацията. Дано по скоро отиде в казана при жириновски.
6
3
 
7
 
! Отговори
Не знам за ЕС преди 1 година
Ама на мене половината заплата ми стига за първата седмица от месеца...
5
8
 
15
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 1 година
Супер, само че има едно голямо Но!!!И какво от това, а те самите колко губят,колко заводи затвориха, колко работни места в държавите ум изгоряла.Зимаща ще са на студено и гладни,те първа ще се осъзнават като почнат масови протести и безредици във всички големи европейски столици и градове.
4
2
 
13
 
! Отговори
Не разбрал преди 1 година
толкова струва на ЕС ли?
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвpona щe ce paзopи нanълнo, ako npogължи ga nлaщa мacpaфитe нa xaмepиkaнckия мepak...