Как мрежата от "спящи руски шпиони" в Европа излезе наяве?

Войната в Украйна промени много средата
2 апр 2023 16:25, Нели Христова
127
Как мрежата от "спящи руски шпиони" в Европа излезе наяве?
Снимка: Pixabay/TayebMEZAHDIA

Когато млад бразилец на име Виктор Мюлер Ферейра, с магистърска степен от водещ американски университет, кацна на летище Схипхол в Амстердам през април миналата година, за да започне стаж в Международния наказателен съд в Хага, нещата не вървяха съвсем според неговите план.

Холандските власти бяха получили информация от ФБР, че той не е този, за когото се представя. Той беше идентифициран като Сергей Черкасов, офицер от ГРУ, руското военно разузнаване. Те незабавно го качиха на полет, който го върна обратно в Сао Пауло, където два месеца по-късно беше осъден на 15 години затвор за измама със самоличност.

Миналия уикенд ФБР издаде обвинителен акт от 46 страници, описващ невероятната кариера на Черкасов, която го отвежда от Русия до Бразилия, Дъблин и Балтимор. Преместването в Америка изглежда е имало за цел да насърчи бразилците да отхвърлят опитите на Москва да го екстрадира обратно в Русия заради фалшиви твърдения, че е издирван за управление на мрежа за контрабанда на хероин там.

37-годишният Черкасов е един от шепата руски "спящи агенти", които бяха разкрити в европейските страни през последните месеци в нещо, което изглежда като реална версия на телевизионния сериал The Americans или Deutschland 83.

Любопитното е, че всички изглежда са се представили за граждани на южноамерикански страни. Континентът е дом на много хора със смесено европейско наследство, което улеснява руснаците да се представят за местни жители. По-специално Бразилия има по-слаб контрол върху издаването на документи за самоличност от САЩ или страните в Европа.

Друг руснак, който се оказва офицер от ГРУ, е Михаил Микушин
. Той беше разпитван в Норвегия. Микушин, който е роден през 1978 г., се представяше за Хосе Асис Джамария, бразилски академик в Арктическия университет на Норвегия в Тромсьо, който специализира в изучаването на "хибридни" заплахи. През октомври той беше обвинен в шпионаж, което той отрича.

Два месеца по-късно полицията в Словения задържа двойка, която също беше заподозряна в шпионаж в полза на Русия, Мария Майер и Лудвиг Гиш, чието твърдение, че са аржентинци, изглежда съмнително. Майер ръководеше онлайн художествена галерия, докато Гиш беше ръководител на стартиращ бизнес, така че и двамата имаха правдоподобни причини за обширни пътувания из Европа. На около трийсет години, те имат две малки деца.

Смята се, че арестът на двойката, обявен месец по-късно, е предизвикал неотдавнашното бягство от Гърция на още един заподозрян руски шпионин с латиноамерикански привкус, с когото те може да са били свързани: Ирина Александрова Смирева, която се представяше за перуанка на име Мария Цала, която е управлявала магазин за плетива в Атина.

Такива спящи или нелегални служители - офицери от разузнаването, които приемат фалшива самоличност за дълъг период от време - от десетилетия са характерни за съветския, а сега и за руския шпионаж. Както Марк Лоуентал, ветеран писател от американското разузнаване, казва пред The Times: "Спящите агенти се вкарват в целевата страна, но прекарват време, понякога години, в интегриране и не стават активни веднага. Те поддържат нормален живот. Това им позволява да се чувстват много по-комфортно и да се запознаят с целевата държава и също така ги държи далеч от контраразузнавателните дейности на целта."

Това ги отличава от шпионите, които работят под дипломатическо прикритие в посолствата и ги улеснява при вербуването на членове на местното население.

Колко точно са не е ясно. "Трябва да внимаваме, за да не разпалим нещата до такава степен, че да се появи предположението, че всеки руснак може да е шпионин. Но, като изключим това, очевидно има незаконна програма", обяснява Рори Кормак, експерт по разузнаването в Нотингам Университет и автор на "Как да организираме преврат – и десет други урока от света на тайното държавно майсторство".

През десетилетията някои постигнаха значителен успех - сред тях Джордж Ковал, американец от руски произход, който проникна в проекта Манхатън, ръководената от САЩ програма за разработване на атомна бомба през 40-те години на миналия век.

За разлика от това, малко тайни изглежда са били събрани от Анна Чапман и девет други руснаци, арестувани в САЩ през 2010 г. като част от това, което Министерството на правосъдието нарече "Програмата за нелегални". Дейностите им вдъхновиха "Американците" с участието на Кери Ръсел и Матю Рис, който продължи шест сезона от 2013 г.

В ехо от размяната на шпиони през Студената война, десетте бяха разменени на пистата на летището във Виена срещу четирима заподозрени западни шпиони, заловени от руснаците. Сред последните бяха Сергей Скрипал, бившият двоен агент на ГРУ, хванат да работи за британското разузнаване, който беше атакуван в Солсбъри през 2018 г. с новичок от бившите си колеги.

Защо десетилетие по-късно друга група от такива спящи излиза на бял свят, но този път в Европа?

Експертите казват, че отговорът е отчасти промяна в политиката в много западни страни, която беше подсилена от руската инвазия в Украйна.

"Много държави предпочитаха да използват по-дискретни методи за противодействие на шпионажа", обяснява Майкъл Йонсон, заместник-директор на изследванията в Шведската агенция за отбранителни изследвания. "Но с течение на времето все повече и повече изглежда стигат до заключението, че всъщност трябва да ги преследваме и да ги разгласяваме, за да покажем, че заплахата е реална и да разубедим други потенциални шпиони."

Гайките бяха затегнати още повече от експулсирането на това, което Ричард Мур, ръководител на MI6, каза миналото лято, че са 400 руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие от началото на войната в Украйна. "Русия има по-малко активи в европейските страни в момент, когато техните изисквания за разузнаване се увеличават", добави Йонсон, "така че очаквам да има увеличение на разкритите руски шпиони, просто защото те трябва да поемат по-големи рискове в момента ."

Тяхното разобличаване е още по-неприятно за Русия поради значителното време и ресурси, необходими за проникването им на Запад и изграждането на техните "легенди" – техните измислени истории за прикритие.

Подобно на групата на Чапман, Черкасов е прекарал няколко години под предполагаемата си самоличност, според подробностите, съдържащи се в обвинителния акт. Роден в руския ексклав Калининград, той се премества през 2010 г. в Бразилия, където приема самоличността на Ферейра.

Година преди да пристигне, му е издадено фалшиво бразилско свидетелство за раждане, вероятно от неговите ръководители от ГРУ. Той е посочен като син на Джурачи Елиза Ферейра, бразилска жена, която е починала през 1993 г. и е била бездетна.

Следват периоди на обучение за бакалавърска степен по политически науки в Тринити Колидж в Дъблин като Виктор Мюлер от 2014 г. до 2018 г., последвани от магистърска степен в университета Джон Хопкинс в Балтимор, от която той се дипломира през 2020 г. със степен по външна политика на САЩ.

Оттам Черкасов започва това, което се надяваше да бъде изкачване в западния външнополитически истаблишмънт, а Международният наказателен съд, където той трябваше да прекара шест месеца, беше обещаващо начало: той току-що беше започнал да разследва руски военни престъпления в Украйна и оттогава е издал заповед за арест на президента Путин.

Сред приетите беше Юджийн Финкел, доцент в Джон Хопкинс, който написа в Twitter за смущението си от съгласието да напише на Черкасов препоръчително писмо. "Това копеле можеше да се изкачи високо и да причини много щети", казва Финкел пред The Times."Много се радвам, че го хванаха. Все още не мога да превъзмогна да се превърна в инструмент в тази игра."

ФБР обаче не се заблуждава - не е изненадващо, тъй като, ако се съди по обвинителния акт, Черкасов изглежда е бил лош шпионин, който не е взел необходимите предпазни мерки. Една от най-лошите му грешки беше да носи със себе си в Холандия електронна версия на своята "легенда" от четири страници, която се опитваше да обясни неговия германски външен вид, лошия португалски и липсата на семейна мрежа в Бразилия. Колкото и да е странно, то съдържаше опит за обяснение защо, за разлика от повечето си сънародници, той не обичаше риба: неговото въображаемо алтер его не понасяло миризмата, защото било израснало до пристанище.

"Той изпълняваше уменията си лошо и небрежно и очевидно е платил цена за това", казва Кристофър Коста, пенсиониран американски полковник с десетилетия опит в разузнаването, който сега е изпълнителен директор на Международния шпионски музей във Вашингтон. "Всичко у вас, всяко електронно устройство, трябва да бъде обяснимо, когато пресичате граница. Не трябва да имате нищо, което да подсказва, че истинската ви работа е като офицер от разузнаването."

Съмнения има и относно стандарта на информацията, която Черкасов доставя на Москва. Според обвинителния акт той включва доклади, подадени в навечерието на нахлуването в Украйна, в които се твърди, че от САЩ не се очаква да предоставят нищо освен "политическа подкрепа" на Киев в случай на война.

Неговите заподозрени спътници са направили подобни основни грешки, според Bellingcat, разследващ уебсайт, който е изиграл ключова роля в разкриването им. Микушин например често посещаваше Русия и използваше части от истинското си име за онлайн пароли, което помогна за изграждането на делото срещу него.

Подобна небрежност започна в щаба на ГРУ в Москва. Серийният номер на руския паспорт, който Черкасов използва за първи път, за да влезе в Бразилия, е един от партидата, издадена предходната година на нейните агенти - сред тях и двамата, извършили неуспешния удар на Скрипал, според Кристо Грозев, водещ изследовател на Bellingcat за Русия .

Друга от партидата беше използвана от жена, която твърди, че е Мария Адела Куфелд Ривера, перуанска дизайнерка на бижута и светска личност, която беше базирана в Неапол от около 2015 г., където стана секретар на местен благотворителен клуб на лъвовете, популярен сред фигури от съюзническите сили на НАТО Командване, което е базирано там.

В действителност тя също беше нелегална гражданка на страната, роден в Москва офицер от ГРУ на име Олга Колобова. Не се разкрива какви натовски тайни, ако има такива, е успяла да научи тя на питиета в клуба. Тя напусна внезапно с еднопосочен билет за Москва през септември 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А у нас е чест да си американски шпионин.
89
4
 
12
 
! Отговори
Шерлок Уотсън преди 1 година
Малиййй Агата Кристи пасти да яде пред днес.бг ;)
88
3
 
11
 
! Отговори
да да... преди 1 година
всички не вярващи на мейнстрим новините са спящи шпиони! - гледат и алтернативните канали!
87
1
 
12
 
! Отговори
пропаганда класик преди 1 година
1. Не искаме да воюваме, ние се защитаваме. 2. За военния конфликт е виновна другата страна. 3. Лидера на нашия противник е самото зло. 4. Ние защитаваме общи ценности а не само нашите собствени. 5. Врага умишлено извършва злодеяния, ние понякога правим само грешки.6. Врага използва забранени оръжия. 7. Ние практически сме без загуби, врага е напълно изтощен. 8. Учените и културните личности са зад нас. 9. Делото ни е свещенно. 10. Всички които оспорват нашата пропаганда са предатели.
86
6
 
13
 
! Отговори
ПАК ЛИ БЕ? преди 1 година
На келявата западна демокрация - все руснаците и пречат!
85
13
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Руските въшкарници за друго не ги бива, освен да шпионират и да нападат чужди територии!
84
4
 
3
 
! Отговори
Серьожа преди 1 година
Ама не не,... кой бе. , ..ама аз не мога такива неща да правя !
83
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да видим списъка с работещите в ГРУ. Да разберем как така разбирате че работят там. Според тази статия ГРУ са останали без персонал......Жалко е че мислите, че хората са толкова наивни и вярват на такива драсканици.
82
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотук описват типичния руснак - нагъл, но за сметка на това некомпетентен и мислещ, че всичко се върти около него.
81
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Путин отмени беззъбата руска дипломация.
80
1
 
12
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Първата атака беше на ГРУ и след това беше подета от учениците!!!???Матилда!ЦРУ!!!
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спящи винаги е имало, има и ще има и от едната страна и от другата.
78
5
 
15
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
До Василев E-e-e-х, Василев, Василев. Пишеш, но не четеш. Неразбра ли, че хибридната атака на ГРУ била извършена от български мързеливи ученици?
77
9
 
21
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Пак това ГРУ. Военното разузнаване не се занимава с цивилни задачи. Има си съвсем различни цели. На Запад така и не научиха структурата на организациите, наследили КГБ.СВР е външното разузнаване на РФ. Страшна каша им е в главите на супер-дупер западните разузнавания.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турския посланик беше изгонен за шпионаш а какво ли за милион турци с бг паспорт и влизат щпиони когато си искат.
75
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е повела българите към Буковлък. И те нямат нищо против.
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НикогаПовечеСДС-Чума Нали овчари в плевенско село спипаха френски парашутисти като скачат от самолета. И бг само ги върна на Франция без да лежат в затвора уж бил спед акция.
73
16
 
6
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Хибридната атака с бомбените заплахи от ГРУ срещу българските училища , трябва да вдигне нащрек българските служби, защото целта на руските служби е да сплашат държавата, че пак ще гърмят българските погреби със снаряжение и военните ни заводи, ако играем по правилата на ЕС за подкрепа на украинската армия със снаряди!!!Агент Джина Рамбалджи!ЦРУ!!!
72
10
 
22
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
В България има "спящи руски шпиони",за сметка на това пък шпионите от Козяк и от МИ-6 изобщо не спят. За 35 г.окрадоха и разсипаха държавицата ни ,а Родината ни я превърнаха в своя добре преджобена англо- краварска колония.
71
5
 
22
 
! Отговори
Z преди 1 година
Как лъснаха платените американски медии.