Държат по мазета мобилизирани руснаци, отказващи да се бият

За да бъдат "превъзпитани", те са заплашвани с разстрел
11 ное 2022 18:00, Йоана Цонева
160
Държат по мазета мобилизирани руснаци, отказващи да се бият
Снимка: БГНЕС

Мобилизираните руснаци, които отказват да се бият, са затваряни в мазета на територията на сепаратистките Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР), разкри разследване на руското издание ASTRA.

За да бъдат "превъзпитани", те са лишавани от храна по няколко денонощия и заплашвани, че ще бъдат разстреляни и заровени неизвестно къде, а официално ще се водят безследно изчезнали.

Журналистическото разследване е установило точния адрес на един такъв незаконен затвор в Перевалск в ЛНР, който след оповестяване на тази информация е бил преместен. Известни са обаче още поне 7 подобни нелегални затвори - в Зайцево, Завитне Бажаня, Докучаевск, Рубижне, Кременна.

Изданието разполага с имената и други лични данни на 60 мобилизирани, държани незаконно в такива места, но по всичко изглежда, че те са многократно повече. При една от проверките намиращите се в едно от подземията са изведени в гората под дулото на автомати, а след като проверяващите са си тръгнали, мобилизираните са били върнати обратно в мазето, показват още събраните данни.

От редакцията са се свързали с 15 роднини на мобилизираните. Ето какво разказва един от тях: „Пастрокът на съпругата ми, младши сержант Константин Евгениевич Воропаев, беше призован на 22.09.2022 г. Един ден по-късно без медицински преглед е отведен във военно поделение 91711 на Богучарски район на Воронежска област. След това е изпратен във военно поделение № 54046 в село Солоти, Белгородска област.

За 2 седмици обучение мобилизираните само 4 пъти са били на стрелбището, имали са само един урок по копаене на окопи и един урок по оказване на медицинска помощ. И това е било цялото им военно-тактическо обучение. На 6 октомври той заедно с други две 2 роти от 252 полк са изпратени в зоната на бойните действия.

Около 20 октомври Константин и други мобилизирани са изпратени близо до фронтовата линия без провизии, без необходимото количество боеприпаси, без командири и връзка с командването.

Без никакви средства за препитание, мобилизираните решават да се свържат с най-близкото военно поделение. На 28 октомври общо 39 мобилизирани са отишли ​​във военно поделение в Луганска област, където са били информирани, че не са вписани като преминали КПП на територията на Луганска област, следователно се намират незаконно на територията.

На 29 октомври мобилизираните стигат пеша до град Старобелск в ЛНР, откъдето са взети с автобус (нает от роднини на мобилизираните за тяхна сметка) и откарани до КПП Чертково в Ростовска област." Нататък Константин и другарите му са отведени в комендатурата за изясняване на обстоятелствата и заплашвани със съд. Те снимат видео, в което обясняват какво се случва, и го изпращат на близките си. След това има информация, че са затворени в подземие в Зайцево в т.нар. ЛНР, но от 3 ноември насам няма връзка с тях.

Междувременно Twitter профилът IgorGirkin публикува видео на роднини на мобилизирани, които настояват те да бъдат върнати в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
СНАРЯДИТЕ СА ОТ НЕЯ преди 1 година
СИГУРНО ИМ ДАВАТ ПЛАКАТ НА НИНОВА В ЦЯЛ РЪСТТА ДА Й СЕ РАДВАТ В МАЗЕТО?
46
11
 
7
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Всички българи са русофили! Аз съм единственият русофоб! Аз и Киро Парапета!
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам нищо против да стоя затворен в мазе,но с рускиня вътре!!
44
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 60 години комунистите в България промиваха мозъците на поколения *** българи (русофили) с опорката, че Русия е воювала срещу Турция на нашата територия за да ни "ОСВОБОДИ" ... а всъщност те са си гледали имперските интереси и сферите на влияние на Балканите. Именно, затова има толкова много пpocтаци в държавата ни и сега...
43
9
 
7
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Америка преди България! Урраа! Долу русофилите!
42
7
 
8
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Слава на господарите! Тяхната пропаганда е най добрата на света!
41
11
 
7
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Пожелавам на братската колония Украйна да станат толкова богати като нас тук!!
40
9
 
5
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Слава на братята от колонията Украйна! Урааа!
39
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феновете на Степан Бандера в България организират утре голям Прайд в чест на победата. Дрескода е по прашки и забодено жълто синьо перо отзад...Знамето ще носят Мони Паси Ивко Инджев и Роско Пл.
38
8
 
6
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Слава на господаря САЩ и братската колона Украйна!
37
8
 
5
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Каква прекрасна вечерна пропаганда от господарите! Слава на САЩ!
36
10
 
14
 
! Отговори
Слава на Украйна! преди 1 година
Херсон празнува освобождението: Слава на Украйна! Смърт на врага! Сълзи от радост и викове "Слава на Украйна", "Смърт на врага" и "ЗСУ" огласиха Херсон след влизането на бойците от въоръжените сили на Украйна в града.Малки и големи чакаха осбободителите с националния флаг. От града, който бе напуснат от руските окупатори, вече има десетки видеа, на които се вижда радостта на местните хора.Всички преминаващи коли веят украински знамена и надуват силно клаксони. Отвякъде звучи химнът на Украйна и "Ой у лузи червона калина". Хората прегръщат и носят на ръце бойците от ВСУ.
35
10
 
13
 
! Отговори
Защо ли не ги щем? преди 1 година
До "кремълското, кърваво джyджe направи живота на руснаците максимално труден." - доста вярно. В кремъл не се чувстват руснаци и мразят всичко руско. Преди войната вижте, всичките им пари бяха изнесени навън, децата, роднините и приятелите им живееха в чужбина. Яхтите им още са там (хахаха), не използват нищо руско. За тях руското не става (чудя се хората как им подражават, защото стадото си подражава на лидера) но там лидерите им само бият стадото с камшик и го доят. Защо ли никой ги не иска?
34
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое не е вярно от това, че заради кремълския пcиxoпат умряха десетки хиляди руски войници, а русофилчета ***? Това е истината и фактите. Къде е пропагандата?
33
18
 
5
 
! Отговори
Коланиален Българин преди 1 година
Дайте още пропаганда беее! Малко ми е!
32
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех поне тази война ми отвори очите, че всички в ЕВропа сме васали на САЩ и няма една суверенна държава! Когато САЩ бяха добре не се усещаше, но сега като са го закъсали започват да жертват васалите от ЕС!Защото това прави еедна потъваща империя, изсмуква богатствата на коланиите си!
31
2
 
13
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Това са реалностите във така наречения Руский Мир.
30
3
 
9
 
! Отговори
В МАЗЕТО преди 1 година
А ДАВАТ ЛИ ИМ ВОДКА, ИЛИ САМО ПОРТРЕТ НА ПУТИН?
29
14
 
4
 
! Отговори
Колониален Българин преди 1 година
Давай пропаганда! Повече! Да ми изпържиш мозъка!
28
10
 
5
 
! Отговори
Колониален Българин преди 1 година
Дай още! Още пропаганда! Ден и нощ!