Дете нарисува как руски ракети удрят украинско семейство, арестуваха баща му

Момиченцето може да бъде изпратено в сиропиталище
3 мар 2023 13:20, Нели Христова
203
Дете нарисува как руски ракети удрят украинско семейство, арестуваха баща му
Снимка: БГНЕС

Руснак беше задържан за антивоенни изявления, а 12-годишната му дъщеря беше временно взета под грижите на държавата, след като семейството беше изправено пред натиск от властите за рисунки, които момичето е направило в училище, изобразяващи Русия, бомбардираща семейство в Украйна.

Алексей Москальов, самотен родител от град Ефремов, на 250 км южно от Москва, е арестуван за антивоенни изявления в Odnoklassniki, руска социална мрежа. Той беше задържан в сряда, къщата му беше претърсена, а дъщеря му настанена в държавен приют, докато баща й бъде освободен или бъде намерен друг настойник, каза адвокат на Москальов.

"Тя ще бъде под опеката на държавата, докато се реши съдбата на баща й", каза Владимир Билиенко, адвокат на Москальов. Запитан какво може да се случи, ако бъде осъден, той каза, че ако не може да се намери близък роднина, тогава "ще остане единствен вариант: сиропиталище".

"Това би било удар за момиче, което е живяло с баща си през целия си живот", каза той пред The Guardian. "Така че утре ще направим всичко възможно баща й да остане на свобода. И за да може тя да живее у дома с него."

Семейството каза, че е било подложено на натиск от страна на полицията от миналия април, когато шестокласничката Мария отказала да участва в патриотичен час в училището си и направила няколко рисунки, показващи изстрелване на ракети по семейство, стоящо под украински флаг, и друга, с надпис "Слава на Украйна!".

Училищните служители извикали полиция, която разпитала момичето и заплашила баща му. Впоследствие Москальов е глобен с около £350 за публикация онлайн, в която характеризира руската армия като "изнасилвачи". Забележките дойдоха след разкритията за предполагаеми военни престъпления, извършени срещу цивилни в Буча в Украйна.

По-късно същия месец на Москальов е казано, че агенти от руската служба за сигурност на ФСБ са дошли в училището и разпитват дъщеря му. Когато пристигнал, разказва той пред ОВД-Инфо, бил заплашен, че тя ще му бъде отведена.

"В продължение на три часа и половина ми казаха, че възпитавам детето си неправилно: казаха, че ще ми я отнемат и ще ме вкарат в затвора", споделя Москальов в интервю за ОВД-Инфо

"Ние наистина смятаме, че рисунката е основният фактор, който привлече вниманието на полицията към бащата и поради това те са разгледали социалните му мрежи", каза Мария Кузнецова, говорител на OVD-Info, пред The Guardian.

"Важно е да се разбере, че случаят с Москальов е част от по-голяма ужасяваща тенденция – като част от по-широка репресия по време на война, режимът рутинно преследва антивоенни непълнолетни и техните семейства, като същевременно притиска руската младеж към силно милитаризирана култура", каза Кузнецова.

"Според нашите данни най-малко 544 непълнолетни са били задържани в антивоенни протести през изминалата година, а седем непълнолетни в момента са криминално преследвани за техните антивоенни позиции. Най-малко 19 антивоенни учители бяха уволнени. По-специално непълнолетни са насочени за споделяне на публикации или коментари за антивоенни митинги, листовки срещу мобилизация, провеждане на самостоятелни демонстрации, изразяване на антивоенни възгледи по време на училищни събития, демонстриране на антивоенно облекло, правене на антивоенни надписи", обяснява тя.

В случая с Москальови агентите на ФСБ предложиха на дъщеря му "да ръководи някакъв младежки отбор в подкрепа на руските войски, но аз деликатно отказах – тя има много класове и клубове, не остава време", каза бащата. От миналата година Русия нареди основен ремонт на патриотичното образование, включително въвеждането на "разговори по важни теми" в училище, които се възприемат като средства за индоктриниране на учениците.

Училището в Ефремов, малък град, беше домакин на други събития в подкрепа на руската армия, включително "празнично събитие в подкрепа на специална военна операция", наречено "За мира, за Русия, за президента". Училището многократно използва латинската буква "Z", символ на войната.

Москальов е изправен пред три години затвор. Той е задържан в службите на Следствената комисия в града и в четвъртък ще бъде изпратен в ареста за временно задържане, докато чака обвинение.

Малко вероятно е дъщеря му да бъде прехвърлена на грижите на майка си, каза Билиенко. Близо 10 други души в общността също са предложили да вземат момичето под тяхна грижа, каза той, и това може да бъде алтернатива на сиропиталище, ако бъде одобрено от съда. "Слава Богу, че има такива хора", каза адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на 16 февруари 1836 г. султан Махмуд II подписва ферман с който се узаконява проектът на Добри Желязков за построяването на първата фабрика в българските земи. в Питер и Москва по това време вестниците са били пълни с обяви за продажба на кpeпocтници.
56
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит трети март! И аз бих казал, колкото и да се опитват да ни скарат с Руснаците. Руска кръв се е ляла тук, не американска за освобождението ни, нито пък европейска, а най-вече славянска. Накрая бих пожелал Господ да бъде със всички славянски държави и да ни обедени и сплоти да бъдем едно. Нека гледаме приятелски на народите от запада и да не забравяме, че сме повече от приятели със славяните около нас. Само те ни приеамт като повече от 3-та ръка хора. Колкото и да хвалите запада, чужди сме.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма невинни, всяка империя се гради на невинни и виновни жертви. Това правят всички. Господ ще отсъди кое как ще бъде. При такива обстоятелства, невинни няма. Всички ще загубят. Злото не носи бъдеще и надежда, за злото се заплаща от вършителите им. Вскички убиват, всички ще плащат. Всеки който се е хванал за нот и оръжие ще плати и в това число и тези който го поддържат и жадуват за възмездие. Всеки който има зло в сърцето си ще плати.
54
12
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Какви 75%, ти луд ли си...*** закърмени по Тошово време почти измряха. Няма човек под 30 дето да харесва тая ***. Останали сте единици шапкари, бивши ченгета и тетки дето плякате по форумите. А децата ви на запад и ви пращат долари и евро да преживеете. Нали го видяхме Копейкин и *** - 10% от 35% гласуващи българи. Да ти го сметна ли? 75% ахахахахаха
53
7
 
16
 
! Отговори
ММ преди 1 година
Честито освобождение от турско робство благодарение на братския руски народ. Съболезнования на троловете от капитал които и на празника се налага да цензурират
52
10
 
7
 
! Отговори
Отец Игнатий преди 1 година
Во имя отца, и сина, и светого духха - засадете дръвче, нахранете бездомно животинче, помогнете на ближен в беда, погребете руснак, скопете русофил, разчекнете русофилка, нашамарете русофилче! И господ ще ви възнагради за тези в благи дела.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не показват броя на убитите си украински невинни жертви. Украинците не показват броя на убитите си руски жертви. Та кой е невинен? "Амии братт те Украинците първи започнаха, виж 8 години кво правиха?" Друг ще каже "Амии брат Руснаците първи започнаха, нападнаха Украйна". А какво беше преди тия 8 години? Тогава кой бе виновен и защо? А ако върнем още 16 години, тогава кой започна пръв? Ако върнем 80 години, тогава какво? Вярно ли е, че в Украйна бяха избити мн евери? Има ли "карма"?
50
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите би трябвало да дадат на детето повече червени флумастери да разкраси рисунката, а те я взимат от баща й..
49
14
 
12
 
! Отговори
Асвободители преди 1 година
Под турско робство българинът живееше в двуетажна къща с обширен двор, ограден с двуметрова каменна стена, в села с прясно варосани църкви и звънтящи камбани и като си нарами дисагите, можеще да отиде ако ще в Дамаск, ако ще - в Париж. В освободената българия живееше в панелка от 60 кв.м., църквите оцвъкани от гълъжите и под катинар, ограден с граници с бодлива тел, картечни кули, минни полета и охранявани от граничари с кучета, стрелящи на месо по всеки, дръзнал да се приближи до нея.
48
7
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Достатъчно много, можеха да откажат да се превъоръжават и да се членки на НАТО, те си живееха спокойно и нямаха заплаха отникъде, избраха пътя на преворъжаване и членство в НАТО който привидно е нелогичен, логиката е в това че доста от управляващите в Украйна са взели пари за да поведат страната по този път. Беше заплаха голяма държава с много оръжие желаеща да бъде членка на НАТО, сега вече не е.
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55 А защо само за руснаците се говори,я кажи колко са жертвите на Украйна според Мосад и защо на никой не пука,най- малко пък на зелето.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един въпрос: Колко са им платили?
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56;А я кажи Украйна на какви е синоним.
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 И от къде го чува това.А защо не е чуло 8 години ,какво се вършеше в Донбас.А защо не сами разказали как въоръжените бандити на украинските олигарси запалиха живи хора в Одеса.И защо беше всичко защото някой тръгна даде търси ресурси в Донбас,а хората казаха,че не искат такъв мръсен добивна тяхна земя.добив от който евентуално щяха да забогатеят единици.
43
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е синоним на паралелна реалност. Пълна трагедия.
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува кой какво рисува и къде рисува ,пропагандата не върви а моето мнение като българин винаги против Украйна винаги срещу тази никаква страница която разкъса 13 български знамена и утрепа проф Милев !
41
1
 
11
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
Кажете как при нас, по време на соца, за един виц срещу управниците, отиваш в Скравена или Белене, а от там малко живи се върнаха. Бай Тошо даже има наглостта да каже, че нищо не знаел какво става в тези затвори, нищичко! Техните деца и внуци, на управниците от онова време, сега управляват страната.
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей някои отказват да признаят,че Русия нападна Украина,а не Украина Русия.Да не говорим колко пъти Москва смени причината за инвазията.
39
9
 
6
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Войната се води защото Зеленски има пари да си купува първо качество кока, ако ги нямаше тези пари, нямаше да има война.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дНЕС Е ТОЧНИЯТ МОМЕНТ ДА НИ ПОКАЖАТ КОЛКО СА ЛОШИ РУСНАЦИТЕ.