Минава ли Русия на военновременен режим? Путин с указ за икономиката

При неизпълнени военни поръчки компании ще бъдат поставяни под "външна администрация"
3 мар 2023 16:51, Анисия Иванова
286
Минава ли Русия на военновременен режим? Путин с указ за икономиката
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс.

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.

По силата на указа на президента министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

На въпрос дали Путин възнамерява да обяви военно положение в страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това е прерогатив на президента, но не посочи, дали той планира да го стори. (Светослав Стефанов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна живее изкуствено на системи влива се кръв колкото трябва виждам Сирия 2 същия сценарии
198
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски разчита на факта че Щатите не пусната атомните бомби на Императорския дворец, само и само за да имат ауторизиран монарх да подпише капитулацията на Япония, че и него спец руски командоси ще го вардят дорде седне на масата и подпише Капитулацията на Украина като правомощен демократично избран ЪКР президент. Че те трепат, кълцат не руснаците е осталаите живи от над 150 000 зачернени укр семейства. С главата ти децата им футбол ще играят
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може в главата си да отглежда бръмбари.
196
1
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
изостанала държава, факт!!
195
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябваше да го направи още миналата година. И работата с юана също.
194
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в новата мънана дамска чантичка ушита както Волтметро казва от пошечна кожа, може да се сложи ТТ и лимика бомбе
193
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
м даа след 8 месеца бойкот япония възстанови покупките на руски нефт - продава се само в рубли
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЛИ.БЕШЕ.ЗА АПРИЛ
191
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЦЕКИ ВОЙН, РИТНАЛ KOФАТА ЗА БАЩИЦАТА - ЮMРУК В MУTPATA НА КАПИТАЛИЗЪМА! Я!
190
7
 
18
 
! Отговори
Тези идиоти преди 1 година
са във военновременен режим от сифилистикЪ1917.
189
16
 
9
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Щом прочетете в нашите медии въпроса "Минава ли Русия на военновременен режим?", търсете истината в противниковия лагер. Ето какво намерих: Еврокомисарят Тиери Бретон заяви, че военната промишленост на ЕС трябва да премине на военни релси. Този въпрос ще се рашава на 23-24 март на сбирката в Брюксел.
188
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотолкова ли те следи
187
13
 
26
 
! Отговори
няма значение преди 1 година
на каквито и релси да мине путлеррра неможе да победи запада, русия е бедна слаба държава пропита от корупциа, неморалност, демагогия и лъжи, как може държава с буджед под 2% от световния и население вече в големия си процент неуко и необразовано понеже другите избягаха от там, да победи запада, т.е. държави с население 10 пъти по-голямо и с бъджет над 70% от световния, трябва да си пълен *** за да мислиш такова нещо е или тотален *** ама само с дебелизъм няма да стане....
186
7
 
13
 
! Отговори
Гьокан преди 1 година
Кога и Как ще ПоБългарим родният *БЕЗРОДЕН* Руcороб се чудя аз ?!
185
4
 
5
 
! Отговори
Кучкар преди 1 година
До Отговарям учтиво:- Ама нали трябва да разлаят песовете си по форума!:):)Че в руските покрайнини става напечено нещо!!!
184
17
 
9
 
! Отговори
Отговарям учтиво: преди 1 година
Добре е, че като не знаете, поне питате: "Минава ли Русия на военновременен режим?"--- Не, не минава! Само предприятията които по-принцип са с двойно предназначение ще активизират военната си продукция, което няма да повлияе на продукцията за цивилното население. Просто минават на по-дълъг работен режим. И при нужда набират допълнителна работна ръка. Путин ясно го заяви.
183
6
 
19
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Еволюция на войната:1.Ще вземем Киев за 3 дни 2.Нямаме загуби 3."Москва" не е засегнат 4.Всичко върви по план 5.Мобилизация няма да има 6.Кримският мост е защитен 7. Херсон е наш завинаги ... :)
182
8
 
13
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Не,те изхарчиха луди пари за въоръжение,но резултатът е генералски къщи на Рубльовка и яхти в Ница
181
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 1 година
то в Русия имало ли е друг режим? Нека бъдем реалисти. Русия след горивата, най-голям принос за бюджета е оръжейната индустрия. Та те не са излизали от този режим, а сега реално го ускоряват още повече, заради войната.
180
2
 
10
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
В Западен Крим са изкопали по 200 метра окопи с изглед към морето. Явно чакат горещо туристическо лято