Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три
12 ное 2022 12:08, Екип на Investor.bg
225
Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна, където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата
Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия.

На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Целия анализ четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
10
 
! Отговори
П у т ю загуби преди 1 година
всичко, което е започнал досега
13
4
 
7
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Страхотен актьор е Путин! След като изпълняващия ролята на добриявъв филма Зеленски получи Оскар, защо не и "злодея" в нашия филм да бъде уважен?
12
8
 
6
 
! Отговори
глобално затопляне преди 1 година
Другарите нямат нужда от отопление,като им чета коментарите,разбирам че се топят вътрешно.
11
10
 
18
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Войната се започна в синхрон от Брюксел и Вашингтон още през 2014. А сега всичко е следствие на това. Русия вече я е спечелила.
10
8
 
11
 
! Отговори
Е? преди 1 година
15 хил.укри от 300хил.град се радват на служебната победа ама ток отде А ТООК?
9
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измръзнали европеци няма,има замръзнали пияни мужици.
8
5
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Трябва по 1 Кинжал, за всички Натовски и ЕС столици, за да поотрезнеят! Тези спонсори на тероризма, не заслужават друго, щом действията им са да се убиват цивилни руснаци!
7
12
 
27
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
А кой взриви Северните потоци?А кой направи Украйна плацдарм за атака на Русия с биооръжия?Кой подготвяше насилствено прочистване на Донбас от живеещото там руско население?Путин просто защити своите и ще бъде безкомпромисен , защото силата на оръжията на Русия в момента е уникална и единствена в света!Статията е пълна с глупости и не казва истината!Запада започна тази агресия и разпали голяма война която няма да спре с Киев!
6
17
 
16
 
! Отговори
развитие преди 1 година
Путин изглеждаше лузър,сега е най-големият лузър.
5
10
 
17
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Нацистка Европа, заслужава студ и глад! В момента нацистки генерали от Германия, Франция, Англия водят битките в Украйна, а не укрите. Явно без свян се нападат руски територии и градове, като Херсон, а следваща стъпка? Москва? Това трябва да спре
4
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката..." -->> Ми те войниците ползват същата инфраструктура. Ток за влаковете, да се движат до фронта, ток за отопление, ток да си зареждат на Мъск телефончетата... Така че не виждам как тая инфраструктура е изключително гражданска, щом се ползва и за военни цели.
3
25
 
16
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Абе не знам как е в Португалия и Испания,обаче тук в България сме си екстра без руския газ на путин:):):)Топло,комфортно и сметките поносими:):):)А разни руски тролеи ме заплашваха с голем студ и липса на топла вода:):):)Захарова и тя къде ги видя по Европа тези студуващи и некъпани хора само тя си знае:):):)Всички си натряскаха до горе газохранилищата Азерски газ:):):)
2
6
 
8
 
! Отговори
Бай... преди 1 година
Ще спечели !
1
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво и кой е започнал, но без енергийни източници великият запад увяхва.