Със "сенчест флот" от петролни танкери Русия бори санкциите на ЕС

Тя се опитва да увеличи износа към Азия
7 дек 2022 15:39, Нели Христова
81
Със "сенчест флот" от петролни танкери Русия бори санкциите на ЕС
Снимка: БГНЕС

Русия се стреми да изгради "сенчест флот" от петролни танкери, за да увеличи износа за Азия и да помогне за компенсиране на западните санкции, насочени към парализиране на военната машина на президента Путин.

Ембаргото на Европейския съюз, забраняващо доставките на руски петрол, влезе в сила в понеделник, докато Западът увеличава усилията си да накаже Москва за нейната инвазия в Украйна. Западните страни също така се съгласиха миналата седмица да определят таван на цените от 60 долара за барел за руския суров петрол и санкции за компаниите, които не се съобразяват. Великобритания спря да внася руски петрол това лято.

Европейското ембарго означава, че Кремъл сега е фокусиран върху изграждането на енергийни отношения с азиатските страни. Китай и Индия, които пренебрегнаха санкциите, бяха нетърпеливи да купят руски петрол с отстъпка. Предизвикателството пред Русия сега е да прехвърли достатъчно петрол по море към Азия.

Русия е закупила повече от 100 нови танкера тази година, често анонимно, тъй като изглежда, че се фокусира върху азиатския пазар, показва анализът. Андрей Костин, високопоставен руски банков служител, каза наскоро, че Москва ще трябва да похарчи трилион рубли, за да разшири своя флот от петролни танкери.

Европейският пазар струва около четири и половина милиона барела петрол на ден за Москва, по думите на Крис Уифър, главен изпълнителен директор и руски анализатор в консултантската фирма Macro-Advisory. "Ще може да прехвърли около два и половина милиона барела от това към азиатските пазари", добавя той.

Малко вероятно е петролната горна граница да има незабавен ефект върху приходите на Русия, защото е определена приблизително на нивото, на което Китай и Индия плащат за петрола на страната. Кремъл също така има 200 милиарда долара в своя Фонд за национално благосъстояние, който е набъбнал от високите цени на енергията. "Ограничаването на петрола няма да причини икономическа или финансова криза в Русия", на мнение е Уифър. "Но това не променя факта, че икономиката върви към постоянна деградация."

Западните санкции също така ще отрежат Русия от голяма част от глобалния танкерен флот, тъй като на банките и другите финансови компании е забранено да застраховат кораби, които превозват руски петрол, освен ако той не се продава в съответствие с ценовата граница. Забраната важи за всеки танкер, независимо от крайната му дестинация. Кремъл се зарече, че няма да продава петрол на страни, които подкрепят тавана на цените. Задръстване от около 20 петролни танкера се натрупа край Турция през последните дни, тъй като тя изисква корабите, които се движат през нейните проливи, да докажат, че са напълно застраховани.

Някои анализатори в Русия предупредиха, че азиатските страни сега държат всички карти в енергийните си сделки с Кремъл. "Няма нужда да храним каквито и да било илюзии относно Китай, Индия или дори Турция. Те ще преследват националните си интереси. Таванът на цените означава, че така наречените приятелски страни ще изискват все повече и повече отстъпки", обяснява Константин Селянин, руски икономист, пред уебсайта на Uralpolit. "Русия е отчаян продавач", твърди той. "Тя трябва да продаде петрола си и това са единствените купувачи."

Петролните санкции не са единствените западни санкции, които Кремъл се опитва да заобиколи, като надеждите за мир в Украйна са очевидно далечни и предупрежденията на Москва, че войната може да предизвика ядрен конфликт. Крилатите ракети, изстреляни срещу Украйна миналия месец, са произведени през последните няколко месеца, въпреки усилията на Запада да попречи на Москва да получи достъп до необходимите компоненти, според нов доклад.

Conflict Armament Research, независима група, базирана във Великобритания, заяви тази седмица, че изследването на останките от ракетите Kh-101 е показало, че те съдържат западни полупроводници, които са забранени за износ в Русия. Ракетите са произведени между юли и ноември, каза групата, цитирайки производствените кодове на фрагментите. Не беше ясно дали Русия по някакъв начин е успяла да продължи да купува технологията или е успяла да натрупа големи количества от полупроводниците преди войната.

Украйна намери начин да нанесе удари по военни съоръжения дълбоко в Русия. Трима души бяха убити, когато предполагаеми украински дронове удариха летища близо до Саратов, на 375 мили от Украйна, и в Рязан, на 120 мили от Москва. Пожар избухна и във военно съоръжение в Курск, близо до украинската граница, след атака с дрон, казаха руски официални лица. Украйна отпразнува ударите, но не пое отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълската бензиностанция ще работи на загуба и ще затвори. Няма пари, няма ракети.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който е тръгнал да покорява света, е бил поставен обратно на мястото му.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега руския петрол се продава(подарява) с 40% под реалната му цена на приятелски държави - най-вече Индия,Китай и някои други просещи...Такъв келепир отдавна не е падал!
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 % от продажбите на руски патрол и петролни продукти бяха към страните от ЕС. След 5-ти декември този пазар отпадна . Няма как да намерят заместващи пазари ,защото нито Китй нито Индия ще купят поради обвързаността си в световната икономика. Никой няма да рискува икономиката си заради някой танкер с руски нефт. Цената на трафикирането на руски петрол е между 20 до 25 долара на барел. Значи при цена в момента под 60 долара ,вадиме 20 .. Това е с 10 долара под себестойност. Чао немитая русия
58
2
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Остава само на тия руски танкери да монтират и високоговорители които да викат високо покрай пристанищата на Азия -"РУСКИ ПЕТРОЛ ПРОДАВААААААМ..."...като в доброто старо време , когато имаше мургавели да викат "Стари неща , стар бакър ,купувааааам" ....ха,ха,хаааааааа
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танкерите покрай Босфора и Дарданелите официално превозват казахски нефт. 19 от 20. По сведение на президента на Казахстан. Също по негово изказване по това време на годината на същот място обикновено танкеритр чакали по 14 дена.
56
3
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Руснаците ще се оправят, но ние които сме свикнали само ли жем чужди задни ци, НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
55
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Русия продава петрола си по-евтино, отколкото по времето на СССР.Това разбира се, е заради широката руска душа, не заради западните санкции!Хаха...
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчния запад няма как да го спреш ще купуват гьотири защото за тех няма по важно от печалбата колкото повече толкова повече
53
2
 
22
 
! Отговори
Няма как да стане преди 1 година
Не може да се върви срещу интересите на пазара. Когато нещо се търси, то ще се продава. Начини винаги се намират.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе казано руснаците пак надхитриха западните ***.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Се чест, в смисъл хвърля сянка, като го грее слънцето?
50
2
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАПАДНАТА ДИКТАТУРА ДИКТУВАНА ОТ БАЙДЪНЧО СЕ ПОКАЗА КАТО ОРЪЖИЕ В РЪЦЕТЕ НА УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО !!!
49
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада се опита да блокира 300 мрд долара в злато на Русия обаче вече 9 месеца не може да открие къде потънаха 200 млрд. Смееех
48
4
 
16
 
! Отговори
Хитрата ЕС сврака- преди 1 година
ама и с ДВАТА крака!
47
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ограничаването на петрола няма да причини икономическа или финансова криза в Русия" Но ще видим какво ще причини в Европа ,друго си да купуваш хамерикански петрол за над $100 :))))
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като прочета кой е преписал публикацията и хич не чета.
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в момента от Русия тръгват 10бр танкери на север и юг.Вече ставате за смях,сега източници бол и то в реално време
44
3
 
1
 
! Отговори
Нефтохум преди 1 година
Лукойл
43
20
 
5
 
! Отговори
Коколо от Бенджамини преди 1 година
Фалирала терористична държава, убиваща деца и взривяваща цивилна инфраструктура. Бърн ин хел.