Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно

Страната остава зависима от американското разузнаване
24 дек 2022 09:50, Нели Христова
338
Руската армия се учи от грешките си, за Украйна става все по-трудно
Снимка: БГНЕС

Става все по-трудно за украинската армия да си връща територия от руските сили, които се укрепват и се учат от грешките си, избягвайки рисковани настъпления.

Според официални представители на САЩ украинската армия - със значителната подкрепа на САЩ - си е осигурила превес срещу руснаците, отблъснала е атаката и е възстановила единствената регионална столица, която руснаците са превзели.

Очаква се обаче развоят на войната да се промени, тъй като руската армия се укрепва и придвижва подкрепления към фронтовата линия. Тези фактори засилват сценария за патова ситуация през втората година на войната, пише в свой коментар "Ню Йорк Таймс".

"За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това", отбелязва Евелин Фаркас, бивш служител на Пентагона и експерт по Русия.

Въпреки че украинската армия постоянно се оказва по-ефективна от руската, украинските официални лица предупреждават за риска от голяма руска офанзива. Западните анализатори обаче настояват, че в момента Русия не разполага с необходимите войски за подобна операция.

Украинските сили се съсредоточават повече на вътрешността на Херсонска област, като американски представители твърдят, че Киев няма да нахлуе в Крим, като вместо това ще избере саботажни операции като тази на Керченския мост. Украинците смятат, че ако намалят натиска на южния фронт, руската армия ще се възползва от възможността да прехвърли сили към други, по-слабо защитени фронтове.

Украйна остава зависима от американското разузнаване, което посочва най-слабите места на руската армия. Украинската контраофанзива край Харков през септември успя, защото пред украинците се изправиха неподготвени руски сили.

Нова стратегия

Американски служители обаче смятат, че Кремъл се учи от грешките си на бойното поле. Путин назначи нов командващ на руските сили, генерал Сергей Суровикин, който ръководи сложни операции по-ефективно от своите предшественици. През последните седмици украинските официални лица признават, че въздушните удари срещу снабдителните им линии са се засилили, което е довело до увеличаване на жертвите сред украинските военни.

В момента руската армия копае окопи и изгражда укрепления на стратегически точки. Отстъплението от Херсон предлага добър пример за научените уроци от руската армия. Въпреки че Путин първоначално отхвърли всякаква перспектива за отстъпление, генерал Суровикин упорства, докато не пречупи съпротивата на президента. Отстъплението позволи на руските сили да използват река Днепър като естествен укрепителен проект. Операцията беше проведена с професионализъм, какъвто руската армия все още не беше демонстрирала по време на войната.

"Той укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, както и защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата", обяснява Дара Масиков, анализатор в института RAND.

От октомври Суровикин прилага отбранителна стратегия и успя да възстанови дисциплината в редиците на армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патрик Ланкастър ютубе, документира обстрел на цивилнив Донецк от 2014!! Виж с очите си..
154
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Да атакуваш граждански обекти и да убиваш невинни хора е военно престъпление. Русия прави точно това в момента." ---- А кримският мост какъв обект е? А пощата в Донецк?... за един прЕател питам
153
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да атакуваш граждански обекти и да убиваш невинни хора е военно престъпление. Украйна го хравш в Донецк от 9 години!! И в момента също да!
152
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен189 На война като като на война, покрай сухото гори и мокрото. Нито е първата война в която се случват подобни неща, нито ще е последната.
151
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""За Украйна е много по-лесно да защитава територията, която владее, и да избягва настъпателната стратегия. Трябва да предоставим на украинците оборудване и обучение, за да направят това"," ------ Аааа не така! жужето еленски каза само напред и нагоре! Никаква защита! Задължително трябва да си върнат Новорусия и Крим! Така чее краааварите да не се ослушват, а да пращат още кинти и оръжие!
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войници са предимно ислями и турци и не са добри войници. Окопната война ще продължи години и Русия ще бомби Украйна а Украйна ще бомби Русия. НАТО ще ползва Украйна територия и нарот като опитни мишки срещу Русия.
149
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да атакуваш граждански обекти и да убиваш невинни хора е военно престъпление. Русия прави точно това в момента.
148
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 187 Ама само американските касетъчни бомби ли не са забранени, или по принцип? Щото когато руснаците бъхтят с касетъчни бомби хохлите целия колективен Запад вие на умряло че това било военно престъпление.
147
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 182 Очевадно си функционално неграмотен. Нито си разбрал написаното в статията, нито си разбрал написаното от мен.
146
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дейли Телеграф,, Загубите на Украйна само в посока Бахмут са над 10 000'' Укринския политически анализатор Вакаров,, Русия отново пое инициативата, особено след ужасяващите загуби на нашата армия край Бахмут. А изпълнението на Русия да удари масирано Киев с дронове беше изкусно' ' Отново шок и ужас за ко зяшките тролейбуси.
145
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Сергей Суровикин укрепва позициите и изгражда мрежа от окопи, защитени позиции и контролно-пропускателни пунктове по пътищата, насочени срещу проникването на укропски диверсионни групи в руския тил.
144
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВсичкиСАЩ контролират света, чрез контрол над мислите и телата на хората,контролират дори предметите и околната среда, не виждам как ще победиш подобно нещо, дори и да смениш управляващите, пак ще управляват същите, но може да опитате поне да защитите интереса на хората и държавите в които живеем и да не се плъзгате по плоскостта на предателството срещу родината си! А русофобията вреди на нас и цяла Европа, да не говорим, че руснаците са кръвни роднини на половин Европа и славяните.
143
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Незначителни подробно......Ти осмисли какви глупости си написал къде я видя тази ефективност в Украинската армия ? Една Руска групировка от 155К в последствие нарасна до 200К смачка най добрата отбранителна армия в света готвена 8 години по Натовски отбранителни стандарти и Натовски изготвени отбранителни съоръжения. ВСУ наброяваше 600К сега едва ли има 200К и то с 6 вълна мобилизация. Да не говорим, че нямат танкове, самолети, ПВО и самолети и на това ако му казваш ефективност ?
142
3
 
13
 
! Отговори
Разделят ни преди 1 година
На фили и фоби за да ни владеят! Същото направиха и с украинците!!
141
4
 
24
 
! Отговори
Всички преди 1 година
В Европа, ЕС, Украйна, Русия сме съседи от векове и трябва да живеем в мир! САЩ трябва са се изтеглят военно и политически и да не се бъркат в политиката на Европа!!
140
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АсанПърво турците да върнат Одринска Тракия на България!
139
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дори е добреВсички, които противопоставяте едната част на Европа(в случая Русия) на другата част на Европа, сте ненормалници и вредни същества, вредни за цяла Европа, защото това не е в полза на Европа, а нанася колосални вреди вреди и всички европейци го разбраха и не само те!
138
4
 
11
 
! Отговори
Украинците преди 1 година
Живеят още в 90 те години и вярват, че е много cool да си американски роб! И че САЩ са най великите на света! Тъкмо сега без визи да попътуват по САЩ и Европата да видят, че това не е актуално 2022!
137
9
 
11
 
! Отговори
Незначителна подробн преди 1 година
Украинската армия е по ефективна от руската (и в пъти по многобройна) обаче руската армия контролира района оаигуряващ 95 % от БВП на Украйна.
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе виждам да пречат електрическите коли на Русия, руснаците са първи и най-напреднали в технологиите за производството на ел. енергия , занимават се с това от около 200 години! Неотдавна писаха, че руснаците са създали и атомен перпетум мобиле!