Путин: Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо

Конфликтният потенциал по света се увеличава, заяви той
Обновена: 9 дек 2022 16:44 | 9 дек 2022 16:30, Нели Христова
425
Путин: Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо
Снимка: БГНЕС

"Опитите на Запада да запази своята хегемония на международната сцена увеличават конфликтния потенциал по света", каза днес руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Организацията на независимите държави (ОНД), предаде Ройтерс.

"Конфликтният потенциал по света се увеличава и това е пряка последица на опитите на някои западни елити с всички възможни средства да запазят политическата, икономическата, финансовата, военната и идеологическата си хегемония", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент обвини западните елити, че "съзнателно вървят към разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка". Според Путин Съединените щати и техните сателити залагат на силата. "Те фактически разрушиха създаваната с десетилетия архитектура за стратегическа стабилност, агресивно разширяват географския обхват на експанзията на НАТО", каза той.

По думите му, за да сдържат и блокират всякакви алтернативни модели на развитие, САЩ прибягват до незаконни икономически и търговски санкции, използват технологиите на цветните революции за сваляне на неудобни правителства и разпалват военни конфликти, като с откровените си провокации повишават градуса на напрежение и конфронтация в различни региони по света, предаде БТА.

Западните страни са превърнали Украйна в колония и използват украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, каза още Путин.

"В продължение на години Западът безсрамно изпомпваше и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряваше геноцида и терора в Донбас, на практика превърна тази страна в колония и сега цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, и продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници, я тласка по пътя на самоубийството", каза руският президент.

Путин отбеляза, че сегашните събития в Украйна са тежки последици от стремежа на САЩ да запазят хегемонията си на всяка цена.

"Убеден съм, че характерът и мащабите на съвременните заплахи предявяват повишени изисквания към нашето взаимодействие по линия на министерствата на отбраната", допълни руският лидер по време на видеообръщението си към срещата на ШОС и ОНД.

Путин също така изрази увереност, че тясното партньорство в областта на отбраната ще повиши авторитета и влиянието на държавите членки на двете организации и ще съдейства за укрепване на сигурността и стабилността в Евразия и в света като цяло, като послужи за по-нататъшното развитие на традициите на приятелство и доверие между страните.

Руският президент изрази мнение, че зараждането на многополюсен световен ред е обективен исторически процес.

"Пред очите ни се оформят очертанията на един истински многополюсен световен ред. Просто е невъзможно да се противопоставим на тези обективни исторически процеси", заяви Путин и отбеляза, че в Азия, Африка и Латинска Америка се формират нови центрове на развитие, които все по-активно отстояват националните си интереси, защитават своя суверенитет и правото на собствен път за развитие.

Путин каза, че смята за много важна и своевременна срещата на министрите на отбраната на ШОС и ОНД, и изрази надежда, че подобна съвместна работа ще позволи "успешно да се решават най-широк кръг от въпроси, преди всичко такива, свързани със защитата от външни заплахи, с гарантирането на глобалната и регионална сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
19
 
! Отговори
Лисичко преди 1 година
Кво стана в Кремъл превъртяха опорките и започнаха отначало? Къде са нацитата, био лабораториите, мутантите, комарите, птиците, Сатаната и тн и тн...
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60% от Американците нямат спестени $1000. В Европа са още по-трагични, не могат да си плащат тока.
21
7
 
27
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Номерът на Путин не е сложен - обвинява запада за своите грехове. Но вече никой не му вярва. Добрата новина за България е че ще се освободим от руското робство.
20
5
 
6
 
! Отговори
Честен русофоб преди 1 година
И какво? Ако цената да унищожим Русия е една Украйна ние сме готови да я платим? Нали? Не съм сам нали? Виж ако трябва ние много да се жертваме, тогава може да преговаряме.
19
22
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Путин се радва на 76% одобрение в родината си, точно защото си казва нещата както са си и прави каквото е нужно за добруването на гражданите. Руснаците и тази зима ще са сити и на топло, за разлика от европейците; безработицата в РФ намалява, а средната заплата расте, икономиката процъфтява, отварят се нови заводи, а западните не се затварят от новите си руски собственици.
18
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пред фактите и боговете мълчат.
17
13
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
лъжа ли е!!?
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признаха ЦРУ, че укрите не могат да спечелят срещу Русия. Казват бай-бай на Крим и 4-те области анексирани от Русия. Така е винаги, Западът си играе, тъъпите укри ще се освобождават от руския ботуш :)
15
5
 
19
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Eдин от двойниците на Путин (бог да го прости ) се изказа .Ха-ха циркът продължава и ще спре след падането на една от кремльовските кули.
14
5
 
22
 
! Отговори
колко мило преди 1 година
Колко мило. *** се загрижил за украинския народ! Нищо, че поизби малко, но той от любов. Ще пусна сълза.
13
2
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Щото разбираш ли запада дето създава и където руснаците бягат нападна Украйна...? В ума на един ***..
12
4
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Е, сега ще използва и българския :)
11
14
 
11
 
! Отговори
Запада клекна, преди 1 година
наведе се и почна да пълзи! ХА ХА ХА! Пак от изявленията на Путин и пак без 'Ройтерс глазура' и без 'CNN' пълнеж! Американофилите - объркани ли сте? аз малко!
10
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия пречи на Запада от 200 години. Сега Западът използва укрите като оръжие срещу Русия. Брутални са нагло-саксите - избиват се два братски народа, заради западните ненормалници.
9
15
 
13
 
! Отговори
WW3 преди 1 година
Използват горките тъъпи селяни, за да водят войната на НАТО срещу РФ, като им обещават милиарди долари и светло бъдеще, ако изкарат тази зима на тъмно и студено.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗападЪТ*
7
13
 
21
 
! Отговори
100% истина! преди 1 година
Какво става бе? запада ли клекна, та предават без много политически филтър изявленията на Путин?
6
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Путин не знам, но Европа ще е в историята до няколко години...
5
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е. Но територията трябва да се опразни по план.
4
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повярваха си укрите, че някой на Запад ги брои за хора.