Tайните погребения и гневът към ЧВК "Вагнер"

Сестрата на един от загиналите говори
14 апр 2023 16:10, Йоана Цонева
131
Tайните погребения и гневът към ЧВК "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Братът на Наталия (името е променено) излежава присъда в наказателна колония в Ставрополския край. През есента, когато до освобождаването му остават три години и половина, той се записва в ЧВК "Вагнер" и през януари е убит край Бахмут.

Наталия научава за смъртта на брат си едва когато го погребват в гробището на ЧВК в село Бакинская в Краснодарския край. Жената разказва пред независимата руска медия "Важни истории" как не е успяла да разубеди брат си за решението му да се присъедини към наемниците и как по-късно е търсила гроба му.

Ако умра, то поне ще е като герой

Оставаха му три години и половина до края на службата, надяваше се на късмет - че ще изкара шест месеца и ще се върне. Обади се от затвора и съобщи на мен и на другата си сестра, че е решил да отиде на фронта. Опитахме се да го разубедим. Казахме, че ще умре там, защото наемниците от ЧВК се изпращат в горещи точки и шансът да оцелееш е много малък. Както се казва, това е въпрос на късмет. На което той каза, че не може повече да бъде в затвора и след шест месеца ще може да се върне с пари.

"А ако умра, поне ще като герой" - каза ми той.

Получил е наказание лишаване от свобода, защото е нападнал полицай. Братът бил пийнал и нападнал полицая с въздушен пистолет. След като го ранил, властта се нахвърлила върху него и му дали пълна присъда.

Не можах да го разубедя да не ходи на фронта и от 1 до 2 октомври ги изкараха през нощта. Изобщо не се е свързвал с нас след това. Умрял е, както разбрах по-късно, на 6 януари. Опитах се да се свържа с него след новогодишните празници, след 9 януари, и нищо не се получи. Посъветваха ме да пиша на горещата линия "Попитай Вагнер". Там се оплаках, че не мога да се свържа с брат си, на което ми беше отговорено, че щом няма новини, значи не е умрял и всичко е наред. По това време той вече е бил мъртъв.

Искам да събера пръст от гроба, за да я занеса у дома

След това, в началото на март, на стария ми адрес пристигна писмо от Пенсионния фонд, в което се казваше, че осигуряването на брат ми е прекратено и законните наследници трябва да получават капиталова пенсия поради смъртта му. Тогава отново започнах да го търся. В службата за военно постъпване казаха, че не си сътрудничат с "Вагнер", обадих се на много места, не помня, дори се обадих на някакъв орган в Москва. Приятелите ми ме посъветваха да подам молба в службата по гражданско състояние чрез военнопочивното дело и едва след това получих удостоверение за смъртта му. В него пише, че е починал край Артемовск (както руската страна нарича Бахмут. - бел. ред.).

Успях да видя писмото (от ПИС) едва в края на март, затова започнах да звъня на служба 200 на ПМС (горещата линия на ПМС "Вагнер". - бел. ред.). Едва на третия ден успях да се свържа със служител на горещата линия. Той ни каза, че брат му е погребан в Бакинска. Не ни съобщиха причината за смъртта, за това трябваше да отидем в Ростов, очевидно е бил положен там в моргата.

Още по темата
Брат ми е оставил в ЧВК само имената на роднините си, но по някаква причина не е добавил телефонни номера, явно затова не са ни информирали за мястото на погребението. Мисля, че не е оставил моя номер или номера на сестра ми (родителите ни вече не са сред живите), защото в навечерието на заминаването му за войната аз му писах и се обаждах, истерично го разубеждавах. Само благодарение на чатовете в "Телеграм" разбрах къде точно лежи брат ми на гробището в Бакинска. Активистът Виталий Вотановски все още събираше молби от роднини, които искаха да започнат ексхумацията му, но на 7 април от него дойде съобщение, че вече не може да ни съдейства.

Свързах се с много други роднини на наемниците, които също не знаеха, че те са погребани в Баку. Сред тях имаше и такива, чиито роднини в ЧВК бяха оставили телефонните си номера. А едно момиче, с което общувах, научи за смъртта на брат си само от снимка в "Телеграм". Тя е от Беларус, а брат ѝ е в Баку в Русия. На някои момичета било обещано да донесат телата, те чакали два месеца, а мъжете били погребани на третия ден след смъртта им там.

Когато посещавам гроба на брат си, за да положа поне цветя, дали наистина е погребан точно там? Не знам как да намеря отговор на въпроса си. Виждала съм видеозапис на погребение на наемници, първо всички ги погребват без плочи и едва след това мъжете поставят кръстове. Как ги поставят, само за някого ли? По някаква причина по-късно това видео беше изтрито.

Вотановски ми изпрати информация, че брат ми е бил погребан около 4 февруари. Не разбирам защо Вотановски е заплашван. Той ми помогна да намеря брат си и е прав да документира нови погребения. Поне по някакъв начин открихме къде лежи брат ми. След това една жена ни изпрати видеозапис от погребението на брат си и видяхме, че боята на кръста е толкова лоша, че след няколко дъжда, слънце, вятър и всичко - боята ще изчезне. И тогава се опитайте да намерите ближния си. Дори бяха изпуснали една буква във фамилията на кръста и сега има съвсем друго име.

Те дори не предложиха да ни връчат медала му

Решихме засега да не го препогребваме, защото дори да заведем дело и да се справим с други проблеми сега, това ще отнеме много време. Живеем на 500 км от гробището. И какво ще правим тогава? Планирам просто да отидем там, да сложим снимка и да направим всичко както трябва, за да не лежи там като сирак. Искам да събера малко пръст от гроба, да я занеса в дома си и, мисля, да му издигна паметник там. В бъдеще ще поставя паметник на гроба му от мен.

Не съм чувала нищо за компенсация. Дори медалът "Герой на Русия" не е предложен за връчване. Щяха да го дадат поне на сина му, за да се гордее с баща си. Детето му все още не е информирано за смъртта на баща си, защото току-що навърши 15 години, но все още се надява и мисли за него. Когато в града ни се състои помен и се съберем всички заедно, тогава ще му кажем.

Вземам успокоителни всеки ден. Не разбирам защо в двайсет и първи век от "Вагнер" дори не са се опитали да намерят роднините на брат ми, защото той е дал имената ни. В днешно време престъпниците се откриват лесно, защо не са ни потърсили? Те просто не направиха дори опит, това е най-обидното за мен.

Ще отида на гробището и ще потърся роднините на другите жертви. Едно е, когато изнасяме пръст от гроба му, и друго, когато костите му лежат в родината. Защо той е там, в Баку? Не се знае кога ще можем да отидем там. Макар че ЧВК ни казаха, че по-късно ще издигнат паметник на всяка от жертвите и всяка ще отиде на Алеята на славата, но аз не вярвам в това. Защото никой не знае колко дълго ще продължи тази война, никой не знае какво ще се случи по-нататък.

Те [хората от ЧВК] са боклуци, това е най-меката дума, разбира се, имам и друга в главата си. Можеха поне да ни намерят и да ни съобщят за смъртта му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
Терористи,сър преди 1 година
"Русия е ISIS на стероиди" - коментар на репортер от Сирия отразявал дълго време зверствата на Ислямска държава.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше един виц защо македонията не нападала китай - нямало къде да ги копат. Че соросташката пропаганда същата комедия
49
3
 
5
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
А ПОДВИЖНИТЕ КРЕМАТОРИУМИ СА ДА СЕ ГРЕЯТ ПРЕЗ ЗИМАТА ЛИ?
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо де, тая да продължават да се радва на Путин.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе май ти имаш менструален синдром щом като правиш такива асоциации. Тротинеткаджийски номера.
46
4
 
7
 
! Отговори
МЪКАА, МЪКА! преди 1 година
ПРОБЛЕМ НА РАШКИТЕ СА, КЪДЕ СА ИМ ГРОБОВЕТЕ НА 200 000 МОЛОДЦИ, ТА ДА НЕ ПЛАЧАТ НА ЧУЖД ГРОБ БЛИЗКИТЕ ИМ?
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отрицателният резултат от референдума в Холандия за асоцииране между ЕС и Украйна предизвика сериозни сътресения не само в двете държави, но и в самия Евросъюз, съобщиха световните медии.
44
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само едно нещacтно русофилче се напъва тук в полза на фашистка Русия. Няма смисъл да се коментират мъките му.
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария казва и говори защото там има референдуми. Тук няма. И ти не чуваш нищо освен заповедите от Козяк 16. Затова си и такъв - ни чул ни видял.
42
3
 
13
 
! Отговори
до 52 тъпака преди 1 година
Унгария е държава... Не съм чул държава да казва... или говори...
41
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52 вчера Унгария каза че крайна не съществува.
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните булнувания на мисирките от днес прас прес
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкият соростак направо си каза че опорките му идват от данните на цру и пентагона. Какво повече да кажем.
38
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе соростака щеше да сваля Асад ама нещо не му се получи. Асад сега е арабската лига, а саудитите влязоха в ШОС при китайците.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
падне ли режима бая хорица ще накачулят по дърветата около кремъл
36
11
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Еврейката 'Наталия" е като еврейката "Надежда' Нейнски.Само газовете на Авраам знаят истинските им имена.Защо потайности ,евреи? Защо се криете зад не ваши идентичности? Естественно,че ВАГНЕР ще избиват в тайнство онези,които тайно си присвоиха труповете на Руски солдати,за да създадат злият мит за някакъв си холокост срещу някакви си евреи.В тайнство бяха горени тленните останки на Руснаци,а всегласно ги обявиха за евреи.Е,нека е по вашият юдейски закон-око за око ,зъб за зъб! Напред,Русия !
35
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който помага и воюва на страната на Украйна е герой. Благодаря на Господ, че България е в НАТО и няма опасност за държавата ни от руските варвари и фашисти.
34
13
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
А гневът за избитите млади окраинци нямали го???!!!
33
19
 
6
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Достойна постъпка на мъж избрал да защити националните интереси на държавата и народа си! Колко българи биха направили неговия избор? Именно.... Затова сме на ръба на изчезването ни до две поколения, а може и по-рано.
32
10
 
18
 
! Отговори
За простия преди 1 година
русофил всички факти срещу любимата му фашистка Русия са пропаганда... Ха-ха-ха! Щото така ви изнася, а меки китки?