За първи път във войната: Антипутински сили превзели село в Русия?

Режим на антитерористична операция в руската Белгородска област
23 май 2023 09:46, Елка Василева
848
За първи път във войната: Антипутински сили превзели село в Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Антипутински милиции твърдят, че са превзели село в руската погранична с Украйна Белгородска област в Русия, пише "Гардиън".

Още по темата
Изданието отбелязва, че вчера са избухнали боеве от руската страна на границата с Украйна, след като самопровъзгласили се руски партизански сили са заявили, че са превзели погранично селище. Подобно нещо се случва за пръв от началото на войната, коментира "Гардиън".

"Легионът "Свобода за Русия", който се самоопределя като антикремълска милиция, която иска да освободи Русия от Владимир Путин, обяви, че негови бойци са пресекли границата и са превзели селищото Козинка, както и че са пратили свои отряди в град Грайворон - и двете населени места се намират в руската Белгородска област.

Друга антикремълска милиция, "Руският доброволчески корпус", който се командва от известен руски националист, съобщи, че също е участвала в акцията. Снощи корпусът разпространи видеозапис, за който твърди, че показва как негов боец проверява пленена бронирана машина.

Растящият хаос в Белгородска област, където снощи местните власти обявиха "режим на антитерористична операция" заради акцията на милициите, която руските власти определиха като акция на диверсанти, представлява рядък случай, при който населени места в Русия се сблъскват лице в лице с конфликта, който руските въоръжени сили започнаха в съседна Украйна, коментира "Гардиън". За боевете по границата потвърдиха както руските, така и украинските власти.

"Индипендънт" отбелязва, че атаката в Белгородска област е извършена в момент, в който Москва и Киев правят различни по смисъл твърдения за съдбата на битката за Бахмут - най-кръвопролитното сражение от началото на войната. Русия твърди, че е превзела града след продължили месеци ожесточени боеве, докато Украйна казва, че битката продължава и че настъпва по фланговете.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че целта на вчерашната атака в Белгородска област е опит на Украйна да отклони вниманието от Бахмут.

Вестникът също отбелязва, че акцията на антикремълските милиции в пограничния регион е едно от най-големите навлизания на подобни бойци на територията на Русия.

"Дейли телеграф" също помества статия по въпроса под заглавие "проукраински бойци предприеха танков рейд през границата за "превземането" на руски села", визирайки появилата се информация, че участниците в акцията в Белгородска област са имали и танк.

Изданието коментира, че доброволци от антикремълските бригади са обявили създаването на "народна република".

"Уолстрийт джърнъл" определя събитията в Белгородска област като доста неочакван развой на събитията за Русия, която миналия февруари предприе пълномащабна инвазия в Украйна, и добавя, че украинското военно разузнаване е потвърдило, че в акцията са участвали две доброволчески групи, съставени от руски граждани.

"Файненшъл таймс" коментира, че макар и руски антикремълски формирования да са предприемали операции в самата Русия и преди, тази изглежда е първата, при която целта е да бъде окупирана територия. Киев отрича да е пряко замесен в събитията в Белгородска област, но казва, че руските бойци се стремят да създадат "зона за сигурност" по границата за защита на украинските сили.
(БТА, Владимир Сахатчиев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


848
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
15
 
14
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Аз съм малкият Хитлер!
567
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голяма лъжа ама виси постоянно - всички разбраха че е акция на ГРУ и войниците са си украинци преминали границата - 70 души убити 10 броя транспортна техника
566
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Киев за три дни
565
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то много е трудно да завладееш село.И аз сам мога да завладея село и то без танкове ,но резултата ще е същия като този, който се получи накрая.Това не е за хвалене ,защото простотията обикновено е за порицаване.
564
18
 
26
 
! Отговори
Амин преди 1 година
Тези украински фашисти които нападнаха руските села вече са напълно ликвидирани. Повече от 70 бандити с 9 единици американска военна техника се пренесоха във вечните ловни полета. Дори оцелелите и избягали 11 терористи обратно в Украйна бяха ликвидирани на украинската територия
563
13
 
9
 
! Отговори
suck dick рушофиле преди 1 година
както братята американци биха се изразили
562
7
 
18
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Не е село,а кръчмата където ОМОН са ги намерили мъртво пияни и им теглили един хубав бой!
561
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаирлия да е! С пожелания за мощно обособяване национално руско освободително партизанско движение за изкореняване фашисткия кремълски режим! Свобода на Русия!
560
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИМАТЕ ЛИ СНИМКИ НА БОЙЦИТЕ ОТ ДИВЕРСИОННИЯТ ОТРЯД, ЧЕ ДА ИМ ПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ГЕРОЙСКАТА ГИБЕЛ...
559
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИМАТЕ ЛИ СНИМКИ НА БОЙЦИТЕ ОТ ДИВЕРСИОННИЯТ ОТРЯД, ЧЕ ДА ИМ ПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ГЕРОЙСКАТА ГИБЕЛ...
558
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евгений Пригожин за броя и загубите: "По времето, когато започна обсадата на Бахмут, в редиците на ЧВК имаше 35 000 бойци. За цялото време на СВО сред затворниците бяха вербувани 50 хиляди души. 20% от тях (10 хиляди затворници) загиват в битка. Други 10 хиляди щатни бойци на ЧВК също загинаха. Според резултатите от битката за Бахмут (Артьомовск), загубата на въоръжените сили на Украйна убити - 50 хиляди души, ранени - 50-70 хиляди души.
557
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
UK започна да набира наемници от Африка и Близкия изток за войната в Украйна.Известният международен агрегатор за търсене на работа Adzuna(британски проект)предлага да отидете и да "ремонтирате оборудване" в зоната на СВО.В крайна сметка всички добре знаят,че хората от Северна Африка и Близкия изток са най-добре запознати с ремонта на натовска военна техника.Освен пари британците предлагат британско или европейско гражданство след края на договора.Не е тайна,че в Европа сега има много различни видове мигранти,които може би заради гражданството ще отидат да се бият за фашистка Европа.
556
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След превземането на Бахмут боевете в района затихнаха. Част от фашистката гмеж на Зефюрера бяха изтеглени от територията, някой беше изпратен за попълване и преформиране, а някой отиде на други позиции, например някои герои бяха видени по време на нападението срещу района на Белгород. Гмежта, която остана близо до Бахмут, се опитват да атакуват на северозапад, в района на Хромово. В донецкото направление всичко е по стария начин. Руската авиация удря вражески позиции в северните покрайнини на Авдиевка, а позиционните боеве продължават в Маринка на запад от останките от града.
555
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е в състояние да води дълга война - шефът на разузнаването на Германия. Бруно Кал, позовавайки се на данни на германското разузнаване, каза, че в структурата на руската власт "няма пукнатини". Дори като се има предвид, че е имало критики относно доставката на боеприпаси, няма индикации, че системата се "клати" или "се срива", каза Кал в Академията за политика на сигурност в Берлин. Според ръководителя на разузнаването ВС на РФ могат да продължат да водят бойни действия толкова дълго, колкото е необходимо, като попълват редиците си с новобранци. С боеприпасите и оръжията също няма проблем
554
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСУ ще понесат големи загуби при опит за контранастъпление заради многопластовата руска отбранителна система - Financial Times. "Има няколко линии на отбрана и дори Украйна да пробие първата, тогава Русия ще има достатъчно време да укрепи втората или третата", се казва в статията. В мрежата се появиха сателитни снимки на отбранителни линии, които ясно демонстрираха невъзможността за пробив. Експерти на FT посочват, че най-защитените структури са издигнати в Запорожка област и Крим. Експертът на изданието също така с увереност заяви, че пътят към Крим е напълно затворен за ВСУ.
553
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки че се предполагаше, че всяка бригада ще има 5000-8000 души.
552
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данните за жертвите в Украйна остават най-голямата тайна на Зеленски - френското издание Valeurs Actuelles. "Освен това от 40 до 60% от украинските военни, които са били обучавани във Франция през 2022 г., вече не се обаждат. Смятаме, че повечето мълчат, защото вече са загинали в битка", каза източникът. В статията се казва още, че след 10 вълни на мобилизация, броят на тези, които могат да служат под синьо-жълтия флаг, е значително намалял. По-рано беше съобщено, че НАТО ще подготви 9 бригади (по 2500-3000 бойци) за пролетното "контранастъпление". Въпреки че се предполагаше, че всяка бригада
551
18
 
11
 
! Отговори
до 618 преди 1 година
Казвате, че в Европа за последното десетилетие са пристигнали 50 000 мигранти. И това руските медии наричат "безпрецедентна мигрантска вълна". Да видим - населението на Европа е около 600 милиона души. 50 хиляди са 0,008 процента. При това на година са само 5 хиляди души - общо 50 хиляди за десетилетие. Според вас руснаците смятат, че това е безпрецедентно много? Тогава трябва да признаем, че руснаците са... хм... алтернативно надарени в интелектуалната област.
550
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, в Телегата, както я наричат, т.е. в месинджъра Телеграм наистина има уникални видеа и снимки. Например от последните 30-40 часа може да се види как руските легионери свалят руски военен хеликоптер и нехайно се разхождат с танк по главна улица в белгородска област. После унищожават полицейски участък и преспокойно напускат облечени в полицейски униформи.
549
9
 
12
 
! Отговори
До619 преди 1 година
Защото САЩ в някакъв момент от човешката история бяха олицетворение на демокрация и просперитет уви с днешна дата нещата не са такива, трендът се обърна и лекинко се насочват към калта, тези неща не се случват за един ден и все още не го усещаме осезателно. Първите признаци са налице и вироятно в следващото десетилетие ще го разберем. А междувпрочим американски квартал има и в Атина, това означава ли че гръцката икономика е по силна от американската.