Топлото време в Европа е мащеха за Русия

Запълването на хранилищата за 2023-24 г. ще е по-лесно от очакваното
1 яну 2023 20:00, Анисия Иванова
264
Топлото време в Европа е мащеха за Русия
Снимка: БГНЕС

Малко хора в Европа обикновено посрещат Нова година по тениски, но тази година Европа посрещна новата 2023 година с необичайно топло време. Берлинчани започнаха новата година с пролетни температури от около 15 градуса по Целзий, като средната стойност за деня обикновено е по-близо до нулата. В Париж и Цюрих температурите също достигнаха 18 градуса през първия ден на новата година.

В нормални времена необичайно мекото време безспорно би било лоша новина: още един признак за глобалното затопляне. Но точно сега топлината - и сравнително силният вятър - са добра новина за континента, който се бори с енергийна криза. Това означава, че търсенето на газ и електроенергия ще бъде много по-малко, което ще доведе до по-ниски цени. Губещият е руският президент Владимир Путин.

След като почти половината от отоплителния сезон вече е зад гърба ни - средата на сезона настъпва около 15 януари - Европа може да диша малко по-спокойно.

Ако континентът не преживее изключително студена втора половина на зимата, той би трябвало да разполага с достатъчно газ, за да избегне кризисен сценарий. Настоящите прогнози сочат, че средната температура в Северозападна Европа в навечерието на Нова година са близо 8,5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност.

Въпреки краткия период на по-ниски от сезонните температури в началото на декември, зимата на 2022-23 г. досега е по-скоро мека. Разгледано в градусни дни за отопление - мярка за търсенето на енергия, сравнено със средните местни температури - от началото на октомври в региона са отчетени 809 градусни дни за отопление, което е с около 9,5% под средната стойност за последните 30 години, според данни на Bloomberg.

Заради топлата зима Европа не изчерпва газовите си хранилища толкова бързо, колкото се очакваше - или колкото се опасяваше. През последните седем дни Германия е успяла да нагнети в хранилищата повече газ, отколкото е изтеглила, а това е необичайно през коледния сезон. В резултат на това газовите хранилища в страната са пълни на 88,8%, което е с почти 15 процентни пункта над средното за последните 10 години. Подобна е ситуацията и в целия Европейски съюз, където нивото на съхранение е 83,1%, което е с цели 30 процентни пункта повече, отколкото по това време през 2021 г. До края на отоплителния сезон през март би трябвало да има достатъчно газ при почти всеки сценарий. А това означава, че запълването на хранилищата за 2023-24 г. ще бъде по-лесно от очакваното.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
4
 
! Отговори
Някой навит преди 1 година
за плаж утре ?
177
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият губещ по всички начинания за 2022 е бясното кремълско джудже.
176
7
 
20
 
! Отговори
Бог преди 1 година
И аз съм против антихриста Путин.
175
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожихме Русия чрез Глобалното затопляне. Те повече война не могат да спечелят.
174
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маслото на шмайзерите щеше да кипи, двигателите на танковете да бумтят, а германчетата да бягат по къси *** към Москва през 1941.
173
7
 
16
 
! Отговори
До 178 преди 1 година
Дори в големите градове, руснаците взимат по малко от нас, а извън тях е пълна мизерия. Отивай в Русия на хубавия стандарт и не се връщай повече.
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, ако зимата беше такава през 1942-43 при Сталинград?
171
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засилихме Глобалното затопляне. Отменяме зимата. Държим термостата на Света и ще изпечем Путин.
170
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото му се получи на Путин изнудването с газа, толкова ще ми се получи и в успеха на "специалната операция".
169
22
 
15
 
! Отговори
ММ преди 1 година
Хм, след зимата идва лято. И ако е като зимата, ще трябва мнооого ток за климатиците. При жега вятърните централи спират, защото термиките не въртят витлата (да си спомним какво стана в Германия съвсем в близкото минало). И тогава... Нека не мислим като деца. На Путин му е през дедовия. Индия за една година е увеличила вноса на газ от Русия 50 пъти!!! В Сибир отвориха специално за Китай ново находище. Путин ще се оправи, Русия е силна държава. Но ние пак ще духаме супата, защото сме много умни..
168
15
 
11
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Какво го интересуват Путин, температурите при англосаксонците? Нали и без това те не си купуват газта от Русия? Топло, студено, все тая за Путин. Единственото, което може да загуби президента на Русия е мозъчна клетка, ако реши да прочете тази дри*сня или да умре от смях...
167
13
 
10
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Падението на българската журналистика достигна невиждани дълбини, дори когато само се преписва и превежда! Самоунижението, слагачеството и откровените измислици вече са норма при българските драскачи! Не че някой се интересува от тези пасквили, ама нормалните хора имаме чувството, че този списвач си е наврял един химикал отзад и започнал да драска върху лист хартия, та се е получило това...
166
7
 
17
 
! Отговори
Долу РФ преди 1 година
И самата Природа като израз на Божията Воля е срещу плановете за енергийно изнудване от страна на Рускофашистката Федерация
165
0
 
0
 
! Отговори
до5 преди 1 година
До Анонимени теб
164
0
 
2
 
! Отговори
до59 преди 1 година
кукуригууууууууууууууу петлеце
163
18
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
по скоро топлото време удължава агонията на Германия докато осъзнае какво са загубили
162
0
 
2
 
! Отговори
лиса преди 1 година
До Христо Христовможе и на твоя
161
13
 
5
 
! Отговори
Кос преди 1 година
До Реализма не въпроса в мястото по износа, а цената..мислиш ли, че Норвегия със този стандарт на живот ще ти продават по евтино от руснаците? Набиваната всеки ден русофобия, води далеч от всякакъв прагматизъм ...за цените у нас също трябва да благодарим на *** фобаци в ЕС, НС и извън него.
160
5
 
16
 
! Отговори
tral преди 1 година
Явно и ти си получаваш заплатата от там в рубли, защо като е толкова хубаво не се пренесеш там?
159
23
 
13
 
! Отговори
Чуждото канче.. преди 1 година
Все Русия ви е в главата. Погледнете първо себе си ? Да не би да сте по добре от тях ? Дойде ли тока в Оокрайната ? А в Европа по евтино ли ви е от преди година ?