Путин не възнамерява скоро да разположи ядрени оръжия в Беларус

Според високопоставени служители той само отвлича вниманието
28 мар 2023 19:18, Нели Христова
166
Путин не възнамерява скоро да разположи ядрени оръжия в Беларус
Снимка: БГНЕС

Според трима високопоставени служители, информирани за дискусиите след последната заплаха от страна на Москва, американските и европейските официални лица смятат, че Владимир Путин не възнамерява скоро да разположи ядрени оръжия в Беларус.

В събота Путин обяви, че планира да изпрати оръжия през границата, за да бъдат съхранени в строящо се съоръжение, което ще бъде готово през юли. Ако това се случи, за първи път от 90-те години на миналия век ядрените оръжия на Русия ще бъдат извън територията на страната. Путин не посочи конкретен срок, но западни служители заявиха, че нямат доказателства, които да сочат, че той планира мисии в близко бъдеще.

"Признаците сочат, че руският президент е отправил заплахата, за да се опита да сплаши украинците и да отвлече вниманието от загубите на Кремъл на бойното поле", заявиха служителите, цитирани от "Политико".

Длъжностни лица от двете страни на Атлантическия океан, които говориха при условие за анонимност, заявиха, че не са видели никакви признаци - като сателитни снимки или друга информация - че Русия напредва с непосредствен план за разработване на ядрени оръжия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби направи подобни коментари пред репортери в понеделник. "Не сме виждали никакво движение на тактически ядрени оръжия или нещо подобно след това изявление и със сигурност не сме виждали никакви признаци, че г-н Путин е взел някакво решение за използване на оръжия за масово унищожение, да не говорим за ядрени оръжия на територията на Украйна", каза той.

Оценките и коментарите на американски и европейски официални лица изглежда омаловажават изявленията на Путин , въпреки че преди това са предупреждавали за възможно използване на ядрени оръжия от руския президент.

Беларус е сред най-близките съюзници на Русия и подкрепя руското нахлуване в Украйна. Лидерите на двете държави и преди са говорили за разполагане на модерни оръжия, включително ядрени, в Беларус.

Отвличане на вниманието за Бахамут

Последните коментари на руския президент идват в момент, когато двете страни се борят за контрол над град Бахмут. През последните седмици и двете загубиха значителен брой войници и боеприпаси.

Заплахите на Путин за изпращане на ядрени оръжия в Беларус "имат за цел да отвлекат вниманието от неуспехите на Русия на бойното поле", каза служителят.

Съветник на украинското министерство на отбраната заяви, че разузнавателните служби на страната следят отблизо действията на Москва, но заяви, че украинските войски ще продължат да съсредоточават усилията си върху противодействието на руските сили в източната част на страната.

Русия твърди, че превземането на Бахмут ще проправи пътя за пълен контрол над останалата част от стратегическия индустриален регион Донбас, граничещ с Русия, който е една от основните цели на инвазията. Украйна твърди, че Бахмут има ограничена стратегическа стойност, но въпреки това оказва ожесточена съпротива. Не всички в Украйна са убедени, че защитата на Бахмут може да продължи безкрайно.

Битката за Бахмут започна преди около седем месеца, но през последните седмици руските настъпления от три страни оставиха на защитниците само един изход на запад. Евентуално руско поражение в региона би имало сериозни последици за духа на двете армии, като битката за контрол над града - най-дългата и най-смъртоносната в Европа след Втората световна война - придобива голямо символично значение, съизмеримо с големия брой жертви, които дават и двете страни. Британското министерство на отбраната обаче предупреди, че все още съществува заплаха от обкръжаване на украинските сили от руснаците. Нещо повече, в последната си оценка на хода на военните действия то подчерта, че през последните дни руснаците са постигнали успехи в други части на фронта, по-на север и на юг от Бахамут.

Постоянните заплахи на Путин

През изминалата година Путин няколко пъти заплаши да използва ядрено оръжие. В реч през септември той заяви, че НАТО и Западът се занимават с "ядрен шантаж".

"На тези, които си позволяват да правят подобни изявления по адрес на Русия, бих искал да напомня, че нашата страна също притежава различни средства за унищожение", каза той. "И ако териториалната цялост на нашата страна бъде застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф."

Оттогава насам предупрежденията за евентуално използване на ядрено оръжие от страна на Русия затихнаха, а опасенията на западните служители относно заплахите на Москва също се разсеяха. Един от европейските служители заяви тогава, че "това е поредната тактика за сплашване от страна на Путин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ В БЕЛАРУС НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА РЕЖИМА В БЕЛАРУС А ЩЕ ГО СВАЛИ , ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ КОИТО ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ!
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи-хи! Ама много са смешни западните ж-урнал-я. Когато не ви заплашваше с ядрено оръжие, беше много страшноооо-Аууу! Сега пък ... само се опитвал се да сплаши Колективния Запад. Сега що не вярвате бе?
77
4
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Владимир Владимирович има нужда от специализирана помощ, крале и кралици,царе и царици,президенти и министри са се разболявали и са имали нужда от лекарска помощ и нужда от психиатър или психолог!Може би в миналото е бил малтретиран или е с лява резба , пълен с комплекси, злобен и отмъстителен, ликвидира всички свои вътрешни опоненти, опозиционери, политици,бизнесмени,журналисти,агенти, генерали, убива ги без никакви скруполи, защото са го надушили , че е един обикновен крадец мародер!Фей!ЦРУ!!
76
3
 
5
 
! Отговори
Дребосък преди 1 година
Смешно. Путин беше с една глава по-нисък от ниския китаец Си.
75
5
 
5
 
! Отговори
Хай живе Украiна! преди 1 година
Смятам, че българските медии трябва незабавно да спрат и да пишат какво мисли путин и негового обкръжение. Колко по-скоро това стане, толкова по-добре за нас. Ние нямаме необходимост от агитация в стил гьобелс. Ние българските граждани трябва да мислим трезво, а не да се прекланяеа пред тези които убиват деца, изнасилват бременни жени в Украйна, рушат болници, културни паметници, правят това, което е недопустимо ...
74
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪПРОСА С ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ КОЕТО ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕНО В БЕЛАРУС Е ПРИКЛЮЧЕН ! ДА ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В БЕЛАРУС! ЦЕНАТА Е ОКОЛО 10-20 МИЛИАРДА КОИТО БЕЛАРУС ЩЕ ПОЛУЧИ КАТО СИ ПРОДАДЕ ЗЛАТОТО И ПЛАТИ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО! А ПЪК ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ ИМ ДАДЕ ОТ ТЯХНОТО ЗЛАТО ЗА ДА ПОКРИЕ ЛИПСИТЕ В БЕЛАРУС! ХИТРИ НОМЕРА ЗА ДА СЕ ПЛАСИРА ЗЛАТОТО НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещал съм различни руснаци в България, някои са критични към имперските простотии, други са тук, но сляпо вярват на Путин, не казват защо са тук!?! Хората са различни, както са фейлетоните на Алеко Констанхинов-,,Разни хора, разни едеоди"
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Евросъюза ще останат само България, Румъния и Македония, а всички останали европейски държави ще са в Руската империя. Ето това е европейско развитие, след една-две години ще бъдете лидери на евросъюза. Боко Тиквата ще е президент на ЕС.
71
2
 
6
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 1 година
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че няма да го направи! Страх го е каква реакция ще последва от страна на Беларус, хората ще се вдигнат масово на протести и край с Лукашенко и край с Путин!
69
4
 
4
 
! Отговори
уфффф преди 1 година
Ако си мислите, че путин случайно ще нападне Украйна - това са тотални лъжи на западната упадъща и джендърска дезинформация.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71. Е ти щом познаваш всички...Обаче на теб кво ти пречи бяга ли някой или не бяга ми е особено интересно ?
67
2
 
5
 
! Отговори
време му е преди 1 година
До Прозтаг време му е да последва съдбата на другите си събратя милошевич, кадафи и т.н.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе подлежащи на мобилизация си бягат, пък ти кат толкова обичаш Русия *** да те надупчат вместо тях!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера в град Нешвил щата Тенеси изперкали трансексуален влезе въоръжен с автоматично оръжие в специализирано християнско училище и откри безразборна стрелба срещу деца.има много ранени и убити деца.И за това Русия и Путин са ,,виновни,,
64
4
 
4
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
Кой го знае тоя какво възнамерява, него не го слуша главата. Време му е да се пенсионира.
63
5
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Оркрайна няма никакво време. Догодина има избори в САЩ-не само Тръмп, но и противниците му казаха, че влязат ли в Белия Дом - дондуркането и рантутенето на оркраинците спира. На момента! Русия, от друга страна, разполага с цялото време на света. Рейтинга на Вова е 80% (на БайГън -30%), в Русия банките не фалират (в САЩ фалират), инфлацията е 7% (в ЕС -14%, в БГ-18%). Очевидно е, че вече санкциите удрят обратно Запада заради инфлацията от напечатаните за Оркрайна пари. За какво им е да бързат?!
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 Каква партизанска война бе,ако продължат така украинците ще изчезнат и тая война няма кой да я води.Украйна е просто е една пионка.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 59. Верно ли бегат ? И сигур вече никой не е останал там от толкоз бегане дето ги бегате чрез писане
60
5
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Кой ще отиде в Русия бе, оттам и кучетата бягат!?! Последната година 2 млн. емигранти!