Не всички са безразлични към войната: Руснаците, които протестират срещу Путин

Паметниците на украинските поети са се превърнали в места за поклонение
30 яну 2023 21:20, Нели Христова
256
Не всички са безразлични към войната: Руснаците, които протестират срещу Путин
Снимка: БГНЕС

Не всички в Русия са безразлични към случващото се в Украйна. Край паметника на украинската поетеса Леся Украинка,  до голяма степен неизвестен паметник, скрит сред бруталните жилищни блокове на Москва, стои Наталия Самсонова. Тя споделя пред BBC, че си  представя приглушените писъци на затрупаните под развалините, огъня и миризмата на дим, скръбта на майката, която е загубила съпруга си и малкото си дете под руините на сградата в Днепър, бомбардирана от Русия. Тя си представя, че не може да диша.

Паметникът на Леся до голяма степен се е превърнал в антивоенен мемориал във време, когато малцина в Русия се осмеляват да протестират срещу конфликта.

"Не знам какво друго мога да направя... Исках да покажа, че не всички са безразлични към войната и че някои хора все още имат съвест", казва тя, а очите й се пълнят със сълзи. За втори път тя се връща, за да постави цветя на импровизирания мемориал на жертвите на атаката от 14 януари, при която загинаха 46 души и бяха ранени повече от 80. Тя минава покрай него, когато идва да посети майка си, която живее наблизо.

Това е най-близкото до антивоенна демонстрация в Русия тези дни. Докато съобщението на Владимир Путин за нахлуването в Украйна изкара хиляди на улицата миналия февруари, правителството методично потъпква общественото несъгласие, арестува хиляди и притиска много други да избягат от страната.

Сега, повече от 10 дни след ракетния удар в Украйна, едва шепа московчани все още идват да отдадат почит на загиналите. Възрастен мъж мълчаливо се покланя на статуята и се прекръства, докато минава. Връщайки се от клас тази седмица, Иля, ученик, се навежда да прочете съобщенията, оставени на статуята. Те включват изображение на разрушената сграда в Днепър и табела с надпис: "Украйна, ние сме с теб!"

Ала от дни полицейска кола с мигащи светлини е паркирана до статуята, предупреждавайки желаещите да отдадат почитта си със заплаха от арест или по-лошо.

"Няма къде да се противопоставим или дори да скърбим, или да се молим за мъртвите", казва Иля, посочвайки двама офицери, стоящи близо до статуята. "Напрежението... е твърде голямо. Ще избухне."

Това не е празна заплаха. Миналата седмица жена беше арестувана близо до статуята, защото държеше табела с надпис "Украйна не е наш враг, те са наши братя", съобщават от BBC. В петък съдът потвърди ареста на Екатерина Вареник за "съпротива при арест". "Всички сили на злото бяха срещу Екатерина днес", казва нейният адвокат.

Докато руската инвазия в Украйна наближава първата си годишнина, Кремъл изглежда примирен да се впусне по-дълбоко във война, която вече остави десетки хиляди жертви.

Миналата седмица западните страни одобриха пакет от военна помощ, който ще изпрати стотици бронирани превозни средства, както и основни бойни танкове Leopard и Abrams, като ясен сигнал, че Западът се е ангажирал да помогне на Украйна да се защити и да си върне територията от руска окупация.

Смята се, че повече от 100 000 руски военни са били убити или ранени от началото на конфликта, което е довело до първата мобилизация в страната след Втората световна война. Стотици хиляди са били изпратени за военно обучение и евентуално разполагане в Украйна, докато стотици хиляди са избягали от страната, за да избегнат призовката. Говори се за втора мобилизация през следващите месеци.

Русия осъди обещанията за военна помощ, докато обвиняваше Запада в "пряка намеса" в конфликта, заявявайки, че "напрежението ескалира". Що се отнася до танковете, говорител на Кремъл каза, че те ще "изгорят като останалите".

Смята се, че и двете страни тестват шанса за нова офанзива през пролетта, която се надяват да доведе до решителен пробив. Предварително Русия продължи стратегията си за изстрелване на залпове от управляеми ракети и безпилотни летателни апарати "самоубийци", за да атакува гражданска инфраструктура, прекъсвайки електрозахранването и отоплението на украинските градове при минусови температури.

Такава беше и целта на неточната противокорабна ракета X-22, която се удари в жилищен блок в Днепър следобед на 14 януари в един от най-смъртоносните единични удари от началото на войната. Проруски активисти, подиграващи опечалените на импровизирания мемориал в Москва, повториха официалното обяснение: че ракетата е ударила сградата само защото е била ударена от украинската противовъздушна отбрана.

В отговор на атаката малки групи руснаци започнаха да организират мемориали в градове из страната: на статуя на украинския писател Тарас Шевченко в Санкт Петербург, бюст на същия писател в южен Краснодар и на мемориал на жертвите на политически репресии в уралския град Екатеринбург. Мемориалите са рутинно c научени от общинските служби, но се появяват отново на следващия ден.

Докато Самсонова говори, двама полицаи наблюдават от колата си, напомняйки, че дори такова безобидно предизвикателство към войната се възприема от правителството като заплаха.

"Това е най-малкото, което човек може да направи", казва Самсонова. "Да бъдеш човек, да изразиш съболезнованията си. Страхувам се, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече хора ще забравят какво означава да си човек."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много скапанически сайт е тоя, пишеш и след минута разбираш, че са ти губили времето, когато видиш, че коментара ти го няма, толкова противни, заприличали на путин, който демокрацията не я зачита и свободата на словото
85
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка да не се ослушва, една ядена, и Русия става "минало и заминало", прекалиха със заплахите и шантажирането
84
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия ще кротне, само когато масово бъде унищожена
83
11
 
11
 
! Отговори
Dj преди 1 година
Споко бе еврогейчета, войната ще свърши до 2 месеца. След месомелачката при Бахмут, просто няма да има хохли на фронта
82
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105 Никакъв цивилен самолет не се е врязвал там. Сами си изстреляха снаряд по сградата има запис от събитието. Ако някой си мисли че дори цивилен самолет може да лети където си поиска над щатите е в голяма заблуда.
81
9
 
5
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Бой до поледния украинец ! Американския Гопод така каза ! Нов Близък Изток трябва на САЩ!
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКое им е "бруталното" на жилищните блокове в Москва, влезте в Тубата и вижте, жилищните им комплекси не са презастроени, а са с паркинги, училища, детски градини, градинки за отдих и игра на децата, чисти комплекси, без отпадъци!
79
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Прости русофили "Само фашистите нападат чужди държави за да ги разрушават и анексират... Набийте си го в празните кpaтуни!" ....................., да , така е, тогава да се махат Джонсън и Зеленски, олигарсите служещи на чужди интереси и останалите чужденци, които не са украинци, украинците са руснаци и Украйна също е руска територия, чужденците нямат работа там да командорят, Украйна и Русия не са им колония!
78
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин закъсня, трябваше да удари Украйна още през 2014 преди американците да са се намесили на всички нива на управление, икономика и армия в Украйна.
77
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдааааааааа, пак пуснахме машината за пропаганда, няма спирачка, двадесет години едни и същи лъжи слушаме и въртенето на една и съща плоча на насаждане на омраза! Спрете да наливате масло в огъня и да пускате лъжлива пропаганда по медиите, потушете конфликта, това ще има повече ефект за бъдещи добри и полезни отношения и търговия!
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . бруталните жилищни блокове на Москва. . . . Неграмотната мисирка виждала ли е блок в София някога или обитава накакъв такъв ко пто р в клуба на богатите сама?
75
8
 
4
 
! Отговори
84 преди 1 година
Баталъона Азов до преди войната беше частен. Както и доста други
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френския легион е армейска част от доброволци, това не са освободени затворници или изнасилвачи на деца! Комшията ми е арменец, сам беше там по собствено желание, тези глупости от Дискавари каза че са пълни смехории!
73
9
 
13
 
! Отговори
До Гиба преди 1 година
Че украинците са фашисти, няма нужда от пропаганда, вижда се
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заблудени уфси, дето се водят от чувствата си /днес жена, утре мъж/ има дори там. До където им е акъла, до там крякат. Добре е, че в случая от тях нищо не зависи, а и фонтаните от говежди хартийки секнаха, та нямат и мегафони.
71
9
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Украинския разузнавач и експерт по информационни войни Дмитрий Золотухин е обявил, че Русия е успяла да убеди цяла Африка, че украинците са фашисти. Това успели да направят руснаците и с Индонезия най-голямата мюсюлманска страна в света. Според украинския експерт Украйна няма тези финансови средстава да води пропаганда и да противодейства на Русия в пропагандата.
70
4
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Е колко сте болшинството бе, ***? 10 процента!! Даже и толкоз няма!
69
14
 
14
 
! Отговори
Русофилчета прости преди 1 година
Пак ще ви напиша. Войната в Украйна е копие на войната във Виетнам... Няма, как фашистка Русия да пороби Украйна или да спечели в тази война. Както виетнамците изгониха американците, така и украинците ще изгонят руските варвари... Всички народи, които са воювали срещу фашисти, като руснаците сега са свободни.... Включително и тези войни в които е била замесена Америка... Целият свят е срещу фашистка Русия...
68
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В коя държава със закони може да съществува частна армия от затворници и криминални? То значи че това не е държава а криминална структура!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS:Сега май взимат.В Полша щели да правят отряд с меки китки.А бре всъвсем са откачили.Онзи с програмката за лайкове си е за там.