Защо е важно и решаващо Украйна да си върне Крим?

Ян Липавски: Така ще се спрат болните империалистически мечти на Русия
376
Защо е важно и решаващо Украйна да си върне Крим?
Снимка: БГНЕС/EPA

С красивия Кримски полуостров са свързани изключително много митове. В много от тях вярва не само широката общественост, но и журналистите и експертите по международни отношения. Един от моите лични фаворити е свързан с героичното спасяване на Ифигения, дъщерята на цар Агамемнон, която е трябвало да бъде принесена в жертва на богинята Артемида, за да осигури успех на военната му експедиция към Троя. За щастие богинята се намесва и пренася Ифигения в омайната земя Таврия, известна днес като Крим.

Друг мит, свързан с Крим, се отнася до Ялтенската конференция, проведена през февруари 1945 г. Тази конференция на съюзническите сили по време на Втората световна война разделя Европа на две части - едната доминирана от Съветския съюз, а другата - от демократични правителства. Истината е, че съветският диктатор Йосиф Сталин обещава да проведе свободни избори в териториите, освободени от Червената армия. Но западните лидери не разполагаха със средства, за да наложат изпълнението на ангажимента му. Въпреки това митът, че Франклин Делано Рузвелт и Уинстън Чърчил просто са предали Централна и Източна Европа на Сталин, без да се съобразяват с народите ѝ, остава жив и до днес.

Няма съмнение, че точно така си представя Владимир Путин следвоенните мирни преговори в Украйна. Той ще изтръгне териториални и политически отстъпки от Запада въз основа на фалшиви уверения и неизпълними обещания. Затова е тревожно да се види, че този "изход" все още се харесва на някои политици в страните от НАТО и ЕС. За да не попаднем в плен на поредния ялтенски мит, трябва да помогнем на Украйна да възстанови суверенната си власт над Крим. Трябва ясно да покажем, че всеки опит за промяна на границите със сила не се отплаща в XXI век. Трябва да покажем, че международното право не е само празни приказки.

Украйна не само има пълното право да възстанови властта си над Крим. Това е единственият начин да се спрат болните империалистически мечти на Русия. След като Крим се върне в украински ръце, Кремъл и руснаците най-накрая ще разберат, че промяната на границите със сила не се изплаща. Те ще трябва да преосмислят подхода си към Украйна и нейното демократично избрано ръководство.

Ако не действаме и вместо това вярваме на фалшивите истории от Русия или правим същата грешка като Франклин Делано Рузвелт и Чърчил, като сляпо се доверяваме на всички обещания, дадени от Русия, без да имаме възможност да ги приложим, само ще насърчим още военни нападения от страна на Москва. Тези атаки ще донесат още повече страдания и смърт на Украйна. Нека бъда ясен. Руското ръководство не се интересува от какъвто и да било мир в Украйна. Путин и неговите приближени се интересуват единствено от война и смърт. Единственият начин да ги спрем е да ги изтласкаме от цялата украинска територия.

Има и друга причина, поради която освобождаването на Крим и други части на Украйна, окупирани от Русия, е от решаващо значение: то изпраща послание до Пекин. Агресивното поведение на Китай в съседство предизвиква все по-голяма загриженост, особено когато става въпрос за Тайван. Последствията от всяка атака срещу тайванската демокрация биха били огромни, както в икономически, така и в политически план. В световен мащаб, включително за Европа, САЩ и самия Китай.

Ето защо не можем да преговаряме за Крим. Просто трябва да дадем ясно да се разбере на Москва, че всяко нормализиране на отношенията в бъдеще, включително отмяната на санкциите и ограничението на цената на руския петрол, зависи от отмяната на всички решения за анексиране и отказа от всякакви претенции към цяла Украйна. Западните гаранции за сигурността на Украйна трябва със сигурност да се прилагат и за Крим.

Именно това ще обсъдя с държавния секретар Антъни Блинкен по време на срещата ни във Вашингтон тази седмица. Няма да е лесно да се стигне дотам, но Чешката република, ЕС и САЩ разполагат с необходимите средства, за да го направят. Нуждаем се само от повече смелост - смелост да защитаваме свободата, върховенството на закона и демокрацията срещу странни, но опасни диктатори. Ако САЩ продължат да упорстват, ще го направи и ЕС.

Путин, подобно на цар Агамемнон с Ифигения, е готов да пожертва международния ред в преследване на целите си. Ако искаме да го спасим, трябва да го направим, заедно с украинците, в Крим. След като репутацията на Путин претърпи същата съдба като тази на Агамемнон, можем да свикаме конференция в Крим, за да обсъдим действителното разделение на Европа - руска част, която няма да излезе извън международно признатите граници на Руската федерация, и свободна част, в която свободният свят защитава собствените си интереси.

Външният министър на Чехия Ян Липавски за „Вашингтон екзаминър“/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 324Не само и в Косово има такъв референдум.а Крим е нужен на Украйна, една измислена нация като Македония отвън а не отвътре от самите хора, за да може САЩ да си направи от Севастопол морска военна база. От което България няма никаква персонална полза.Впрочем по формулата на великите сили разделяй и владей са така създадените "нации".честита мегацензура стотици изтрити коментари за номинацийката на немската невеста за генерал губернатор...
291
0
 
0
 
! Отговори
До 324 преди 1 година
Те такива референдуми,само в Северна Корея и Венецуела ги има
290
1
 
2
 
! Отговори
Bg man преди 1 година
Външния министър на лилипутска държава бръщолеви глупости. Крим е руски и се отдели законно, на базата на референдум. Тоя гл-упа-к да внимава, че за такива приказки кой знае...Да гледа Чехия да не загуби малката си територия...
289
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Крим живеят милион и половина руснаци, 300 хиляди татари, 250 хиляди украинци, гърци, българи, арменци. Крим от 1780 г. е руски след като се подписва мирен договор мехду Екатерина Велика и султана, Населението на два пъти на референдуми гласува да се върне в Русия - 1991 и 2014, Крим от 1991 до 2014 г бе в украйна като автономна република, претенциите на Киев върху крим са израз на великошовинизъм, нацизъм и империализъм без никакви исторически или юридически основания, Руският народ в крим реши да живее в Русия, Никой не мохе да промени това
288
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Украйна се върне в реалната си родина Русия, руснаци+украинци, ще се разхождат свободно из Крим, без да се страхуват, треперят и се оглеждат панически, дали някой от някоя западна държава им е приготвил някоя гадост. Дайте им да дишат свободно на тези хора!
287
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ стане кога тигърът прояде кисело зеле.
286
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е, защото тогава Вова ще надумка псевдодържавата с атом и ще заличи това племе завинаги от лицето на земята.
285
3
 
9
 
! Отговори
Сибирския бръснар преди 1 година
Ще си върнат Крим когато Дунав започне да тече на обратно.
284
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим го искат САЩ , а не укрите !
283
5
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Най-сигурният начин Запада да загуби войната-опитът да върне Крим на Украйна. Което може и да доведе до физическия край на тая страна.
282
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И бг иска бяло море но не СЩ не дават.
281
1
 
7
 
! Отговори
delete-а преди 1 година
САЩ в Крим, ти хамериканец ли си? Тоест като американският пилот на площада в Москва? Това са нелегални полети?
280
3
 
7
 
! Отговори
delete-а преди 1 година
Какво ги интересува украинците Крим?
279
13
 
1
 
! Отговори
Стария хъш преди 1 година
Ако не им беха вдигнали наема с 200% за воената база на руснаците немаше да окупират Крим според мен.Лаком гъ......$$$ глава изяжда.
278
8
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Украинците са свикнали да получават всичко на готово ,включително и Крим - може ,но времено , но времето изтече !
277
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПАДЪТ МИСЛИ ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА С ИНТЕРНЕТ ПРОПАГАНДА...ТО И В АФГАНИСТАН ПЕЧЕЛЕХА ПЕЧЕЛЕХА ПА ТРОЛОВЕТЕ ПАДАХА ОТ САМОЛЕТИТЕ ОТ КРИЛАТА БЕШЕ СТРАШНА МЪКА И СМЕХ.
276
6
 
17
 
! Отговори
тя преди 1 година
По-скора Света ще изгори ,но Крим няма да е в Украйна !Тия укри още бълнудат и се искат !
275
2
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До Анонименили индианците си върнат америка
274
3
 
11
 
! Отговори
Свобода за Русия преди 1 година
Важно е Русия да си Върне РУСИЯ от подставени на власт 1991 - 1999 ..Общата охрана не реагира заради Зеленски който позлва НЕРазбираем език за охранта. Черковно славянския е въведен в десети век през БЪлгария. Цел получаване на достоверна информация от охраната на ИСточна Европа .Руския език с е ползва за подаване на информация на охраната от Берлин до Аляска .Зеленски на украйнски с еприема като общ враг. Когато говори на РУски се приема като вероятно приятел.. ДОнбас изисква РУСКИ Език
273
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще си върне Крим когато България пак стане на 3 морета.