Божилов: България е добра почва за пропагандни войни на Русия

Ако напрежението ескалира, може е да сме на първата фронтова линия, смята Искрен Иванов
12 окт 2022 14:00, Анисия Иванова
104

Българските служби категорично отрекоха твърденията на Русия, че камионът, който се взриви на Кримския мост, е тръгнал от нашата страна.

Тенденциозно е замесването на името на България в случая с камиона, който се взриви на Кримския мост. Това мнение изрази бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

"Камионите вървят из цяла Европа и света, много тенденциозно беше отбелязано името на България. Има две цели - да се развива тезата, че от натовска страна е тръгнал този камион, в подкрепа на тезата, че НАТО воюва с Русия. И във вътрешен план - това е подкрепа на тезата, която много се експлоатира - да се надъха руското население, че целият Западен свят воюва с Русия", заяви Божилов пред "България сутрин".

Той определи позицията на България като балансьор в конфликта като възможно най-лошата.

Още по темата
"Нужна е политика на подкрепа на Украйна и осъждане на руската агресия. С позицията си не способстваме за решаването на този конфликт. България в лицето на много руснаци се счита за по-близка страна. Русия цели да се разединят западните общества, да се създаде несигурност. България е добра почва за пропагандни войни на Русия, използва се активно от руската военна машина", добави бившият зам.-министър на отбраната.

Експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов също изрази мнение, че заместването на името на България не е случайно и има определени цели, които си е поставила Русия.

"Целта на тази пропаганда е да се състави политически шарж в лицето на международната общност, че България е държава терорист и е взривила камион, което означава, че е е заплаха за сигурността на руската нация. Целта на такива информационни стрелички е да злепоставят България пред руското общество и да ни представи като държава терорист. НАТО беше представено в този шарж чрез България", коментира доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той не изключва вероятността Русия сама да е взривила камиона на моста.

"Това е най-охраняваното съоръжение в света. Ако Русия не е успяла да предотврати това нападение, можем да смятаме, че има общо с това взривяване. Няма да разберем истината, това е част от кампанията по дезинформация", мотивира позицията си експертът по международна сигурност.

Според бившия зам.-министър на отбраната по-важното в случая е, че Русия използва взрива на камиона за ескалиране на войната.

"Взривът беше определен като тероризъм, според руското ръководство. Русия има право да отговори и виждаме какво стана. Този взрив се използва за обосноваване на удари около цивилни цели. Това е абсолютно неприемливо, категорично се отхвърля правото да се използват цивилни съоръжение като цел. Русия иска да принуди Украйна да капитулира. Идва зимният сезон, от тези удари страдат основно гражданите на Украйна", заяви Божилов.

И доц. Иванов подчерта размаха, с който Русия си позволява да действа след взривяването на моста.

"Русия ще си присвои правото да действа по-свободно в Черноморския регион, България става особено уязвима откъм информационни атаки. Ако напрежението ескалира, твърде е възможно тук да се окажем на първата фронтова линия. Този суров отговор, за който Путин даде заявка, може да дойде под формата на кибератаки срещу критичната инфраструктура на НАТО, а Русия ще разглежда България като държава терорист. Щом ние вече сме на прицела на Руската федереция, не можем да очакваме балансирана политика от страна на Москва", прогнозира доц. Иванов.

Той коментира и вероятността руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства на първото заседание на НС.

"Доколкото разбрах, руският посланик ще присъства на откриването на НС. Ако това е достоверно, това означава дипломатически скандал. Как е възможно чужд дипломатически представител да присъства, при положение че държавата, която представлява, ни обвинява в тероризъм?! С тази кампания се цели България да бъде злепоставена в очите на руското общество, което има особено отношение към българите. Путин цели всякакви сантименти и остатък от положителни нагласи в руското общество към българите да бъдат елиминирани", каза още доц. Иванов.

Бившият зам.-министър на отбраната изрази мнение, че докато България заема твърда позиция на натовска държава, няма риск за страната ни. "НАТО е нашата най-голяма гаранция за това България да не стане военна цел и да не влезе във война с Русия", категоричен беше Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобските *** край нямат
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По българските демократи-крадци.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То при нас е само укро пропаганда...ама като се вземе предвид,че укрите са си живи руснаци и говорят руски може и да са прави.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в Румъния не се тревожат,тя е по-близо.За какво ни подгряват.
85
1
 
5
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 1 година
Ръка срещу Русия не вдигам - който иска,да ходи да мре
84
0
 
3
 
! Отговори
полковник Стоянов преди 1 година
То и Гърция и Турция бяха, и са в Нато,ама видяхте ли какво стана с Кипър и какви ги дрънка и в момента Ердоган
83
2
 
8
 
! Отговори
Пешо от с.Мечка преди 1 година
Преди сме имали трактори,самолети,ракети и армия!? А са неаме ни трактори,ни ракети и ни зеа парите за некви самолети, дека и до днес ги нема....Да не ви разправям и какво ни произвеждаше селското стопанство и какво всичко струваше!? А са ни обират,крадат ни златото и ни фъргат банани...
82
1
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Язека не знам какво е това пропаганда. Знам само че след малко требе да одим да нараним кокошките...
81
0
 
3
 
! Отговори
Тръндафила преди 1 година
Я мислим...по фашиско требе да е било по добре!? Тогава сме спасявали евреите а са ги попърджаме
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след изборите абсолютно истерично социолозите обявиха, че народът бил показал явна евро-атлантическа ориентация, защото "Възраждане" били постигнали само 10%. Народът не е гласувал повече за "Възраждане", защото иска умереност. Не вярвам и генералите ни да са на мнение, че НАТО има капацитет да победи Русия, видя се вече, че в Европа почти няма оръжия илисистеми за въздушна отбрана, от нас искаха С-300, а украинците сами са имали стотици, които станаха на скраб
79
0
 
8
 
! Отговори
Гай Баню преди 1 година
От падането на БГ под либерал-демократично робство,по радио,вестници и телевизия сме свидетели на истерична пропаганда от страна на предателите и продажниците на всичко българско....
78
0
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Обвиняват украинските тайни служби,а не нас,тъй че няма за какво да се оправдаваме.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има пропаганда още от век и кусур вече.
76
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
не знам да има руска пропаганда или тя е съвсем незначителна. Просто българите са скептици по природа,колкото повече ги тикаш към определена линия на мислене, толкова повече се дърпат и съмняват. Вижте какво стана с ваксините за ковид, модела е същия.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Телеграм има всичко на руски и на английски!Даже украинцити го използват! Тука в бг медиите само цензура и пропаганда!
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тука в днес бг 80% от статиите са лошо преведени директно от Гардиан, ВВС и ДВ!!Как и възможно да има руска пропаганда беее??
73
8
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Естествено, че е добра, има хиляди полу-умни *** с български паспорти.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема шанс- Бай Байдън плаща повечеее!
71
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко да е добра, когато задниците ви са вече купени от краварите?
70
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсих, много търсих руска пропаганда на български нооо НЯМА!Само джавкат срещу Путин...от посока Запад!