Съдът в Москва осъди Владимир Кара-Мурза на 25 години зад решетките

Това е най-дългата присъда, дадена на опозиционер на Путин
17 апр 2023 12:25, Нели Христова
206
Съдът в Москва осъди Владимир Кара-Мурза на 25 години зад решетките
Снимка: БГНЕС

Съдът в Москва осъди опозиционния активист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор в едно от най-шумните дела досега срещу руски дисидент, хвърлен в затвора за противопоставяне на нахлуването в Украйна.

Кара-Мурза, баща на три деца, който има руско и британско гражданство и е учил в университета в Кеймбридж, беше задържан през април 2022 г. и обвинен в разпространение на невярна информация за руската армия в Украйна. По-късно той също беше обвинен в "държавна измяна" заради поредица от публични изказвания, които направи, критикувайки политиките на Кремъл и войната в Украйна.

Решението на Кара-Мурза е най-дългата присъда, дадена досега на политически опонент на Владимир Путин, тъй като Кремъл продължава да засилва безмилостното си потискане на несъгласието.

В последната си реч пред съда миналата седмица Кара-Мурза изрази предизвикателен тон, отказа да поиска от съда да го оправдае и каза, че стои зад всичко, което е казал.

"Обвинявам се само за едно нещо", каза 41-годишният Кара-Мурза, когото Amnesty International определи като "затворник на съвестта".

"Не успях да убедя достатъчно моите сънародници и политици в демократичните страни за опасността, която настоящият кремълски режим представлява за Русия и за света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
9
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 година
Защо американците не пуснат оня младеж с изтеклата информация. Та той е добър човек и борец за свобода. Нали так се опитват да ни представят всички задържани за измяна в Русия, които са на някаква заплатка по западните посолства.
127
3
 
5
 
! Отговори
Мурза е невинен ! преди 1 година
Русия не е обявявала война на Украйна ! Следователно в Украйна няма руска армия ! Е, може би в Украйна има руски терористи ? ТОГАВА СЪДЪТ В МОСКВА ДА МИ ГО ДУХА !!!
126
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко е да си русoпитeк в последно време :((((
125
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой смъртен няма право да говори потив Дужанко и Великата Червена Орда Голтаци.
124
2
 
1
 
! Отговори
До Путинопитек преди 1 година
Не точно. Ако подсъдимия има няколко обвинения в САЩ той може да бъде съден за всяко поотделно. Тоест ако имам 3 обвинения и на трите имам 10 години се събират 30 години. ОБАЧЕ. Аз мога да обжалавам всяко едно от тях отделно. Тоест ако успея да спечеля 2 ще лежа само 10. Ако успея и 3 излизам нали. Сега ако на едно имам 30 години на другото 40 и на последното 50 ... нали.
123
6
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Годове.А за Путин 250 години.
122
2
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 1 година
Като те интересува земеделието отивай чети Бразди :)
121
12
 
6
 
! Отговори
Ноби преди 1 година
и какво ? шпионин осъден. преди време щеше да бъде смъртна присъда
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите разбирам, че 500 години турско се е отразило много добре на една определена група душевно болни в страната. За тях "Наведена глава сабя не я сече" е в пълна сила :) никой няма право да говори против Путин иначе е предател :)))
119
8
 
4
 
! Отговори
Путинопитек преди 1 година
Язък. Путинската Цацаратура и суд така и не се научиха от САЩ, че може да има присъди и над 1000 (хиляда) години, когато судията направи джакпот от престъпления, а това означава, че човеко ще трябва да лежи у панделата и в Отвъдното.
118
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най интересното е че мисирките това го слагат като водеща новина. А българското земеделие е някъде отстрани, не е важно защото трябва да се затрие, нали така мисири?
117
11
 
3
 
! Отговори
Роберто Баджо преди 1 година
тоя си е за трепане.Краварите за Тръмп (американския Навални)искат присъда от 136 години.Какво да говорим повече.
116
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малкчик без Танкчик - напрегнат си. Нормално за твоята възраст. *** си удари една чики, и изпусни парата.
115
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички престъпници и предатели като този са с влошено здраве? Защо не се лекуват навреме вместо да правят глупости?
114
10
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Пазете го добре защото някой друг чужд Агент ще му подхвърли Новичок в килията и ще получи стомашно разтройство от което ще се по.се.ре. и после пак ще обвинят Путин ,че е използвал "супер смъртоностна" отрова от която до момента никой не е умрял!
113
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитата осъдения за държавна измяна Владимира Кара-Мурзы ще пледира освобождаването му,заради влошено здраве .Да ви е познато? Когато взимал кеш от англетата беше добре.Собщава РИА Новости
112
12
 
9
 
! Отговори
мафиот преди 1 година
Тези американци в гуантанамо кави са и защо са там,някой краварогъзолизач да напише моля?
111
14
 
9
 
! Отговори
Прокор Темидов преди 1 година
Малко е за един предател. Пледирам за доживотна каторга за такива!
110
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така трябва. Тези агенти отдавна трябваше да са в панделата, даже не трябва да имат време за пискливите си соросояди по медиите. На бас че скоро ще се разболее и ще цирика че е тровен и какво ли не. Ролята на тези е такава. Искам интернет и смути и мъфини в затвора и съм много гладностачкуващ :))
109
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сибир, ще има време да преосмисли представите си за родина и предателство ! Идеално, би било и нашите евро-атлантици да му погостуват за две-три годинки !