Вучич: Благодарност към Русия, но Крим и Донбас са Украйна

„Знам, че ЕС е нашият път, няма други пътища“
19 яну 2023 11:18, Елка Василева
224
Вучич: Благодарност към Русия, но Крим и Донбас са Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза за американската новинарска агенция „Блумбърг“, че е благодарен на Москва за подкрепата във връзка с Косово, но не поддържа инвазията на Русия в Украйна, съобщава сръбската редакция на Ен1.

„Ние от самото начало казахме, че нямаме възможност и не можем да подкрепим инвазията на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, както и Донбас е Украйна, и така и ще бъде“, каза Вучич.

Още по темата
Сръбският президент подчерта, че е благодарен на Русия за подкрепата във връзка с Косово и това е причината, поради която Сърбия не може да се включи в икономическите санкции срещу Москва.

„Бяхме санкционирани в продължение на почти десет години, по-конкретно осем години, и не вярваме, че това е решението“, каза Вучич.

Сърбия се отличава в Европа с позицията си спрямо Русия, напомня „Блумбърг“, а националният авиопревозвач Еър Сърбия (Air Serbia) не е прекъснал директните полети до Русия, което е довело до пристигането на много руснаци в Белград от началото на инвазията.

По отношение на косовския въпрос Вучич коментира, че е много по-реалистично да се върви напред с малки стъпки, вместо да се очаква голямо и бързо споразумение, което би включвало признаването на Косово от Сърбия.

„Трябва с малки стъпки да променим ситуацията в региона, да изградим доверие между двете страни и тогава да видим как можем да постъпим с останалото. Не трябва да мечтаем за нещо, за което всички знаем, че няма да се случи“, заключи сръбският президент.

Той изрази увереността си, че гражданите на Сърбия, ако и когато има референдум, ще гласуват за присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища“, каза Вучич.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Колкото Косово е ваше толкова и Крим е на Украйна...
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намериха му цаката и на Вучич. Само Путин може да им се опъне, затова ги е яд.
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влезе в правоверния евроатлантически път и този.
180
0
 
2
 
! Отговори
ХИТРЕЦ- АХЕРИМ ! преди 1 година
ТОЗИ СЕ ВОЗИ НА ДВЕ КОЛИ И СИ Е НА КЕФ. ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ И СЪРБИЯ ИЗПРАЩА НЯКАКВА ТАЙНА ПОМОЩ НА УКРАЙНА.
179
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глух Пор- Респект за Вучич! Стахотно позициране на шахматната дъска! Но ни една медия не може да събере 2 плюс 2. Или просто им е забранено да мислят?
178
3
 
3
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
До птица- Не се е изложил. А играе шах на високо ниво! Ако подкрепи сепаратизма в Украйна , чакалите и медиите им само това чакат, да го заръфат за Косово. В същото време ясно заявява на чакалите, че няма да им играе по свирката срещу Русия. Както и не затваря вратата за ЕС с крак. Щото нещата с ЕС може и да се променят след края на войната. И НАТО да си седне на д-то!
177
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже Вучо - Бавния взе да се сеща , че е по-добре далеч от раша ! Само нашите магарета и иранците подкрепят ***.
176
5
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Хей,журналисти,защо ме цензорирате. Нали има свобода на словото. Аз не пиша....И РУСИЯ...,а пиша изречение с три думи,а вие оставате една дума и се губи смисъла. Пак ще пробвам,но с по-деликатни думи. Путин и Русия са минало. Дано не до изтриете. А уж сте свободна,демократична медия. Будете живи и здрави.
175
8
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Чудесно!!! След Сърбия и Иран днес заби нож в гърба на Русия. Топъл слънчев ден и прекрасни новини. *** И РУСИЯ ***.
174
3
 
2
 
! Отговори
птица преди 1 година
И този се изложи. Има нужда от Ердоганя да го подпре за да не пее фалшиво.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово пък е хАмериканско ... сега се борят и за Украйна
172
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 1 година
В Косово има много рудници със ценни суровини- мед ,калай и много др. Милошевич искаше сърбите да ги управляват ,а другите да им слугуват. Инвестиции за разработка Русия не даде , нито Китай Само че тия другите не се хванаха на приказките му. А и другите си създадоха свой правителства.
171
6
 
13
 
! Отговори
Драги Вучич преди 1 година
Може ли да светнеш местните русуфили и Радев по въпроса
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам що някой се очудват на сръбежа Вучи, то сръбската позиция е една и съща още от 2014год.,за сърболяците анексирането на Крим е като анексирането на Косово.Освен това сърбите са големи русофили само когато имат интерес.
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, според льотчика Радев,, Крим е руски, чий да е"!?
168
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите накрая така ще се извъртвт , че ще бъдат в Шенген преди нас като Хърватия. Не случайно ни смятат за най- глупавите на Балканите.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не се предлага, нито обсъжда, нито споделя. Има си заинтересовани страни.
166
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша загуби един от последните си съюзници...даже бавния Вучич се ориентира в правилната посока .
165
4
 
5
 
! Отговори
Среща преди 1 година
Имаше такава песен, но ще е много интересен ъпдейтваният й вариант под формата на евентуален диспут между "Комшията" и президент Радев. Чакам с нетърпение да се състои. Впрочем всички чакаме, като чета мненията на колегите. ;)
164
8
 
11
 
! Отговори
Агент преди 1 година
ЦеРеУто го е насвило яко и повтаря като папагал мантрата Крим не е наш, като контрааргумент на Крим е наш. Скоро и нашиьо ке запее същата песен, иначе... Всичко е под контрол на НАТО, САЩ, ЕС. Руските *** намаляват ден след ден, а тези, които прокламират българо-съветската дружба и разни нефелни организацийки ще клекнат, защото дори не са мравки, а амеби и ЦРУ не си струва да се занимава с тях.