"Вагнер" се превърнаха в пехотата за еднократна употреба на руската офанзива

Как се бият войниците на Пригожин?
24 яну 2023 20:02, Нели Христова
196
"Вагнер" се превърнаха в пехотата за еднократна употреба на руската офанзива
Снимка: БГНЕС

Бойците на групата "Вагнер" се превърнаха в пехотата за еднократна употреба на руската офанзива в Източна Украйна, но документ на украинското военно разузнаване, разгледан от CNN, показва колко ефективни са били те около град Бахмут, и колко трудно е да се бие срещу тях.

"Вагнер" е частен военен предприемач, управляван от олигарха Евгений Пригожин, който е много видим на фронтовата линия през последните седмици. Напоследък той си приписва и заслугите за руския напредък. Бойците на "Вагнер" участваха активно в превземането на Соледар, на няколко мили североизточно от Бахмут, и районите около града.

Украинският доклад – от декември 2022 г. – заключава, че "Вагнер" представлява уникална заплаха отблизо, дори когато понася изключителни жертви. "Смъртта на хиляди войници от "Вагнер" няма значение за руското общество", се казва в доклада. "Щурмовите групи не се оттеглят без команда... Неразрешеното изтегляне на екип или без раняване се наказва с екзекуция на място."

Прихванатите телефонни разговори, получени от източник от украинското разузнаване и споделени с CNN, също показват безпощадно отношение на бойното поле. В едната се чува войник да говори за друг, който се е опитал да се предаде на украинците.

"Вагнеристите го хванаха и му отрязаха шибаните топки", казва войникът.

Ранените бойци на "Вагнер" често остават на бойното поле с часове, според украинската оценка. "Щурмовата пехота няма право сама да изнася ранените от бойното поле, тъй като основната им задача е да продължат щурма до постигане на целта. Ако атаката е неуспешна, отстъплението също е разрешено само през нощта."

Въпреки бруталното безразличие към жертвите, демонстрирано от самия Пригожин, украинският анализ казва, че тактиката на "Вагнер" "е единствената, която е ефективна за зле обучените мобилизирани войски, които съставляват по-голямата част от руските сухопътни сили".

Това предполага, че руската армия може дори да адаптира тактиката си, за да стане по-скоро като "Вагнер", казвайки: "Вместо класическите батальонни тактически групи на руските въоръжени сили се предлагат щурмови части".

Това би било значителна промяна в традиционното разчитане на руснаците на по-големи, механизирани части.

На място, според прихванати телефонни разговори от украинското разузнаване, някои мобилизирани войници обмислят да преминат към "Вагнер". В едно такова прихващане войник противопоставя "Вагнер" на неговата част и казва: "Това е по дяволите цар на небето и земята. Така че, ако ще сервирам по дяволите, по-добре да сервирам по дяволите там."

Вагнерският начин на война

Украинският доклад казва, че "Вагнер" разполага своите сили в мобилни групи от около дузина или по-малко, използвайки гранати за залпов огън (RPG) и използвайки разузнавателна информация от дронове в реално време, която докладът описва като "ключов елемент".

Друг инструмент, с който разполагат войниците на "Вагнер", е използването на комуникационно оборудване, произведено от Motorola, според документа.

Motorola обяви пред CNN, че е спряла всички продажби в Русия и е затворила операциите си там.

Затворниците , десетки хиляди от които са вербувани от "Вагнер", често формират първата вълна при нападение и дават най-тежките жертви – до 80% според украински служители.

Следват по-опитни бойци с термовизионна техника и оборудване за нощно виждане.

За украинците тяхното собствено разузнаване с дронове е от решаващо значение, за да предотвратят затрупването на окопите им от атаки с гранати. Документът разказва за инцидент през декември, при който дрон забелязва настъпваща група "Вагнер", позволявайки на украинската отбрана да я елиминира, преди нейните войски да успеят да стрелят с РПГ.

Ако силите на "Вагнер" успеят да заемат позиция, артилерийската подкрепа им позволява да копаят лисичи дупки и да консолидират печалбите си, но тези лисичи дупки са много уязвими за нападение на открито. И отново, според украински прихващания, често липсва координация между "Вагнер" и руската армия. В едно прихванато обаждане войник казал на баща си, че неговата част по погрешка е унищожила автомобил Wagner.

Пригожин многократно е настоявал, че неговите бойци са отговорни за превземането на град Соледар и близките селища през изминалата седмица, първите руски военни успехи от месеци. "Никакви други части освен оперативни служители на ЧВК "Вагнер" не са участвали в щурма на Соледар", твърди той.

Изпълнението на "Вагнер" е пътят на Пригожин към повече ресурси и е инструмент в продължаващата му битка с руския военен истаблишмънт, който той често е критикувал като некадърен и корумпиран.

Според британското разузнаване началник-щабът на руската армия Валери Герасимов е дал заповед войниците да бъдат без бради. Пригожин отговори, че "войната е времето на активните и смелите, а не на гладко избръснатите".

Коментирайки новите ограничения на Герасимов, Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза в понеделник: "Руските сили продължават да понасят оперативна безизходица и тежки жертви. Приоритизирането на Герасимов на до голяма степен второстепенни регулации вероятно ще потвърди страховете на многото му скептици в Русия."

Герасимов беше назначен за главен командир на т. нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна по-рано този месец на фона на нарастващите критики за колебливия й напредък.

Докато руското министерство на отбраната не се представя добре, Пригожин ще му щрака по петите и ще иска повече ресурси за "Вагнер".

Групата също така изглежда може да получи оръжия по други начини. Американски служители заявиха миналата седмица, че "Вагнер" е доставял оръжие от Северна Корея. "Миналия месец Северна Корея достави пехотни ракети и ракети в Русия за използване от Вагнер", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Новият Распутин?

На Пригожин не му липсват амбиции. Докато стоеше в Соледар миналата седмица, той заяви, че "Вагнер" вероятно е "най-опитната армия в света днес".

Той твърди, че нейните сили вече разполагат с многократни ракетни системи, собствена противовъздушна отбрана и артилерия.

Пригожин също направи фино сравнение между "Вагнер" и твърдостта на руската армия отгоре надолу, като каза, че "всеки, който е на земята, се слуша. Командирите се консултират с бойците, а ръководството на ЧВК (частна военна компания) се консултира с командирите."

"Ето защо ЧВК "Вагнер" продължи напред и ще продължи да се движи напред."

Преди два месеца Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията за международен мир Карнеги, оприличи нарастващото влияние на Пригожин с това на Григорий Распутин в двора на цар Николай II. "Путин се нуждае от военна ефективност на всяка цена", каза той пред Current Time TV.

"В Пригожин има отрицателна дяволска харизма и в известен смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Сега Путин се нуждае от него в това си качество, в тази форма", допълва той.

Пригожин изглежда е бил заинтригуван от сравнението с Распутин, мистична фигура, лекувала царския син от хемофилия, нарушение на кръвосъсирването. Но в коментарите този уикенд, публикувани от неговата компания Concord, той имаше свой собствен типичен обрат.

"За съжаление не спирам кръвообращението. Окървавявам враговете на родината ни. И не чрез заклинания, а чрез директен контакт с тях",

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Съвсем скоро за ЧВК "Вагнер" ще си спомнят, колкото и за употребяваната тоалетна хартия и то със същото чувство.
133
2
 
0
 
! Отговори
емо преди 1 година
напишете нещо и за короната!не плащат ле вече?
132
2
 
2
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
В училище имаше преразказ по картинка.Такава и вашата статия!!!
131
11
 
7
 
! Отговори
Нар@омански преди 1 година
Зеля,Зеля ще хапнеш дръвцето съвсем скоро!
130
2
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Абе тези западни журналисти са големи русофили, много са се загрижили за здравето на Путин, за бойците на " Вагнер " и за това дали руснаците имат още ракети.
129
5
 
6
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
Щом нещо е престижно за руснаците то не е вярно.
128
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Войник казал...", някой прихванал разговор с майка му...две жени си говорели на пазара...Това са източниците им на информация! Писаници за хумористични вестници!
127
6
 
14
 
! Отговори
Прогноза преди 1 година
Този готвач след като си свърши мръсната работа, и особено след критиките си към властта ми се струва, че ще му се случи "инцидент" като на злополучните олигарси, които се оказаха големи "каръци"...
126
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де да имахме и ние такава пехота !
125
20
 
15
 
! Отговори
Кокi преди 1 година
И бъдете сигурни всички поддръжници на руските разбойници че ще бъдете намерени и справедливо наказани.Няма да има къде да се скриете.Край със слободията за червените метастазии
124
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната *** измислица - "...от източник от украинското разузнаване и споделени с CNN..." И двата източника са с доказана история от многократно фабрикуване на фейкове. Това е поредната пропагандистка статия, състояща се от множество измислици.
123
6
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До IYI: А ти нямаш мозъчна активност..
122
19
 
18
 
! Отговори
IYI преди 1 година
Единствения украинец който харвсвам....Няма пулс !!!
121
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом толкова се коментират от украинците и на запад значи са Трън в петата.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 144.Е то в така ситуация кой пехотинец може да направи нещо освен да бяга.И това никой не го е очаквал,защото американците и руснаците не воюваха по между си.Както после се разбра принципно се предупреждава,а американците не са го направили.Целта не е била точно Вагнер.
119
9
 
13
 
! Отговори
гледал филма преди 1 година
трябваше да гледаш бяха снимали във сирия някъде минава един стратегически бомбардировач на щатите и ръси ама ръси и ги дават от долу как се усещат какво ще се случи и всеки бяга на къде може ама това ръси на огромна площ -- та така е който е от долу е до там няма вагнер няма пехота шанс никакакъв !
118
12
 
10
 
! Отговори
гледал филма преди 1 година
за вагнер -- и какво разбра ? до края ли го гледа ? от толкова много обучени войници остана един от вагнер и на следващия ден без значителни загуби всичко си беше по старому ,ама обучените вагнеропвци ги нямаше и откъде ще дойдат нови като за да се стигне ниво се искат години , Сега затворниците свършиха мръсната работа ,ама свършват ! вагнера са спец части за това трябва да се пазят тука ще ги избият за една пролет и до там каквото остане ще е малко за нападение !
117
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще го еня за войниците му,той не им плаща,всички такива началници на частни армии си правят нелегално парите на техен гръб в/у тяхния късмет да им се размине,а те се надяват на съдбата си да оцелеят защото едва ли ще им платят за тежко ранение,осакатяване,за болнично лечение,смърт щот туй не им се полага заради забраната на дейността им на територията на Русия,а какво остава за територията на друга самостоятелна държава като Украйна където са диверсанти ОПГ от непризната СВО на неприятел.
116
14
 
7
 
! Отговори
рано се радвате преди 1 година
Много се хвалите и още повече превъзнасяте вагнер -- когато се срещнат със истинска армия със истинска подръка възд. арт. логист. тогава ще се говори -- във момента всичко това са раздувки ---когато започне украйнската офанзива ще има по-равностойна битка и все пак украйнците нямат истинската натовска подръжка ! Във момента вагнер имат по добра подръжка и напредват ще видим когато се обърне палачинката със подръжката до сега описаната тактика ще издържи или ще има ,,кръгом и пак напред ,,!
115
9
 
19
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Хахаха, щом токова се пише за Вагнер, това означава само едно. Взели са страха на американците. Между другото да попитам, къде отидоха Моцартчетата. Нищо не се чува за тях.