САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика

Високите цени на горивата и храните ще основните въпроси на срещата в Бали
14 ное 2022 07:00, Анисия Иванова
180
САЩ: Краят на войната в Украйна е най-доброто за световната икономика
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че най-добрият начин да се сложи край на световните икономически сътресения е да се спре войната в Украйна.

"Прекратяването на руската война е морален императив и най-доброто нещо, което можем да направим за световната икономика", заяви Йелън пред репортери, докато се срещаше с френския си колега Бруно Льо Мер в Нуса Дуа на курортния остров Бали.

Високите цени на горивата и храните са сред основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, а малко страни от Г-20 са избегнали икономическата криза.

Йелън ще се надява да окаже дипломатически натиск за прекратяване на войната, като обвини Русия за икономическата криза.

Домакинът Индонезия призова за преговори и мирно разрешаване на конфликта, но подобно на другите членове на Г-20 - Китай, Южна Африка и Индия, до голяма степен избягва да критикува директно Русия.

Очаква се на срещата на върха да бъде обсъдена и необходимостта от удължаване на срока на действие на споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН, което позволява на украинския износ на жизненоважни зърнени храни и торове да преминава безопасно през Черно море.

Украйна е един от най-големите производители на двата продукта в света. Руският президент Владимир Путин изглеждаше, че ще се откаже от споразумението, но се сблъска с острата реакция на развиващите се страни.

Настоящото споразумение изтича на 19 ноември. Льо Мер подчерта необходимостта да се противодейства на последиците от руската инвазия, а именно на покачващите се цени на горивата в Европа.

"Наистина смятам, че първият въпрос, който трябва да поставим на масата, е как да намалим цените на енергията и как да се отървем от инфлацията", каза той./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
15
 
! Отговори
Точно те имат ползи преди 1 година
САЩ основно ще се облагодетелства има интерес и ползи от войни, санкции, Европа да е в Криза и всичко това за да бъде САЩ по-велика сила. Казват едно, а друго е положението.
129
4
 
16
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
Ха-ха-ха. Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече американският военно - промишлен комплекс ще си пълни джобовете. Вижте само за хартиените самолети , колко милиарда прибра от БГ чичо САМ.
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ да спрат наливанияте на боина техника за укрите и да спрат санкциите и всичко ще се налади укронацитете се предават и краят на воината ако не ще ревете сами от ваще санкции и наливания на б техника
127
2
 
9
 
! Отговори
Американците откриха преди 1 година
Америка:да се спре войната...Ама как?Според Украйна и Запада-като победят Русия. Според Русия-като спрат да помагат на Украйна и тя капитулира.А защо не открият студен управляем термоядрен синтез и антиматерийни реактори и въпросът с енергията е решен.А после намираме подходяща близка (на до100-тина светлинни години)планета,орем,сеем и ядем,щом на Земята вече не става.Лесна работа,колко филми разказват.Абе на теория и всякакви измишльотини сме царе,само дето си остават в Холивуд.
126
4
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
До Я па ти.. Американците идват ,ядат бой и си заминават. Афганистан. По отдавна - Виетнам.
125
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До Я па ти.. Абе клоун, кога точно са си заминали американците от Ирак?Какво е това нещо "Зелена зона" в центъра на Багдад?
124
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато сащ спрат да говорят за санкции, тогава Русия ще спре да говори за ядрени -- американските мошенници ще трябва да го разберат по-трудния начин.
123
17
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Накратко 125 Глупости, американците идват , бият и си заминават. Ирак.
122
6
 
30
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами спрете я воината вие започнахте 2014 с маидана и порошенко спрете товаоръжие преговори и мир вие сте убии-ци по генезис
121
9
 
3
 
! Отговори
Ало , алоо ! преди 1 година
До Анонимен 120 С убиец не се преговаря , а се вкарва в затвора или смъртно наказание.
120
3
 
31
 
! Отговори
До я па ти преди 1 година
Кво си чул не знам, ама знам кой е употребявал и употребява ядрено оръжие - САЩ.
119
5
 
30
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
На САЩ им омръзна да си играят на война в Украйна. .... Или вече всичко което може да се вземе от украинската територия вече принадлежи на американските корпорации финансиращи тази война. Обработваемата земя на Украйна и енергетиката я продаде Порошенко. Зеленски.... всичко останало. Време е за мир за да могат американците на спокойствие да се порадват на новите си придобивки...
118
18
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Българин 115 То само това оставаше, руснаците да започнат да воюват. Тяхното започване е да употребят ядрено оръжие. Те друго нямат.На явна не мислят за последствията.
117
20
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 120 И аз не съм чул управляващи в САЩ дори да споменават думата ЯДРЕНИ.За руснаците тази дума е като добър ден.
116
23
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Края на войната е най доброто не само за световната икономика , а и за Русия и Украйна. Руснаците да се махат, че ни писна от тези завоеватели. Петнадесет милиона руснаци загиват през ВСВ и така и не разбраха че по лошо от войната са само природните катаклизми.Че и за ядрено оръжие говорят .
115
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чул официално лище от управляващите в САЩ да е споменал нещо за преговори и мир, напротив, продължават финансирането на войната.
114
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами спрете войната бе САЩ- А,да забравих,за вас войната е полезна да отслабите Русия. Пък нали и не се бият и умират ваши войници.
113
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои в САЩ въртят и превъртат милиардите дадени за летящите щайги от 78-*** година ф16.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ебассси - Kak не те ползиха тр0ляците още, не зная.
111
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще сетите,ама кой я разпали тая война.Вие,който си мислите,че можете да налагате вашите разбирания за световен ред на всички и така да забогатявате.Само,че с Русия това няма как да стане.Това не е Либия,Ирак и други страни,който не могат да ви се противопоставят.