Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата

САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна
29 ное 2022 07:10, Петя Славова
56
Кличко: Путин няма да ни открадне Коледата
Снимка: БГНЕС

Киевските власти заявиха, че планират да поставят коледни дървета из украинската столица, предаде Ройтерс.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение", заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна.

"Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", каза още Кличко, цитиран от БТА.

Заради проблемите с тока обаче дърветата ще бъдат без лампички.

Още по темата

Освен това Кличко съобщи, че няма да има масови събирания или концерти по случай Новата година.

"Ще поставим коледните дървета, за да припомним на децата си новогодишното настроение", изтъкна кметът на украинската столица. 

Същевременно САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна.

Очаква се във вторник Съединените щати да обявят "значителна" финансова помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с щетите, причинени от руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, съобщиха високопоставени американски служители.

Помощта "е значителна и не е краят", заяви един от високопоставените служители пред журналисти, говорейки при условие за анонимност и без да дава повече подробности.

Той обаче отбеляза, че администрацията на Байдън е предвидила в бюджета си 1,1 млрд. долара за енергийни разходи в Украйна и Молдова.

Това се случва преди международната донорска конференция за подкрепа на украинската гражданска съпротива, която ще се проведе на 13 декември във Франция, посочи той.

Според данни, цитирани от Киев, руската кампания от ракетни удари, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, е повредила между 25 и 30 % от мрежата.

"Това, което руснаците правят, е да се насочват към тези големи трансформаторни станции. Това са високоволтови трансформаторни станции", а не само електроцентрали, заяви американският служител - ход, целящ да наруши работата на цялата енергийна мрежа от производството до разпределението.

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще заседават във вторник и сряда в Букурещ, където ще бъде обсъдена подкрепата на алианса за Украйна след руската инвазия.

Германия, която в момента председателства Г-7, свика среща във вторник следобед в кулоарите на срещата на НАТО, за да обсъди енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Според американския служител Съединените щати ще призоват останалите страни членки да засилят помощта си в тази област.

Това ще бъде и възможност да се подчертае "забележителното сближаване и единство, което все още е налице сред всички съюзници" след началото на войната, заяви пред репортери помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Румъния, както и съседна Молдова, са силно засегнати от войната, а през страната са преминали около два милиона души, бягащи от Украйна.

По данни, цитирани от Вашингтон, в момента Букурещ е домакин на близо 80 000 бежанци, предава БГНЕС.

Освен войната в Украйна, министрите на НАТО ще отчетат напредъка по присъединяването на Финландия и Швеция, което вече е ратифицирано от 28 от 30-те държави-членки, но остава спряно в очакване на зелена светлина от Турция и Унгария.

Те ще обсъдят и нарастващата заплаха от страна на Китай. Тази дискусия, започната на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, "не е свързана с това НАТО да отиде в Китай; тя отразява предизвикателствата, които наистина са свързани с идването на КНР в Европа", каза Донфрид, като посочи по-специално технологичното предизвикателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ykpaинckи фopмиpoвaния нa cвoй peд ca oбcтpeлвaли Дoнeцk, Kaщaнoвo, Kвaшинo и Мaйopck. В южнoдoнeцkoтo нaпpaвлeниe pyckитe cили пopa3иxa цeли в Нoвoмиxaйлoвka, Yглeдap, Нoвoykpaинka, Пpeчиcтeвka и Нeckyчный.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Cтapoбeлcko нaпpaвлeниe pyckитe вoйckи aтakyвaxa пo3ициитe нa ВCY в Kyпянck, Тaбaeвka, Kpaxмaлни, Бepecтoв, Мakeeвka, Тopck, Ямпoлoвka и Бoлoгoвka. Нa Бaxмyтcko (Apтeмoвcko) нaпpaвлeниe ВC нa PФ yдapиxa пo3ициитe нa ykpaинckитe фopмиpoвaния в Бaxмyт, Kypдюмoвka, Бaxмyтckи, Cпopни и Cepeбpянka. В дoнeцkoтo нaпpaвлeниe pyckитe вoйckи oтpaбoтиxa oбekти нa ВCY в 3aпaднитe пokpaйнини нa Мapинka, в Aвдeeвka, Kpacнoгopoвka и Вoдяни.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ykpaинckи фopмиpoвaния ca cтpeляли пo Лoмakoвka и Мapицa в Лгoвckи paйoн нa Kypcka oблacт, eдин цивилeн e paнeн. ВC нa PФ пopa3иxa cтpyпвaнe нa живa cилa нa ykpaинckaтa apмия в Ceнkoвka, Чepнигoвcka oблacт, kakтo и в Cpeдинa-Бyдax, Нoвoвлaдимиpoвka и Poжkoвичи, Cyмcka oблacт. В Xapkoвcka oблacт pyckитe pakeтни вoйckи и apтилepия ca paбoтили пo цeли в Cтpeлeчя, Cтapицa, Oгypцoвo, Бъдapkи, Чyгyнoвka и Aмбapни.
13
1
 
12
 
! Отговори
Путин: преди 1 година
Няма бе! Зарята и фоерверките ви ги гарантирам!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиндостан щял да призове своите васали да засилят помощта си в тази област. В добавка към танковете, ПВО и снарядите, дайте на Зе-клоуна и силови трансформатори.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчepa в пocoka Бaxмyт ЧВK "Вaгнep" пpeв3e O3apянoвka, 3eлeнoпoлиe и Aндpeeвka. В мoмeнтa пpoдължaвaт бoeвeтe kpaй Kлeщeeвka, koятo мy3иkaнтитe ce oпитвaт дa пpeв3eмaт и Oпитнo, koeтo ВCY ce oпитвaт дa въpнaт пoд cвoй koнтpoл. В cлyчaй нa дocтъп oт ВC нa PФ дo Чacoв Яp ВCY щe имaт нoви cepиo3ни пpoблeми, вkлючитeлнo cъc cнaбдявaнeтo нa oтбpaнявaщитe ce cили в caмия Бaxмyт. Ykpaинцитe в битkитe нa тo3и yчacтъk oт фpoнтa пpoдължaвaт дa тъpпят тeжkи 3aгyби. Cитyaциятa e бли3ka дo kpитичнaтa.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете как 1,1 млрд. долара за енергийни разходи в Украйна и Молдова ще се превърнат в силови трансформатори и ел арматура за ремонт на 25 - 30 % от ликвидираната мрежа?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете как отпуснатата спешна парична помощ за енергийната инфраструктура на Украйна, ще реши проблемите с блекаута?
8
10
 
4
 
! Отговори
На Коледа преди 1 година
Другарят Путин ще отиде на църква, и ще запали свещичка за всичките украински деца, които войниците му са деживотизирали !
7
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Путин е назначил за командваш СВО - General Electric.
6
0
 
9
 
! Отговори
декоратор преди 1 година
Коледни украси ще се пръскат, гирлянди ще хвърчат..
5
1
 
18
 
! Отговори
Нали затова скачаха? преди 1 година
На ли затова скачаха на маймундана - да се върнат 10 000 BC по пещерите.
4
1
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Нем, нема! Тая 'коледа' си я загръжте! - За спомен!
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно звучи: джуджето да открадне дядо Коледа.
2
0
 
26
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Украйна: на войниците им е студено и мокро, на цивилните - тъмно и страшно, а у властите - пълна победа
1
0
 
17
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Относно укропската енергийна система:Безспорните факти навеждат на мисълта, че резистентността на укропската енергийна система се понижава на едно стъпало след всяка руска калибровка. Най-главният днешен кошмар на киевския режим е загубата на синхронизация. Рискът за единната съветско-украинска енергийна система да се разпадне на няколко изолирани един от друг района, след всеки руски удар е все по-голям и по-голям.