Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?

То може да покаже мащаба на жертвите в Украйна
3 май 2023 20:45, Нели Христова
289
Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?
Снимка: БГНЕС

Няколко руски града обявиха, че няма да има празненства за тазгодишния Ден на победата. Руските власти се позоваха на съображения за сигурност и притеснения за атаки от страна на проукраинските сили за промените.

През последните седмици в Русия имаше експлозии и пожари.

Но някои твърдят, че редуцираните събития показват, че Кремъл е нервен от празненствата, превръщащи се в прояви на несъгласие срещу инвазията му в Украйна.

Голяма помпозност и демонстрация на военна мощ са обичайните отличителни белези на Деня на победата, който отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия на 9 май 1945 г.

Едно от най-разпознаваемите събития за деня е шествието на Безсмъртния полк, при което хора от цялата страна маршируват, държейки снимки на своите роднини, които са се сражавали във Втората световна война.

Миналата година президентът Владимир Путин поведе шествието през Червения площад в Москва, докато държеше снимка на баща си в униформа.

Тази година обаче Безсмъртният полк "ще се проведе в други формати от съображения за сигурност", каза депутатът и организатор Елена Цунаева пред журналисти миналия месец.

Според съобщение за новините на уебсайта на Безсмъртния полк на Русия, Цунаева е предложила на желаещите да почетат паметта на своите роднини вместо това да поставят снимки на ветерани от войната върху прозорците на колите, да прехвърлят изображението им върху елементи от облеклото или да сменят аватарите си в социалните медии.

Някои коментатори казаха, че личното шествие на Безсмъртния полк може да доведе до подчертаване на броя на руските загуби в Украйна.

Дмитрий Колезев, журналист и редактор на либерален новинарски уебсайт, който сега живее в изгнание, казва, че ако шествието не беше отменено, хората "почти сигурно щяха да дойдат по време Безсмъртния полк с портрети на загиналите в Украйна и броя от последните снимки може да се окаже депресиращо голям".

Колезев също така твърди, че властите може да се притесняват, че голямо събиране на хора може да се превърне в демонстрация на несъгласие. "Историята познава примери, когато лоялни събития се превръщаха в протести", пише той в Telegram.

Виктор Мучник, бивш главен редактор на сибирска телевизионна мрежа, който също е напуснал страната, казва, че руската държава е "маниакално подозрителна" и е по-малко загрижена относно "хипотетична терористична атака", отколкото за щети по имиджа й.

Той казва, че Кремъл може да се опасява, че шествието ще покаже "твърде много портрети на онези, които са починали не преди 80 години, а през изминалата година".

"Това ще даде представа за скрития мащаб на бедствието", допълва Мучник в интервю, цитирано от BBC.

Междувременно световноизвестният парад на военната техника на Червения площад в Москва, който традиционно се наблюдава от президента Путин, ще бъде строго затворен за обществеността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските служби за сигурност работят, за да гарантират безопасността на парада срещу "терористични атаки".

"Разбира се, знаем, че киевският режим, който стои зад редица подобни атаки, терористични актове, планира да продължи своята кампания. Нашите специални служби правят всичко възможно, за да гарантират сигурността", уточни той.

Два отделни пожара в складове за гориво избухнаха през последните няколко дни в Южна Русия и в окупирания от Русия Крим, включително един в сряда сутринта в района на Краснодар близо до мост, водещ към окупирания Кримски полуостров.

Тази седмица две отделни експлозии в руския граничен район Брянск дерайлираха товарни влакове, докато електропроводите бяха унищожени от предполагаемо взривно устройство в Ленинградска област.

Въпреки че нито една от тези атаки не е поета от Украйна, армията на Киев заяви, че подкопаването на логистиката на Русия е част от подготовката за нейната дългоочаквана контраофанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета всеки ден в Телеграм коментарите,за да видя къде е този страх в руснаците,нищо подобно.Няма страх ,всички се радват на руските успехи в Украйна.
75
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 118вие в бг не цените тези хора които са загинали от фашистка германия за ваща свобода а цените укропските неонацисти бендера
74
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати смешната статия,вие изплискахте вече.Внуците и децата помнят,ей това не могат да променят либерастите.Мноооого им е мъчно,но руснаците са от друго тесто,колкото повече ги нападат от вън,толкова повече се обединяват.
73
19
 
3
 
! Отговори
СМЕШКИ преди 1 година
Една година мина и повече бе ***, Русия е все така там и все така силна.Смешници.Колко статии изписахте, няма да стигне мастилото за препечатка.СМЕШКИ !!!!!
72
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този които живей в изгнание тои нема правото на глас в русия в ес каквото иска с това може да ви излъже както дъжете и вие бг и ес
71
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Русия,Украйна се страхува бандеровците са потомствени фашаги,кръвтaвода не става.
70
3
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Жалко че една шепа заблудени ниско образовани русофили излагат България пред света.Пропити с евтина пропаганда от телеграм, таас и други долнопробни свърталища продължават да повтарят опорките че Украинците били нацисти, Зеленски е наркоман и подобни митове. Да вярваш и подкепяш първобитна и агресивна блатная е престъпление.
69
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори Хитлер не си е позволил да бомбандира Кремъл.Хохлите ще страдат.
68
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето и цялото му надрусано правителство ще даде фира.
67
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е била и ще си остане военна държава.Това си е традиция.Корави и смели хора.9-ти май винаги ще се празнува.
66
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четирите републики които обявиха независимост бяха международно признати и легитимни според международните закони и правилата на ООН. И пак по правилата на ООН се присъединиха към Русия с референум. Така нареченотео "контранастъпление" ще бъде агресия срещу Русия и руски територии според правилата на ООН, и тогава военната операция ще приключи, ще премине във война и цялата военна мощ на Русия безмилостно и справедливоще се стовари над това което е останало от територията на бившата УССР.
65
4
 
15
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Ти за вашта фашистка диктатура в рашистан кажи! за другото е ясно, че и идея си нямаш кое как! :))))))))))
64
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистката военна хунта в Украйна е подложена на силен натиск от своите спонсори най-накрая да докаже, че над 158 милиарда долара, които колективният Запад досега е инвестирал в нея, абсолютно си струваха да бъдат похарчени. Дълго обявяваната голяма офанзива на военните сили под контрола на престъпния режим в Киев е неизбежна, никой вече не трябва да се съмнява в това и наистина е само въпрос на дни преди тази "голяма и мащабна" операция да започне.
63
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята за насилствена окупация на територии, където живеят практически само руснаци, които не искат да бъдат граждани на Украйна, може да се хареса само на най-закоравелите украински нацисти. В редиците на украинските войници изобщо няма ентусиазъм. тези сред тях, които са на предната линия, са изключително изтощени и, както съобщават дори западни мейнстрийм медии като "Ню Йорк Таймс".
62
4
 
19
 
! Отговори
До 103 преди 1 година
ти си путинофил! а путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! та я ми кажи какъв е жизнения стандарт в рашистан! за другото ми е ясно, че нищо не знаеш!
61
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност Зеленски не е нужен за подписване на капитулацията. Хитлер също не е доживял до капитулация и нищо не е подписвал.
60
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жизненият стандарт на населението на ЕС рязко пада. При това не на богатите и на горната средна класа ами на обикновените граждани, на наемните работници и някои вече започват да изпадат в нищета. Европейските компании масово съкращават хора. Представяте ли си какво е 5 милионене град където не работят а въоръжени бандити и мародери се разхождат по улиците.
59
5
 
22
 
! Отговори
... преди 1 година
ми в русия си е диктатура! А при диктатурите е така! всеки се страхува от всеки да не го свали от власт! отделно, че при диктатурите могат да те вкарат в затвора и само за един виц разказан срещу "великия" диктатор! в някой диктатури те разстрелват и с 100мм оръдие даже! Тук е ясно, че ще има страх! понеже руския народ видя какво е в останалия свят и видя как може да бъде ако не го крадът постоянно! Само продажната путинофилия тука нищо не може да види! но това е понеже!
58
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шизофренията и параноята са традиционните белези и "ценности" на абсолютно всички злодеи, които са обитавали Кремъл. Затова Сталин погуби милиони руснаци в мирно време, а дребния, дърт, бункерен рептил сега реши да се прави на велик диктатор и завоевател..
57
8
 
13
 
! Отговори
яхахаха преди 1 година
рашата се страхват да не дойдат около милион роднини със снимки на избитите в украйна около 300 000 руснаци и са отменили шествието от страх да не обесят путятя на ниякой кол ааахахаххаххахаххаххахаа