Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции
Обновена: 22 апр 2023 22:22 | 22 апр 2023 21:48, Йоана Цонева
96
Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година
Снимка: БГНЕС

Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството си през изминалата година, въпреки водената война в Украйна и наложените санкции, съобщи Forbes Russia.

Това стана възможно и благодарение на високите цени на природните ресурси и възстановяването на огромната загуба на богатства, които милиардерите преживяха непосредствено след началото на войната.

Русия има 110 официални милиардери в списъка, което е с 22 повече от миналата година, според руското издание на Forbes, според което общото им богатство се е увеличило до 505 милиарда долара от 353 милиарда долара, когато беше обявен списъкът за 2022 г.

Списъкът щеше да е още по-дълъг, ако петима милиардери - основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков - не се бяха отказали от руското си гражданство, уточни Forbes.

Още по темата
"Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за руската икономика", каза Forbes и добави, че общото богатство на милиардерите в Русия е било 606 милиарда долара през 2021 г., преди да започне войната.

Припомня се, че Западът наложи това, което определя като най-тежките санкции в съвременната история на икономиката на Русия - и някои от нейните най-богати хора - в опит да накаже руския президент Владимир Путин за войната.

Путин заяви, че Западът се опитва да унищожи Русия и многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика или дори да спрат западните луксозни стоки - да не говорим за основни части - да свършат в Русия.

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции, но тя успя да продаде петрол, метали и други природни ресурси на световните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

Много руски милиардери гледат на западните санкции като на тромав и дори расистки инструмент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Английският монарх все още е глава на Канада и Австралия. Някои отворковци дори и това не знаят. Как да им обясниш какво е "петте очи". Англосанксонците барабар с колониите си вече нищо не могат освен разни заклинания от минали формати. Г20 е по голямо от Г7.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо все англичаните използуват за сравнение руснаците? Избиват някакви комплекси ли?
33
3
 
5
 
! Отговори
САНКЦИОНЕРИТЕ преди 1 година
ПЪЛЕН провал на плановете! Я за сравнение дайте със колко са се свили икономиките на Англия, Германия или Франция?
32
3
 
6
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Разпределиха си парите на "самоубилите" се другари ли ?
31
2
 
5
 
! Отговори
От време оно преди 1 година
Войните се правят за да могат агресорите да убият бачка торите и да им присвоят ПАРИТЕ...!!!....... ЕВРАЗИЙЦИТЕ само това могат...
30
5
 
4
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Ами то със санкции само толкова. Не е важно в кого отиват парите, важно е, че ЕС санкциите ми санкционират джоба!!!
29
5
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Тайно стокооборотът м/у САЩ и Русия е нараснал 4 пъти, откакто започна войната в Украйна. САЩ купуват (чрез тайни посредници юдеи, разбира се) от Русия ресурси, които забраниха на ЕС да купува от същата тази Русия на Путин. Отново има задкулисна действителност и отново печелившите са ненаситни за власт, и пари юдеи..
28
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 1 година
До А нашата икономика. Икономиката на България ръст от 3.4 % през 2022г. Знам, че в тр0лфермите ви учат да оклонявате темата когато излезне кофти новина за Русия с реплики от рода: "да бе щото па ние сме много добре" или "*** те н САЩ биет н.гриTe", обече все пак си придържайте към истината. Незнам каква е инфлацията в Русия защото нещо не се отваря сайта на руското мин на финансите, но знам че долара лятото беше 53 рубли , а вчера беше 82 рубли или 30 % обезценяване на рублата. Сметай
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забогатели са, щот "западът" въпреки "санкциите" увеличава стокообмена с Русия. Това е положението. На плебса може да му говорят всичко, но фактите са съвсем различни.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои са забогатели , други паднаха по стълбите и прозорците - така е в Русия
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почнем и ние една война че да забогатеем. Ама кого да нападнем.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mного показателно. Нито един милиардер с име на компанията на руски. Нито един милиардер който произвежда нещо, всичките търгуват с държавни ресурси, тоест са от кръга на Путин и реално той разполага с парите им. После - или даваш, или падаш от балкона след почерпка. Новите милиардери изместват старите срещу които има наложени санкции. После кръгът се затваря. Иначе жизненото равнище на обикновения руснак е спаднало между 10 и 15%. Няма нови кражби от Украйна, няма свежи постъпления в бюджета.
23
4
 
2
 
! Отговори
А нашата икономика преди 1 година
с колко се е свила?А нашите олигарси и комисионерите с колко са забогатели? Оплакваме злощастната Русия,заради имперската и политика,стигматизираме я като империя на злото,но...Това не е мнението на по-голямата част от света(Китай,Индия, Латинска Америка,Африка)а на САЩ и Запада.И защо в злощастната изоставена от западните технологии Русия инфлацията е по-малка,отколкото у нас?Стига смешна пропаганда,да търсим истината,ако не си знаеш диагнозата,няма как да предприемеш точно лечение
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом така печелят руските олигарси войната може да си продължава. Може и още една война да започнат за да печелят още едни 152 милиарда. И така една война 152 милиарда .Две войни 300 милиарда в джоба. Далавера.
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента руснаците живеят много по-добре и по-богато от англичаните. Неоспорим факт.
20
3
 
2
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Е, дарагие друзья! Разбрахте ли за какво иде реч! За какво е целия тоя цирк - не е за територии! През оная работа са им! Шепа хориц на изток и на запад станаха неприлично богати на гърба на около 300 000 убити. Територии?!? Да бе! Отживелица! Какво ще ги правиш с плебса там?!? Кинтите, там е играта! Трябват ти страхливи правителства като в ЕС и си шеф! Колиш и бесиш! Според мен една огромна клика американци и руснаци се сдушиха в Сирия и сега правят "мечка" на Украйна и ЕС! Толкоз!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад ЕС се разпада, САЩ деградират, банките фалират, инфлацията е до небето, безработицата расте с невиждани темпове, държавите задлъжняват една след друга, НАТО го пердашaт и всичко се разпада.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгия през март за първи път в историята надхвърли 20% и възлиза на 20,6%. В сравнение с март 2022 г. зеленчуците са поскъпнали с 31%, а ако не се вземат предвид картофите, които бяха по-слабо засегнати от поскъпването, тогава с 40%. Млечните продукти са поскъпнали средно с 26%, като сиренето гауда - с 42%, а сметаната - с 33%. Хлябът е поскъпнал с 24%. Освен храните значително поскъпват и хартиените изделия, включително тоалетна хартия и салфетките, средно с 39%.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе какво става с контранастъплението, аз не мога да го разбера какво е това такова контранастъпление, пари са давани, милиарди и стотици милиарди са давани, в ЕС хората не могат да си плащат отоплението и тока и държавата печати пари да им раздава, Зеленски, Кулеба и Подоляк станаха милиардери, а контранастъпление - йок! Кога?
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия увеличението на цените на храните между февруари 2023 г. и февруари 2022 г. е средно с 21,8%, като най-поскъпнали са захарта (70%), изварата (64%), слънчогледовото олио (59%) и брашното (58%).