Русия готова да възобнови доставките на газ по "Ямал-Европа"

В момента на пълна мощност работи "Турски поток"
26 дек 2022 13:34, Елка Василева
142
Русия готова да възобнови доставките на газ по "Ямал-Европа"
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е готова да възобнови доставките на синьо гориво за Европа по тръбопровода Ямал-Европа, съобщи пред ТАСС руският вицепремиер Александър Новак.

"Европейският пазар остава актуален, тъй като дефицитът на газ продължава, а ние имаме възможност да възобновим доставките. Например неизползван остава тръбопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически причини", отбеляза Новак.

Още по темата
Вицепремиерът подчерта, че в момента на пълна мощност работи "Турски поток" и че по украинския машрут се доставят на Европа по 42 милиона куб. м газ на денонощие, което е около една трета от договорените обеми.

Потоците по газопровода Ямал-Европа обикновено текат на запад, но от декември 2021 г. те до голяма степен бяха обърнати, след като Полша спря да купува газ от Русия и реши да разчита на синьо гориво от германските газохранилища, отбелязва Ройтерс.

През май Варшава прекрати споразумението си за доставки с Москва, след като преди това отхвърли искането ѝ да плаща за газа в рубли.

Руският доставчик "Газпром" отговориq като спря доставките за Полша и добави, че повече няма да бъде в състояние да пренася синьо гориво през територията ѝ, след като Москва наложи санкции на компанията, притежаваща полския участък от газопровода Ямал-Европа.

Новак заяви, че Москва обсъжда с европейски потребители евентуално увеличаване на доставките на газ през Турция, след като там бъде създаден газоразпределителен център.

Той добави, че Русия очаква доставките ѝ на втечнен газ за Европа за тази година да достигнат общ обем от 21 милиарда куб. м.

"Тази година успяхме значително да увеличим доставките на втечнен газ за Европа", каза Новак. "За изминалите 11 месеца от 2022 г. те нараснаха на 19,4 млрд. куб. м, а до края на годината се очакват 21 млрд."
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
10
 
! Отговори
странна работа преди 1 година
Европа предпочита да купува руския газ чрез посредници . На по-високи цени разбира се .Ами странно си е
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша и България са двете страни които не внасят от Русия според руският министър -гледах интервю Но след като спира вноса от Газпром България внася от тях но през посредник ,Полша също внася от Германия но германците взимат от Русия ,такива ми те работи Аз пък си гледам джоба и сам добре
16
5
 
20
 
! Отговори
акуратен преди 1 година
До Анонимен "Русия спря газа на Полша и България, бъдете акуратни като пишете" ---- след като полша реши, че ще купува руски газ от германия реверсивно, а България реши да не плаща и, че ще купува руски газ от гърция.
15
6
 
25
 
! Отговори
Безпутин преди 1 година
Значи са съгласни с тавана на цената на газа? Не успяха да намерят къде да го пласират явно и ще се молят Европа да купува. Скоро полуръста ще падне на колене на Урсила.
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 А това ,че ЕС искаше да получава газ без да плаща , не е ли нарушение на договорите ???
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия спря газа на Полша и България, бъдете акуратни като пишете
12
9
 
29
 
! Отговори
О, майкоо преди 1 година
Руските градове били почти като Норвегия и Швеция? Толкова промити мозъци ли сте или ползвате технология за затъпяване? Като е така, защо половината от вас пишат от Виена? Заминете за россията и от първо лице заживейте в рая? На седмица във фирмата ми идват руснаци, които бягат от Путин. Ако не може да пътувате, поне на тях вярвайте. Хората бягат от диктатор, оставил населението си в крайна мизерия. Основни неща не се намират, защото няма внос. Четки за зъби няма. Хората разказват.
11
6
 
31
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Русия е единствената в рецесия в момента .
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще замръзне!Изкрещя Серьожа и удари 200 грама да се сгрее.
9
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу, европейците, записахте ли се вече в листа на чакащите за нов фолксваген гоуф... произведен в китай??? Айде по-бързичко, че евентуално да го получите за подарък за коледа... 2024 хахахаха... нали, това ако случайно краваристан не реши за нас, че не трябва да търгуваме с китай.
8
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия благоденства в момента. Едно от най-добрите места за живеене в момента. Благоустроени градове, здравеопазване, ниски цени на комунални услуги...Да, не е като в Норвегия и Швеция, примерно, но почти. А Сащ с техните трейлърови паркове и съборетини , които обитават-не знам. Няколко милиона американци въобще нямат достъп до здравеопазване и домове. Не знам, лични впечатления. Някой ако лично е видял друго, да си каже.
7
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея са закърмени идиотии. Щял да мине газа през Турция. Нали ЕС ще го забрани и там. Значи опитахте да наложите правила извън договора със сила , НЕ стана ... сега мънкате. Ами пийте си газа бе охльови. Или се извинете на цяла Европа и на всяка държава поотделно. Вече не сте сигурен партньор.
6
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахах... в коментарите как се е разсмърдяло на оборска тоор не е истина... няма ли празници за вас трооолооове?.. или от козззяк не дават почивни дни?
5
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 Не знам кой на кого се моли, но знам чв такива като теб вият на умряло под всяка статия за повишаване на цените.
4
6
 
31
 
! Отговори
Ти му викаш преди 1 година
не ти ща газа . То приказва през теб че било готово да ти продава
3
8
 
38
 
! Отговори
Русия е кочина преди 1 година
Руските пpoшляци се молят за малко подаяние че на Коледа трапезата е празна, тракат с вилици по празни чинии.
2
5
 
41
 
! Отговори
Нет, спасибо преди 1 година
Мизерия голяма в блатная. За тяхно голямо съжаление, в Европа е 15 градуса, газ има, ток има и ще трябва първо да си налегнат парцалите обратно в Сибир, преди да им мислим за вмирисания газ, иначе да си го държат. Освен него, не могат да продават нищо, защото не произвеждат и щипки за пране като хората.
1
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лазят и се молят на Европа,че глад голям в Блатото