Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"

Можели да се изтеглят за една седмица
149
Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"
Снимка: БГНЕС

Киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта" и че изтеглянето им оттам ще отнеме поне седмица, предаде Ройтерс.

В интервю в Киев украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред Ройтерс, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването показва, че нейните сили остават в града, около него и на западния бряг на река Днепър.

Още по темата

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като минимум (това ще отнеме) една седмица", каза той.

Резников добави, че подобно изтегляне ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската армия под командването на ген. Сергей Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни украинският министър на отбраната.

По-рано днес командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната.

Ако Русия осъществи изтеглянето си от район, който президентът Владимир Путин обяви за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото й отстъпление, откакто силите й бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна промяна в хода на продължаващата вече девет месеца война, посочва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация -  ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Предпазливостта на Киев може отчасти да отразява стремежа му да запази в тайна собствените си операции, тъй като планира да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите руски войници, които вероятно ще трябва да се прехвърлят през реката с фериботи.

Запитан за Херсон в интервю за Си Ен Ен, излъчено днес, Зеленски заяви, че не може да даде подробности, защото "аз наистина искам да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са подготвени". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Зельо хирото преди 1 година
Аз къси статии за войната не чета.
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сун Дзъ: Най бляскавата победа е в битка, която не е започвала. Слава на Украйна!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз мислех, че са тръгнали на договорки, обаче един от шлюзовете е бомбандиран , херсон е в ниското и може да стане голямо наводнение . Затова беше и тази спешна евакуация Он отметил, что если Киев пойдет на дальнейшее увеличение пропуска воды из водохранилищ или более мощную ракетную атаку плотины Каховской ГЭС, образуется поток, который создаст обширные зоны затопления, приведет к значительным жертвам среди мирного населения.
29
3
 
3
 
! Отговори
ще видим преди 1 година
За Херсон е много странно, защото руснаците с нищо не сабили застрашени. Войските са били от двете страни на Днепър, а всички мостове разлушени. Ако укрите решат да атакуват, ще се издавят като пилци. За причина посочват трудното географско положение и оттам трудно снабдяване с боеприпаси и опасения, че укрите могат да взривят дамбата. Обаче много украинци и руснаци подозират, че са започнати преговори и има някакви договорки. Да го направят, например демилитализирана зона.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато някой говори, слушайте го внимателно. Той говори за себе си. В случая имам предвид Михайло Подоляк.
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин реално започна война за деболшевизиране на Русия. Така ще се окаже.
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 -:Рзбира се, е съм! Изкарвам прекално много пари, за да не съм голяма работа. Но това е друга тема. Когато някой говореше, че "вирос няма", че ваксините били отровни, приканваше се към бунтове, създаваха се проблеми, много хора разпространяваха дисинформация и прочие, кой беше наказан, за каквото и да е? Дорининаше закани, че ще се убиват хора. Наказани? Нямаше, нали?
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време комансирите пращайки войските си ги надъхвали със звучната фраза "който умре пръв е пеeрас", а сега... Отидеш на фронта, биеш се цял месец, а накрая в твоя чест гeй парад в Киев докато жените са на шведска маса в Слънчака... Е, как да я спечелим войната братче...
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунист със съд да го плашиш няма смисъл. Комунистите разбират само от разстрел. Украинците в Украйна много добре се справят с прочистването на света от извергите.
23
11
 
6
 
! Отговори
обективен преди 1 година
1. Руската армия търпи поражения от ВСУ. 2. В Русия има все повече извънредно законодателство. 3. Целият свят е потънал в инфлация и лоши очаквания. 4. Досега са загинали вероятно над 200 000 души и от двете страни---а опорката на путин ,бе че са загинали даже...14 000 лв н Донбас. Както се казва де е Киро на кирия.... Прогноза: Русия ще клекне, но дано путин да свърши по-рано, иначе поне 10г. ще се мъчи света с путин и копейковците, защото русия има много ресурси и живота за тях е нищо....
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези дето са на запата към путинското посолство нали разбират, че един ден и техният ред ще дойде? Сега болшевиките умират в Украйна, но утре ще умират в България. А падне ли режимът на болшевиките в Русия и вече няма кой да пази комунистите в България. Ще има чистка.
21
2
 
2
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До Анонимен 23 Евала, сравняваш ковид с войната в Украйна, голяма работа си!!!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе киев що не влезе в херсон , има нещо друго , що евакуираха хората , там един от шлюзовете на реката го бомбандираха и има голяма опасност от заливане на града. Никой не иска да влиза в херсон
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно Уксрайна ще бъде денацифицирана. Независимо от цената.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БОЗО - Колкото отговаряха за гшупостите покрай Ковид ...
17
4
 
6
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
До до 13 Още един промит мозък си мисли че като дойде Тръмп на власт и направо ще се затича в Москва да се целува с Путин! Президента в САЩ е пионка на ВПК, а точно тя диктува политиката за унищожаване на Русия, с всички средства!
16
12
 
4
 
! Отговори
БОЗО преди 1 година
Промитите руски мозъчета продължават да дрънкат за някакъв нацизъм в Украйна, но по нацистка държава от Русия вече няма в целият свят! Путин надмина даже своя учител хитлер! А домораслите нацистчета да си мерят приказките, защото интернет помни всичко и всеки! Рано или късно ще трябва да отговарят за глупостите си! Призоваването към геноцид е криминално престъпление и няма давност!
15
3
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Внимавай в картинката, квалификациите и кого смяташ да приключваш....Да не останеш и ти като зеления неприятно изненадан, когато ти врътнат грантаджийския кран...Догодина, когато президент зад океана стане демократ тук и в Европа ще настъпи блаженна тишина, защото чувалите с долари ще спрат...Цялата тълпа на продажби *** ще се разбяга а прокси политиците ще отекат в канала...Още малко...
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пияните руски военни ще се предадат, няма да могат с изтегляне да се спасят защото ще ги унищожат с фериботите, а като не могат да им носят храна пак ще умрат. Ще има най голямото предаване на армия от втората световна насам.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев: Украинските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"