Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт

На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия
24 окт 2022 19:09, Анисия Иванова
365
Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза пред Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

Още по темата
"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Йончева пред БНР.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави: "Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война".

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Какви преговори, купувай босилек, натам отиват нещата и за теб и за децата ти
26
9
 
11
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Не е чела история другарката Йончева.Навремето,демокрациите не са спрели Хитлер,докато е бил още слаб и се е стигнало до световна война.Сега е същото.Извepга в Кремъл няма да спре сам.ТОЙ ТРЯБВА НА ВСЯКА ЦЕНА ДА БЪДЕ СПРЯН.
25
7
 
6
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
Тая *** даже е родена в Москва! Храним я с нашите данъци да ръси злоба и руска пропаганда!
24
11
 
7
 
! Отговори
Jdjdjd преди 1 година
Боже, какво нищожество е тази жена. Как точно предлага да започнат преговорите? Пито-платено, кой умрял-умрял.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво говорят в Европа и света е без значение. От ози който започна войната зависи кога ще спре.
22
2
 
14
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 1 година
Още на срещата на НАТО края на март, по чието време Русия изтегли силите си от Киев, пред турската ТВ Чавушоглу заяви, че е останал с впечатление, че другите членки изобщо не възнамеряват войната да приключи бързо. Извидите оставям на Вас, кой чии интетеси защитава, в т.ч. брюкселските бюрократи
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като затрещят ядренните бомби, на никой няма да му е до зеленски и Путин
20
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да говориш за мир с Хитлер (Путин). Абсурт.
19
10
 
7
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Няма да се омеква пред руския батуш, цяла Европа, е готова да плати цената, за свободата си! Утре Расия, може да поиска и Румъния или Австрия, до кога? 22 Републики в РФ, чакат свободата си, а те ще я получат, когато Пудинга, падне! Напред до Курилските острови!
18
10
 
9
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
И защо трябва да слушаме една рускиня, доказана *** на Кремль с баща убиец от Държавна сигурност! М!
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крим не е руски: Опитали сме да се освободим сани при Априлското възстание - резултаът отиди да го видиш сам в Батак! И чети история! Ама руснаците хич нищо не са направили, а са само окупатори... 500 години под руско робство ли сме били, че не разбрах от "подправените от руснаците учебници по история"?
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво я оплювате като дори Ванга сто пъти каза, че Европа ще остане обезлюдена. Само ядрена война може да направи това. Така, че радвайте се на хубавото време, че може в един момент и да не можете
15
5
 
7
 
! Отговори
Гешев преди 1 година
йончева , нема ли да си идваш ?
14
9
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
А Теб Американците ли те освободиха от турско робство прятелю?!
13
10
 
15
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Долна па-ча русороб ... изпитвам гнус от тая ... КАжи на твоите *** руцНАЦИте , дето продаваш и майка си заради тези скакалци, да се разкарат от Украйна и всички ще се успокоят. А между другото кой говори за ядрени ракети , па-чав-ра долна ?
12
9
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
добре го е казала...Според мен обаче,всичко е ТЕАТЪР..Евродембелите и краварите надуват един балон,оцветен във тъмновиолетово..На тях пределно им е ясно,че преминат ли определена граница,са мъртви..А балона е за такива като нас..След като ни плашиха ,затваряха и НАСИЛСТВЕНО боцкаха заради "коковида",сега ще ни тероризират с конфликта в Украйна...Но бъдете спокойни!..-И на тях им се живее и ще свият знамената в мига,в който надвиснат ИСТИНСКИ буреносно-смъртоносни облаци..
11
5
 
14
 
! Отговори
АнтиКопейкин преди 1 година
Йончева и Станишев до преди нахлуването в Украйна правеха редовно бибитки на Путин. Но понеже са в Европарламента на големите заплати, с половин уста се опитват да припяват на европейския хор, а с другата половина свирукат ли, свирукат под акомпанимента на Путиновата балалайка. Да си кариерист и продажник едновременно въобще не е лесно.
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, много си наивно щом верваш на официалната руска версия писана в учебниците, че руснаците са дошли да ни освобождават! Имало е милиони политически причини, но трябва да си чело малко човешка история да мислиш в повече от един начин !
9
7
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Елено всички искат край на войната, ади звънни един телефон на оня с токчетата, ти умееш да убеждаваш , та накарай го да си обира чукалата и да си прибере пияндурите в раша ! Това стане ли ще гласувам само за БСП или Възраждане /за когото кажеш/до като съм жив!
8
9
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
до 4....тебе Путин,Газпром и Кадиров ли са те освободили от турско робство?