Какво представлява "мръсната бомба" за която заговори Русия?

Тя е по-малко разрушителна от ядрената бомба
24 окт 2022 19:20, Нели Христова
67
Какво представлява "мръсната бомба" за която заговори Русия?
Снимка: Pixabay

Москва твърди, че Украйна създава "мръсна бомба" с цел да я използва срещу руските войски.

Но какво представлява мръсната бомба и какво може да постигне? Отговорът – от АФП.

Най-общо казано, мръсната бомба е конвенционална бомба, съдържаща радиоактивни, биологични или химически материали, които се разпространяват при експлозия. Използването на радиоактивни материали би я превърнало във вид радиологично устройство за разпръскване (РДР) - термин, който често се използва като взаимозаменяем с "мръсна бомба". Никой досега не е взривявал мръсна бомба, но има подозрения, че екстремисти може да са се опитали да създадат такава.

Мръсната бомба е много по-слабо разрушителна от ядрено устройство като атомна или водородна бомба, чиито реакции на делене или синтез създават огромни разрушения в широк периметър. Производството им изисква възможности за обогатяване на уран, които са недостъпни за повечето държави.

Мръсната бомба е по-лесна за производство и по-малко разрушителна от ядрената бомба. Нейното действие би довело до замърсяване на определен район и на хората в него чрез пряка радиация или чрез вдишване или поглъщане на замърсени вещества. Нейната основна цел може да бъде по-скоро да предизвика паника сред населението, отколкото да доведе до масови убийства.

"Мръсната бомба не е оръжие за масово унищожение, а оръжие за масово разрушение, при което основните цели са замърсяване и безпокойство", казва Комисията за ядрено регулиране на САЩ, независима агенция, в статия за мръсните бомби.

Това означава, че само хората в непосредствена близост до мястото на експлозията ще бъдат изложени на такива нива на радиация, които веднага биха предизвикали тежко заболяване.

В по-широк радиус рисковете за здравето биха дошли от замърсен прах, храна или вода. Малките количества радиоактивен материал, необходими за постигане на такъв ефект в бомбата, могат да бъдат открити в болници, изследователски организации, промишлени обекти или военни съоръжения.

Въпреки че досега не е взривявана мръсна бомба, смята се, че извършителите на двете терористични атаки в Брюксел през март 2016 г. са планирали да изработят такава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То зеленски беше казал че малко ще обогати уран
41
2
 
0
 
! Отговори
СТОП война преди 1 година
ДА се докладва кои диверсионни служби направиха удара срещу Европа през Чернобил.КАква ДМК техника ползваха.. Да се докладва кои диверсионни служби направиха терора срещу Либия,Сирия,Йемен,Украйна вкл 2014 и 2022.Включени са автоматизирани системи за следене и контрол на опасни наркомани вкл Следят обемно Путин,Лавров ,Байдън ..Зад тази братоубииствена война в Русия между подставени на власт в Кремъл чужди шпиони и подставени на власт в Киев подобни седят нагли наркомаизирани престъпници.
40
0
 
0
 
! Отговори
Към Нели преди 1 година
Ти от кога стана бонбен експерт?!!
39
1
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Много си зле братчед. Върховете на противотанковите снаряди се правят от уран защото това е металът с най-голяма плътност и пробива лесно броня. А уранът е обеднен точно с цел да не създава радиоактивно замърсяване. Обеднен уран се ползва и в цивилнара авиация като противотежест в задкрилките и елероните.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еми да я поочистят малко... защо ще им я хвърлят ***:)
37
0
 
1
 
! Отговори
Неука наша молодьож преди 1 година
Колко мъка има по този свят, Боже. Що глупости са написани за "мръсната бомба" в нета, нямате на представа. Поне да бяхте ползвали квалитетни издания, като Енциклопедия Британика, Енкарта или някои военни такива на Пентагона или СеСеСеРетата. Двойка по интенетни знания и познания.
36
7
 
4
 
! Отговори
Хамериканец преди 1 година
Да, американците са много прости, защото гледат като на длан предвижващата се пияна двукрака армия и от сателитите даже могат да преброят и космите по главата на Путин, въпреки, че няма да им се наложи да броят много, а какво остава за останалите работи. Нали тази ракета ще трябва да бъде изстреляна отнякъде или някой самальот да я тръсне на място, щото иначе няма как. Значи, същата ще бъде засечена и траекторията - проследена от старта до попадението. Аман от червени кхмери с неизмита тиня.
35
7
 
8
 
! Отговори
Левкемия преди 1 година
Това което хвърляха от НАТО, при бомбардировките в бивша Югославия, снаряди с ядро от "обеднен" уран. Някои украинки също представляват своеобразна биологична бомба.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво може един комунист освен да краде и лъже. Това, че медиите са собственност на мутроприватизаторите не променя нещата. Слъгинаж при това положение винаги ще има Просто нашенецът все си мисли, че това е формулата му за оцеляване. Оцеляване, не просперитет. Биологичен oтпaдък
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Идеята на Зеля е много простичка - взривява някъде по фронта (Херсон може би),контейнер с радиоактивни отпадъци и заявява,че са свалили руска ракета,снаряд или дрон с тактически ядрен заряд с малка мощност." ------------- Оставката на кариеристката Лиз Тръс бе много смущаваща. Тази жена е посветила живота си за този пост, а точно такива като нея се хващат за поста си като удавник за сламка. В нета (говоря за западния) излязоха хипотези, че се е уплашила да вземе отговорност за нещо опасно.
32
4
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
А използването на снаряди с обеднен уран в Сърбия за чиста бомба ли се води ?
31
3
 
14
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Идеята на Зеля е много простичка - взривява някъде по фронта (Херсон може би),контейнер с радиоактивни отпадъци и заявява,че са свалили руска ракета,снаряд или дрон с тактически ядрен заряд с малка мощност.НАТО влиза в Украйна и патакламата започва!
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме дразнят Путин и новият Генерал Армагедон с меката си политика. Туткане, туткане и шматкане - просто чакат зимата за да започнат протестите в Европа и нищо контретно като военни действия. Досега трябваше да думнат бункера на зеления наркоман и цялата орда от бандеровски нацисти в Киев, включително гнусния дебелак Кулеба.
29
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 година
Това е нещо като сайта ви в информационното пространство, на реализирано при полеви или градски условия с цел отравяне на почви , води , храни, хора , флора, фауна и всяване на страх (долен тероризам).
28
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само искам да кажа Путин да е жив и здрав и занапред да унищожава по стотици фашисти на ден .Крайната победа на Русия е важна за целия православен свят.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не представлява. Това е повод на рашистите да ескалират още и да обвиняват останалите.
26
3
 
0
 
! Отговори
Натуралист преди 1 година
До Анонимен 40 / Ти прочети ли добре, колко уЙебсайта на рашистанци са хакнати и затрити и колко акаунта във Мутробук, поради фалшифициране на информацията, за да усетиш полъха на на Fi, а на Sci-Fi.
25
1
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 30 --- Аха, виждам, че си се досетил. Браво ! Lol
24
7
 
0
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Напишете или копирайте и пействайте в прозорчето на Гуугл, следното: "Дезинформация за стотици милиони европейци разбита е най-голямата руска мрежа след 24 февруари", за да се осеферите откъде рублоедите чопват небивалици и ги публикуват в това пространство. Дори и The Guardian бяха фалшифицирали и цитиращите тук без да се замислят, даваха отправки от фалшифициран сайт на вестника. Повечето ОстапБендеровци са се намирали в руските посолства в ЕС.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пироманът нает от днешното.бг е изградил невероятно нескопосана картинка на огън. Да огънят се състои от 6 етажа и едно голямо търкало. Кръгът на търкалото ю се сътои от над 25 по-малки огнени колеля. Наистина в дясната зона се открояват очите, носа и челото на човек от Индокитай и приличащ на новиа Министър председател на Англия. Ако бях полицай щях да погна афторите за името на пиромянияка. Това са опасни и крайно злобни хора