Путин пред "Лужники": Водим битка за нашите исторически граници

Деца от украинския район Донбас на концерта: Ние ще победим!
22 фев 2023 18:00, Йоана Цонева
294
Путин пред "Лужники": Водим битка за нашите исторически граници
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин говори на стадион "Лужники" на концерт, посветен на "Деня на защитника на Отечеството" и годишнината от руското нахлуване в Украйна, като призова за единство и отбеляза, че сега всеки жител на страната е защитник на отечеството, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си"

"Ние сме се събрали тук всъщност за празнично събитие, но знам, че само преди малко изслушах висшето военно ръководство на страната, че в момента се води битка на нашите исторически граници, за нашия народ", каза Владимир Путин от сцената на митинг-концерт на московския стадион "Лужники".

Според Путин думите "защитник на отечеството" имат мощен мистичен и сакрален смисъл.

На концерта в Лужники присъстват войници, завърнали се от Украйна с рани и увреждания.

"Днес те са подкрепени от цялата страна, което означава, че всеки, който прави това, до известна степен е и защитник на Отечеството", каза президентът.

Според Путин руските деца, които пишат писма в подкрепа на военните, също са защитници на Отечеството.

"Днес, защитавайки нашите интереси, защитавайки народа си, защитавайки нашата култура, език, територия, всички наши хора са защитници на Отечеството. Нисък поклон пред всички!" - каза Владимир Путин

Деца от украинския район Донбас, най-вече от град Мариупол, се качиха на сцената, притиснаха се до един руски военен и заявиха пред множеството: "Ние ще победим!".

АФП припомня обвиненията срещу Русия, че е отвлякла хиляди украински деца от окупираните от нея територии. Москва, обявила тези земи за анексирани, отрича и твърди, че е организирала съвсем законни осиновявания.

Ръководителите на руските окупационни власти в украинските райони също присъстваха на стадиона и даваха интервюта за руски държавни медии.

"Западът е съучастник във военните престъпления" на Украйна, обвини го Денис Пушилин, шеф на окупационните власти в Донецка област на Украйна, и осъди за пореден път "нацистката идеология" на Киев.

Владимир Путин обяснява решението си да разпали най-кръвопролитния конфликт в Европа от 1945 г., като обвинява Киев, че е организирал "геноцид" на рускоезичните в Украйна. Отговорен за ескалацията на конфликта според него е Западът, който доставя оръжия на украинския си съюзник.

Още по темата
Съобщава, се че на стадиона присъстват около 200 хиляди души, но това е по данни на организаторите.

В различни "Телеграм" канали се разпространяват съобщения, че на публиката на днешния концерт се обещават по 500 рубли (12 лв) за присъствие на трибуните. Учениците са освободени от учебни занятия, на бедните са обещани и безплатни хранителни пакети.

Вестник Moscow Times пише, позовавайки се на свои източници, че около 70% от държавните служители от Москва и Московска област ще бъдат доведени на концерта.

Припомняме, че във вторник руският президент отправи своето ежегодно послание пред Федералното събрание, по време на което той обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) и по този начин отвори вратата за нова надпревара във въоръжаването.

Само след два дни се навършва една година от руското нахлуване в Украйна, като на този етап кампанията не върви според очакванията за Русия и нейните военни не могат да се похвалят със значителни военни успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па нали и Байдън искаше да я връща в границите от 1860-та. Без да е виждал тогавашната карта, сенилника хихих
160
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мотивация за етнически граници горе-долу е оправдана, има някакъв смисъл, ама за исторически граници е направо нелепо и смешно. Я да си представим, че Ердогат поиска историческите граници на Османската империя от 1550 г. с целия Балкански полуостров, та чак до Виена?! Путин е потънал историята и не може да разбере, че СССР умря преди повече от 30 г. и Източна Европа се изплъзна от червения кошмар. СССР 2 няма да има, така както няма има и нова Османска империя.
159
7
 
8
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тая женичка го гледа тоя клоун и му се смее зад гърба...боже колко може да изперкат някои мъже ...явно не стават за нищо !!!
158
1
 
2
 
! Отговори
до 138 фейк преди 1 година
дори да е така , но не е , тебе бърка ли те нещо ??
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги върнем историческите граници като преди 1200 години.
156
3
 
9
 
! Отговори
НЯМА преди 1 година
империя създадена с насилие да не се е е разпаднала... същото ще се случи и с русия + стотици хиляди жертви заради един луд диктатор
155
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 170 Е тя украинската демократична ли е щото тия дето са от Азов, Айдар и другите са се нацвъкали с нацистки татуси като селска спирка с некролози.Пък и зелето беше първи дето пусна затворниците и ги въоръжи
154
4
 
3
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
До История: Историята не ти е силната страна. Има период, в който руските княжества са били васални на Златната орда. Нищо повече. А след това Русия постепенно превзема и Сибир, и централна Азия. Най-много са воювали с Османската империя.
153
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Путин не знае Блгарската поговорка:''Лани баба пръднааала,чак сега и замирисааало!''Къде е тръгнал и какви ги дрънка тоя ?!
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169.Ми тогава те пък ти казват,че няма Украйна щото са повече.Сега ходи и викай батко с потника с мускулите да ти помага.
151
4
 
2
 
! Отговори
До до 162 преди 1 година
Ще дойда да си завоювам апартамента ти, след, като те бребия и опъна жена ти!
150
8
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До До 157: Русия нямаше намерение да си връща Донбас, а Украйна нямаше да го загуби ако спазваше Минските съглашение. Трябваше да им даде автономия (специален статут) и да изтегли тежките оръжия от разделителната линия. Вместо това - осем години обстрел. И сега загуби Донбас. Сами са си виновни.
149
1
 
8
 
! Отговори
В РФ преди 1 година
няма субект Русия, а най-голяма е Якутия!
148
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 162 Ти мааалоумен ли си бе? Украинците никога не са притежавали Крим, а им беше подарен. На нас кои земи са ни подарени като говориш за България на 3 морета при Симеон? Завоявани са, НЕ подарени, кравар!
147
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 159 Е руснаците ли скандираха на площада,че ще бесят украинци,а не бяха ли украинците тия дето запалиха живи хора в Одеса и после тръгнаха срещу цивилни с БМП-ТА.Я кажи на тоя меморандум се облегнаха,че ще се спазва,за да ги правят тия работи.И като хората от Донбас казаха,не вия искаме вашата Украйна, имаме автономия, какво стана?
146
4
 
10
 
! Отговори
История преди 1 година
Та,Русия е в историческите граници на Монголия
145
1
 
6
 
! Отговори
До Крим никога преди 1 година
Всичко подарено е свещено и за винаги! Талибан!
144
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЪРВО ОКРАДОХА УКРАЙНА ОТ КЪМ ЗЕМЯ ПОСЛЕ ОБЯВИХА , ЧЕ НЯМА ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТАВА!!! ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ В КОМУНДЕЛИСТАН ПРИКЛЮЧИ!
143
5
 
2
 
! Отговори
Новости от Бахмут преди 1 година
По-голямата част от селището Берховка е под контрола на ЧВК Вагнер. Продължават тежките боеве в Ягодное. Областен Месокомбинат: Части на ЧВК "Вагнер" изравниха фронта по улица Заречная. Район Забахмутка: Части на ЧВК "Вагнер" окупираха цялата линия от пететажни сгради по алеята Ватутина, а също така отидоха до улица Щедруя, установявайки контрол над два блока частни сгради. Район Собачевка: Части на ЧВК "Вагнер" окупираха два блока северно от 2-ро платно на Гогол.
142
3
 
7
 
! Отговори
До 157 преди 1 година
До Анонимен А на теб какво точно не ти е ясно, че ако всеки си тръгне през 21 век да си връща земите в еди кои си граници, то в света ще настъпи хаос. Нали се сещаш "България на 3 морета" или великите завоеватели Португалия, Испания и т.н.