Керемедчиев: Няма опасност, ако спре АЕЦ-а, да останем без ток

Украинската и руската армии са с изравнени сили, това ще доведе до преговори, смята експертът
17 фев 2023 23:09, Анисия Иванова
131
Керемедчиев: Няма опасност, ако спре АЕЦ-а, да останем без ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Санкциите по закона "Магнитски" са финансово особено жестоки, имайки предвид силата на щатския долар, а вече и на британския паунд. Банка, която реши да обслужва лица в списъка, ще попадне под удара на санкциите. Няма банка в света, която да пристъпи това и да постави под риск възможността да извършва трансакции за милиарди само и само да защити един клиент. Това е много по-тежко от присъда и много трудно може да се докаже невинността на хората, които са в този списък. Нещо повече – законът "Магнитски" се разпространява като финансов Covid – фирми и финансови лица, които имат достъп до икономически и финансови трансакции с лица в този списък, също ще попаднат в него. Тук говорим не толкова за присъда или за правно становище, а за действие, което трудно може да бъде оборено или свалено с някаква присъда. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш външен зам.-министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Керемедчиев коментира и предизвикателствата пред България в енергийната сфера. Според него основният проблем пред България е депонирането на ядрените отпадъци, което до момента правехме в Русия. "От 2024 г. обаче Русия ще наложи вето и ограничения на това ние да изнасяме ядрени отпадъци към нея – ще трябва да търсим друго решение, а България такова депо няма", посочи той.

"В момента няма сериозна опасност върху нашата ядрена енергетика. Няма опасност, ако спре АЕЦ „Козлодуй“, да останем без ток. Има възможности, просто ние за пореден път тупаме топката до последния момент. Бъркаме за пореден път".

В международен план Керемедчиев коментира оставката на премиера на Шотландия Никола Стърджън. По негови думи тя до голяма степен се дължи на решението на Върховния съд на Великобритания, който отхвърли възможността за провеждане на втори референдум за отделяне на Шотландия.

"Това е много силен удар. В момента за пореден път настроенията са 50 на 50 с лек превес за отделяне“, обясни Керемедчиев. И добави, че Шотландия приема много тежко загубата на свободна търговия с ЕС.

По думите му партията на Стърджън е в задънена улица и тя решава да напусне кораба, преди той да се разбие тежко.

Във Великобритания премиерът Риши Сунак е изправен е пред огромни разходи за здравни и социални услуги, които трябва да бъдат повишени, стана ясно от разговора.

"Великобритания е в тежка икономическа ситуация, може би една от най-тежките, след като взе решение за Brexit“, каза още той.

Керемедчиев коментира и темата за войната в Украйна. Според него след доставките на въоръжение и оборудване към Украйна двете армии – украинската и руската, са с изравнени сили и това ще доведе до преговори за прекратяване на войната.

Според Керемедчиев преговори ще има през втората половина на годината. Те ще започнат веднага след изборите в Турция и спечелването на (настоящия президент Реджеп) Ердоган.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
АЕЦ осигурява 40% от произведената електроенергия.От статията не разбрах с какво ще ги заместим.
100
1
 
4
 
! Отговори
Благо преди 1 година
"В момента няма сериозна опасност върху нашата ядрена енергетика. Няма опасност, ако спре АЕЦ Козлодуй, да останем без ток"Не само ще останем без ток ако спре, ами и ще забравим за 5 млрд лева приходи, ако го побарат евроатлантическите крадци.
99
0
 
5
 
! Отговори
гаранция преди 1 година
много ясно 4е няма да останем бе3 ток но се пита на каква цена ще е,и както винаги пак ще е за сметка на обикновения 4овек.и както винаги пак няма да има виновни
98
0
 
10
 
! Отговори
ИвоБГ преди 1 година
ПОРЕДНИЯТ ИЗМАМНИК В ДЕЙСТВИЕ!ЛЪЖЕЦ И МОШЕНИК!
97
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Защо сме го построили бе псевдоексперте. За да го гледаме спрял и неработещ ли?
96
0
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 година
Той е искам да го вържа за теглича и да го поразходя от тука до морето и обратно е б ати продажният *** ак и как така разбира от всичко от външна политика до енергетика раз стрел
95
1
 
8
 
! Отговори
Тон преди 1 година
От специалисти ,като този изпаднахме в будна кома!
94
0
 
10
 
! Отговори
ПИСНА МИ!!! преди 1 година
То и без газ не останахме,но вече е четири пъти по-скъп.Стоим на студено.Как може кило месо да струва 18 лева,кашкавал- 54 лева???Пенсионерите *** вече от студ и глад.Това са майките и бащите ни.Срам...Управляват ни майкопродавци.Няма да си тръгнат сами,докато смучат от народната плът.Време е да заиграе тоягата.
93
1
 
1
 
! Отговори
тотал щета преди 1 година
казва и че ердоган ще спечели изборите а той е 15% назад преди земетресението.
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния дженджер.
91
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Много коментар много нещо, а за числата от тотото даде ли мнение
90
1
 
25
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
Начи ще спирате АЕЦ. Ясни сте ни всички вече.
89
0
 
28
 
! Отговори
марги преди 1 година
А ако останем без ток, да те обесим ли?
88
0
 
17
 
! Отговори
Друг преди 1 година
На приказки го докарваш! На приказки даже живеем най добре на света, но реалността е друга. Може и да не останем без ток, но въпроса е на каква цена?
87
0
 
35
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Откога този господин разбира и от енергетика? Или просто така му е казано да говори? Заради такова като неговото мислене на времето затвориха цели 4 ядрени раектора, които спокойно до сега можеха да работят. Това се направи и продължава да се прави от хора, които през целия си живот един пирон не са затова и и нямат понятие как се изкарва хляба!
86
1
 
31
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Много ми е интересно като какви работят тези от бившите министри и техните бивши заместници. А те стават все повече и повече. Като ги интервюират, нека да им зададат този простичък въпрос. Колкото повече мнения от тях чувам и чета, толкова повече се убеждам защо България все още си няма редовно правителство.
85
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера и не желая да обсъждам в подробности това, което ексзам-министър на ВнР Керемидчиев е разисквал в своето изказване. Голяма част от изложения тюрлюгювеч е неистина. За депониране на отработените уранови пръчки- проблемът си е наш и не зная дали ще се намери държава,която да се съгласи да приеме тези ядрени остатъци.За войната в Украйна: САЩ запали фитила,ЕК разгоря от него огън и сега държавите от ЕС изпитват негативите и недай си боже - силната радиация от атомни взривове.
84
0
 
30
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Без ток няма да останем, все някой братски, милеещ за нас народ ще ни продава та да си взима печалбата. Ще останем без свръх печалбата която генерира ДЪРЖАВНАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА която влиза и поддържа държавния бюджет.
83
8
 
4
 
! Отговори
Червени Хлебарки са: преди 1 година
Гриша Ганчев,Христо Стоичков.Ценко Чоков,село Мировяне и сие,Звездните петолъчки от СЕЛО Галата участвали и във Висшия футбол по ритнитопка...................Това че се хранили от трохичките на английската трапеза ***-дойди но червените Х..лебарки решили и да шантажират и изнудват Англия----------Цска тире Троцки София се получава
82
2
 
20
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен Токът от Козлодуй е евтин именно защото не се отделят никакви средства за постоянно хранилище на ядрените отпадъци, което сигурно ще струва милиарди. Още една лъжа си написал, че АЕЦа давал 70% от тока. Мощността му е 2 Гвт, а през зимата харчим около 7,5 Гвт. Независимо от това, АЕЦът дава базова мощност, без която не може енергийната система.