Взривове в руска ВВС база, от нея са масираните ракетни удари срещу Украйна

Няма щети по гражданската инфраструктура, няма опасност за жителите
26 дек 2022 08:09, Елка Василева
205
Взривове в руска ВВС база, от нея са масираните ракетни удари срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Взривове бяха чути в руската военновъздушна база Енгелс, намираща се само на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна, съобщиха руски и украински медии, цитирани от Ройтерс.

Засега няма официално потвърждение на информацията. Ройтерс също отбелязва, че не може да я провери чрез независим източник.

Още по темата
Агенция РБК-Украйна съобщи, че са избухнали два взрива.

Руското издание "База" отбеляза, като се позова на местни жители, че е имало вой на сирени за въздушна тревога и че е проехтяла експлозия.

На 5 декември Русия съобщи, че тази военновъздушна база, която се намира на около 730 км югоизточно от Москва близо до град Саратов, плюс още една са станали обект на украински атаки с дронове.

Двойният удар нанесе значителни репутационни щети на Москва и породи въпроси защо отбраната ѝ се е провалила, както казаха тогава анализатори. Това още веднъж насочи вниманието към използването на безпилотни летателни средства във войната между двете съседни държави.

Украйна никога не е поемала публично отговорност за нападения в Русия.

Украинската агенция Укринформ, която също съобщава за взривове в Енгелс, като се позовава на руските канали в социалната мрежа Телеграм, отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Укринформ допълва, че там са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Информацията за инцидент във военновъздушната база Енгелс в руската Саратовска област се проверява, но няма щети по гражданската инфраструктура, съобщи местният губернатор Роман Бусаргин по-късно, предаде Ройтерс.

"Няма извънредни ситуации в жилищните райони на град Енгелс", написа Бусаргин в социалната мрежа Телеграм. "Няма абсолютно никаква опасност за жителите. Няма повредени обекти от гражданската инфраструктура. Информацията за инцидент във военен обект се проверява от правоохранителните органи."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А така, така се води война. Стига са гърмяли по болници, пазари и жилищни блокове!
107
10
 
28
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Наскоро путин огласи най-циничното си "умотворение",че (перифразирам)руският и украинският народ са братски народи,а в същото време унищожава Украйна и подлага на геноцид украинците.Всъщност нищо ново, такъв е бил и хитлер.Те просто си приличат като две капки вода.Жалко,че путин и компания не разбират,че историята няма заден ход и това,което ги очаква(съд и доживотен затвор) е неизбежно,освен ако и те не избягат като висшите хитлеристи в латинска Америка-например при мадуро.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден, ежечасно, всяка минута някой бомбардира позициите на ВСУ със снаряди, някой провежда разузнавателни и саботажни дейности, някой тормози пехотата с гранати от дронове.
105
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: Русия ще може да унищожи системите за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна. "Разбира се, че ще ги унищожим, 100%"!- каза той в ефира на телевизионния канал "Русия 1" в интервю за предаването "Москва.Кремъл.Путин"
104
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното е, че след обявяването на поредната помощ за Украйна от 1.8 милиарда $ на САЩ, Путин бързо заговори за мир и за възобновяване на доставките на газ за Европа. Джуджето се мислеше за много умен, ама май лошо се наигра. Вкара Русия в катастрофа, която ще ги върне десетилетия назад във всяко отношение.
103
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните руски войници пратени на заколение са вече мъртви. Останали са само главорезите от престъпната групировга Вагнер, които са платени от путин и неговото обкръжение. "Вагнер" са главорези, затворници и други престъпници които са платени от русия да колят и бесят наред където ги пратят!!!
102
17
 
8
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама нали се сещаме, че "ефектът" от този дрон ще е, че в рамките на 24 часа ще изчезне я базата, я селото, откъдето е литнал... :) Всичко се следи от сателитите, и всичко се записва, нал тъй :)
101
11
 
29
 
! Отговори
Военен експерт преди 1 година
В Бахмут руснаците буквално вървят по труповете на своите. Създава се впечатлението, че целта им не е да превземат града, а да утилизират определени категории хора: от затворници до "малките народи", от които е основната маса мобилизирани. Неизвестно къде ги раждат, откъде ги вземат. Но на мястото на убитите руски военнослужещи постоянно се доставят нови и нови, разказват украински военни. Абе ужас някакъв е в Русия, руснаците загубиха по всички показатели, добре, че ние бъглгарите направихме правиния избор с ЕС и НАТО.
100
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската съпротива и американската подкрепа предотвратиха широк спектър от ужаси! Победихме Русия в битката за умовете на света. Нека си представим, само за момент,свят без украинска смелост, или американски и европейски оръжия! Ако всичко това се беше случило както е било планирано, сега Украйна щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, като тези открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия!
99
20
 
2
 
! Отговори
Егати подигравката преди 1 година
Gestalt therapeutin! Сексолог консултатан! Ха ха ха! Укрите се изплюха на България. Така е като не дадохме системите С-300 и гаубици. Впрочем укронацистите имаха около 30 системи С-300, какво се случи с тях! "Клинический психолог, Системно-семейный терапевт, Гештальт-терапевт, сексолог-консультант". Без нито един ден опит като дипломат.
98
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алексито много си запознато. Да не си украинче.
97
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да се стегне да си пази базите и градовете и самолетите и корабите и военните защото укрите са сто пъти по злобни и гадни и затова Запада и САЩ ги използва да води прокси война срещу Русия !!!!!!!!
96
7
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Украйна взе база "Енгелс" на абонамент.Ще се бомби регулярно.
95
7
 
32
 
! Отговори
Скоро... преди 1 година
...и базата в Енгелс ше легне до Ленин...
94
12
 
34
 
! Отговори
Украинец преди 1 година
Ние не бием по жилищните блокове на хората--а по Военно--"космическите" бази на руските ФАШАГИ!
93
5
 
26
 
! Отговори
Украинец преди 1 година
Ние не бием по жилищните блокове на хората--а по Военно--"космическите" бази на руските ФАШАГИ!
92
15
 
38
 
! Отговори
Та както казах.... преди 1 година
Не е важен начина по който се унищожават руските фашаги, важното е да се прави методично.
91
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрона е стара съветска мишена ) а успеха ви е в информационен.. Това което се случва в Енгелс се случва в по големи мащаби на всяко военно летище в Украйна само че не се говори за това)
90
5
 
37
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
Абе , що и космическата авиация на Русия изпадна в безтегловност и става жертва на прости дронове?
89
14
 
26
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
"Кви западни телефони и компютри бе, всичко това се прави в Китай..... " изключителноПростаИтъпа.