Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна

"Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници
26 яну 2023 07:10, Анисия Иванова
271
Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското правителство е поръчало изграждането на 25 наказателни лагера в окупираните и анексирани територии в Украйна. 12 от затворите ще бъдат изградени в Донецк, 7 в Луганск, 3 в окупираните части на Херсонска област и 2 - в Запорожка област, където ще бъде изграден и лагер от открит тип. Властите вече са взели съответното решение, става ясно от публикация в държавния "Парламентарен вестник".

Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Има стотици съобщения, че държаните в тях стават жертва на тежко физическо и психическо насилие. В наказателен лагер от месеци е и руският опозиционер Алексей Навални.

По данни на правозащитната организация "Русия зад решетките" частната паравоенна милиция "Вагнер" досега е набрала около 50 000 затворници от руските затвори, които са се включили във войната в Украйна. От тях обаче само около 10 000 са все още на служба, а останалите са загинали, били са ранени, пленени или са дезертирали, съобщава организацията.

Украинският генерален щаб съобщи, че заради големите си загуби "Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници.

Според Олга Романова от "Русия зад решетките" дезертирането на войниците може да се превърне в сериозен проблем за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин не бива да показва тези данни на Владимир Путин, каза Романова, цитирана от "Дойче веле".

Олигархът, известен като "готвача на Путин", има неограничени правомощия да рекрутира затворници при условие, че ги контролира изцяло. Пригожин, който също е бил в затвора по съветско време, набира част от затворници лично. При вербуването той им обещава, че ще бъдат освободени след края на военната служба. В същото време заплашва дезертьорите с екзекуции по бързата процедура.

Видеоклип, разпространен от войниците на Вагнер преди седмици, цели да покаже сериозността на заплахата: на него се вижда как затворник е пребит до смърт с чук. Преди това мъжът е бил военнопленник в Украйна, но се е върнал в Русия по време на размяна на пленници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
10
 
! Отговори
ясен отговор преди 1 година
До Само сравнениеТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА!!! ТОВА Е НАЙ-БИКНОВЕННА ДИКТАТУРА... ДИКТАРУРА НА ЕДИН ЗЛОБЕН ДРЕБЕН БУНКЕРЕН ПЛЪХ, КОЙТО МРАЗИ ЦЕЛИЯ СВЯТ И СЕБЕ СИ ДОРИ......
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там ще побират ,,освободеното население".На тяхно място ще се заделят нови руски колониалисти.Това са ,,дом за временно настаняване" .До осигуряване товарни влакове за Сибирските тайга .Така са правили и по времето на Сталинския режим.Ъака са правели и по време на руския царизъм.Нищо не се е променило от векове.Така разграбват нови територии.Геноцидът упражняват векове от руския агресивен царизъм никой няма смелост да събере в една книга
118
9
 
8
 
! Отговори
до 147 Само сравнени преди 1 година
ми че то същото 1:1 важи и за клоуна в Укр.
117
7
 
9
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До ЧеститоОт кого бе таварищ?????? Нали това не е руЗЗка територия? Когато бункерния плъх подписа за отделянето на Украйна за да запази неговата умираща от глад рассия не мислеше , че там има рашки и , че те не искат да се делят от кенефната мизерия на велика рассия... а сега "освобождавате" ... от кого бе ??? кажи "окупираме" - ще е точчно и ясно !!!
116
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войници бяха окупирали почти цяла Украйна до Киев. Но после нещо минаха в контраотсъпление. Сега като окупират някой см. украинска земя и се хвалят. Интересно кога ще решат "сами да изоставят" някой град? Че те нали всичко сами решавали? Сега е зима, а именно през зимата са силни руснаците, защото са като кучета деянат на нечовешки условия. Но зимата скоро свършва и Украйна пак ще мине в настъпление.
115
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
позамлъкнаха с опорката за кръвожадните руснаци стрелящи по бременни новородени и детски градини и пидхванаха новата за концлагери. Ако няма лагери милички трябва пленници да не взимат а всичко пид ножа и закопано нвкъде в гори и поля. Май по добре в плен от това закопан някъде безименни.
114
9
 
19
 
! Отговори
Само сравнение преди 1 година
Каква държава е тази в която: 1. Ако кажеш, че путин е фашист -отиваш в затвора. 2. Ако кажеш, че русия води война- отиваш в затвора. 3. Ако кажеш че не искаш да участваш в специалната операция- отиваш в затвора. 4. Доходите на депутатите са тайна. 5. Радваш се по официалната телевизия ,че си убил десетки цивилни и призоваваш ,всяко украинско дете да бъде удавяно. 6. НЕПРЕКЪСНАТО ЗАПЛАШВАШ СВЕТА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. 7.ТРЪБИШ,ЧЕ РУСИЯ БЕЗ ПУТИН Е НИЩО И СВЕТА БЕЗ РУСИЯ Е НИЩО. ИЗВОД: .............
113
7
 
15
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Аз да питам само , абе това с концентрационните лагери не беше ли запазена марка само на другаря Сталин????? Или господин путинчо, сега ги е прекръстил на наказателни лагери... Историята явно се повтаря. Ще има милиони, десетки милиони руснаци хвърлени по лагерите, ако се опутат да не ходят по гайдата на Бункерния Плъх!!! Жалко само за зачернените млади булки, майки и най-вече за дечицата-сираци ... Путин ще гори в Пъкъла с неговата грандомания!!!
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разлика между комунизма и национал-социализма има, но тя не е в полза на комунизма.
111
13
 
11
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Руските войски тази сутрин са освободили гр.Угледар.
110
6
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
То и ние имаме нужда от такива за тежките провинения. Вместо осъдените на доживот да лентяйстват по цял ден, да си изкарват дневната доза храна и вода. Не стига, че докато са били са живели пак на наш гръб.
109
10
 
12
 
! Отговори
... преди 1 година
Ми също като хитлер! и той е израждал подобни лагери на смърта! няма ко да се лъжем разликата м/у нацизма и комунизма си е .... бе разлика няма! а както е всеизвестно путин си е едно достойно наследство на комунизъма в най .... "добрия" му вид! Та така! Явно денацификацията трябваше да тръгне от москва и кремъл! ама рашистанците пак се объркаха!
108
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До до 135 (137): Грешиш бе, ***, първите концлагери са на Обединеното Кралство в южна Африка, отворени по време на бурските войни. Там успяват да уморят над 30000 жени и деца на бури.
107
10
 
7
 
! Отговори
така е преди 1 година
Явно има нужда от тези лагери, че вижте какво говори немският министър - "Водим война срещу Русия, а не един срещу друг", каза Бербок пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Явно ще трябват лагери за пленените юропейци.
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еййй само глуписти всеки ден, а канибали в тях има ли
105
13
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Украинците наистина са бруутални, без никакви морални ценности. Гледах разказ на руски лекар, който е бил системно пребиван докато е бил в украински плен. Въпреки, че са знаели, че е лекар. За сравнение едно време когато пирати са нападали кораби в моретата и океаните е имало неписан закон, че пиратите са избивали екипажите на завладените кораби, но никога не са посягали на лекаря на кораба, тъй като на всеки кораб е имало и и лекар. Дори пиратите са проумявали, че има нужда от лекари.
104
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ден днешен комунистите не вярват, че Сталин е избил десетки милиони. Но само през сталинските репресии от 1937-38 г. са убити няколко милиона души. Няма по кървав режим от болшевишкият. За него е характерно, че убива не някакви врагове, а убива народа, на страната, чиято власт е узурпирал.
103
12
 
4
 
! Отговори
$$$€€€ провалил се преди 1 година
Идете и вижте лагер в Германия, Полша.От тези трябва да се вземе пример.Когато покажат нещо подобно тогава ще имат право да плюят по Русия в момента.Има от какво да се учат взаимно Русия и Европа ( демократите) ,а най вече от USA,за техния опит.
102
4
 
13
 
! Отговори
до 135 преди 1 година
Подкрепям те по принцип, но с едно уточнение...Първите концлагери са дело на "великия вожд и учител на пролетариата - др. Ленин".
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наказателни?? Дайте да наричаме нещата с истинските им имена, лагерите са контрацентрационни, а руснаците са фашисти. Историята се повтаря точно по същия начин, ако видите интервюта на обикновените руснаци казват: не се интересувам от политика; не знам;не разбирам- правят се на слепи и глухи относно престъпния режим който са си докарали