Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?

Нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война
Обновена: 16 фев 2023 07:02 | 16 фев 2023 07:00, Анисия Иванова
243
Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?
Снимка: БГНЕС

Западът не произвежда достатъчно муниции, за да задоволи нуждите на украинската армия. Как ще се отрази този проблем на бойните действия и какво може да се направи?

Украинската армия се нуждае от много повече муниции, отколкото Западът произвежда в момента. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Сегашният темп на предоставяне на боеприпаси на Украйна е многократно по-висок от нашата настояща скорост на производство. Това води до натиск върху военната промишленост. (...) Затова трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствения си капацитет", допълни Столтенберг.

"Tрябва да предотвратим това на всяка цена"

"Тази тактика на нападение, която Русия избра - фронтални атаки на фронтовата линия в много райони, всъщност може да бъде успешна само ако Украйна изчерпи боеприпасите си. И ние с нашата подкрепа трябва да предотвратим това на всяка цена", казва военният експерт Нико Ланге пред Дойче веле.

И вече има проблеми. Срокът за доставяне за голямокалибрени боеприпаси например е 28 месеца. "Поръчките от днес ще бъдат изпълнени едва след две години и половина", обяснява Столтенберг. А запасите се топят.

Кореспондентът на ДВ в Украйна Ник Конъли разказва, че много украински командири са изправени пред тежки избори по отношение на използването на боеприпаси. "Срещнах командири на гаубици и артилерийски установки, които ми казаха, че не знаят колко време още ще могат да вършат работата си, ако бъдат принудени да се изтеглят от позициите си и да чакат още боеприпаси", казва Конъли. "Това е съвсем реален проблем."

Експертът по сигурността Франк Зауер смята, че Германия и Западът е трябвало да реагират много по-рано и да увеличат производството.

По информация на АРД САЩ са доставили или обещали да доставят повече от един милион артилерийски снаряда. Тъй като това е създало трудности, се наложило да използват складове за боеприпаси в Израел и Южна Корея. Според експертите това показва, че нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също призна за проблема. "Мога само искрено да помоля отбранителната индустрия да увеличи максимално капацитета си възможно най-скоро", каза той.

Решения се търсят по целия свят. "В момента виждаме как Украйна и нейните съюзници търсят артилерийски боеприпаси по целия свят - дори в Пакистан и Южна Корея", съобщава Ник Конъли.

"Имаме сведения за пакистански боеприпаси съветски калибър, които се насочват натам, както и за искания от американските войски да изпратят боеприпаси, които са складирани в Южна Корея, за Украйна."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Муууу ! Леопардите и Ейбрамсите идат, момчета !
90
5
 
11
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Абе тоя говори за открита война против Русия. Какво е ,призив да увеличат производството на боеприпаси и да дават на Украйна. Това го казва открито и директно.Срамувам се,че и ние сме в НАТО.
89
4
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Добре, за що не спрат да се сражават и двете страни. Не разбирам проблемът им. Нито сме в Средновековието, да се делим на католици, протестанти, мюсюлмани, евреи. Каквото и да се е случило, вече е ясно и на САЩ, че шега не бива, а и Русия разбра, че не е СССР.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е топ доставчика на оръжия за Африка. Запада доставя на Украйна , а тя ги продава на Конго, Етиопия, Судан. Вече неможе да надмогне с поръчките.
87
7
 
19
 
! Отговори
до До сега преди 1 година
НИКОЙ от ЕС и САЩ не се интересува от хората в Украйна. Разпалиха войната на тяхна територия, за да им гледат сеира. Мислят, че могат да се изправят срещу Русия. За какво им беше на украинците да си разсипват държавата?!
86
3
 
32
 
! Отговори
До сега преди 1 година
Не чух никой да се притеснява за това дали Украйна ще остане без хора, само за боеприпаси и танкове и бомби се говори. Защо никой не пита как се справят обикновените хора - имат ли храна, дрехи, отопление. Нищо и нищо. Какво сте се фиксирали в тези оръжия!
85
7
 
4
 
! Отговори
men преди 1 година
До Американофилите,я кажи какво и как трошат, че едвам превзеха един завод, един град с големината на своге и запецнаха...
84
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото е, че и рашистите свършват запасите от боеприпаси. Намалили са обстрела с гаубици и ракети значително. Затова и атакуват с жива сила.
83
0
 
5
 
! Отговори
До 136 преди 1 година
Бе оказа се, че са нямали! :)
82
3
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
ИМОТИТЕ, Българските. А пък, тези за песните си ги знаем. При това, тези за ХУБАВИТЕ, БЪЛГАРСКИТЕ, НАРОДНИТЕ. ПЕСНИТЕ. СПЕЦИАЛНИ ПОЗДРАВИ ЗА ПРИЯТЕЛКИТЕ МИ от българския ФОЛКЛОР.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 133Е Оказа се че за снаряди и военна техника са имали.
80
4
 
19
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 година
Преди разяснявахте колко са велики и колко оръжие има запада, защото бюжетите им били огромни в сравнение на Русия - а сега обяснете защо малкия бюджет на руснаците и ниските им цени трошат западния ??!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 129 Е как се вдига това производство просто ей така щракаш с пръсти и го вдигаш.
78
13
 
2
 
! Отговори
... преди 1 година
може да се каже, че в нито един момент от историята си рашистан е нямал производство като запада! При това не говоря за америка говоря за Англия! А ако пък сравняваме рашистан и америка! то .... бре все едно да сравняваш мравка със земята! ми ....
77
3
 
12
 
! Отговори
Не призвжада а? преди 1 година
То като скочат и цените на енергията и ресурсите запада хептен ще се узори в тия производства! Явно Русия може да играе дългосрони стратегии!
76
5
 
3
 
! Отговори
до 143 преди 1 година
Ами да, да унищожиш хиляди километри житни полета с танкове... вероятно има хромозомни мутации.
75
16
 
5
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Геноцид върху цивилното население на Украйна, масови гробове, отвличане на деца и "превъзпитание" по силови методи в лагери. Какво точно остава да направят руснаците, че "Запада" да се събуди? Има ли по-голямо зверство след приключване на WWII?! Избиват жени, деца, подлагат да "превъзпитание" цивилно население. Избиват собствените си войници с чукове. Нацистите през 30-те и 40-те години на миналия век ряпа да ядат. Ако Европа и САЩ си затворят очите сега, просто ще загубят легитимност.
74
1
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Галено, тази за ГЕРГАНАТА си е за теб написана. Но пък, нито агънцата са кротки, нито пък селото е Бисерча. В БАХОВИЦА ЩЕ СА СИ НАДПЯВАНИЯТА. Аз съм от местните, аборигените. Въпреки, че там не е АВСТРАЛИЯ. Честита да им е НОВАТА 2023 г. на българските певици. НАРОДНИТЕ. Не ги мога извивките като тях. Но пък, като викна и запея, дори и те трябва да ме слушат. ЧЕСТИТА ДА ВИ Е.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 135 реалиста.Ми да влизат щом могат бе или на думи е лесно.
72
8
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Това се знаеше още миналата година, за съжаление се направи твърде малко, за да се вдигне производството. Само САЩ и Чехия реално увеличиха производството, а другите просто натовариха съществуващите мощности, които не са достатъчно. Германия и Франция просто очакваха, че Путин ще седне да преговаря, но това не се случи.