Другата битка в Украйна: Тийнейджъри са използвани да разпространяват руска пропаганда

Александър Малкевич създава проруски канали в окупираните райони
2 юни 2023 20:33, Нели Христова
47
Другата битка в Украйна: Тийнейджъри са използвани да разпространяват руска пропаганда
Снимка: Instagram

Докато прословутите руски наемници на "Вагнер" бяха в челните редици на сраженията в опустошения източен град Бахмут в Украйна, близък сътрудник на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин участва в друга битка - за сърцата и умовете на хората в окупираните райони зад фронтовите линии.

Александър Малкевич помогна за създаването на проруски телевизионни станции в ключови райони, превзети от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. А чрез връзките си с Пригожин медийният бос е участвал в проекти за разпространение на руското влияние от Африка към САЩ. Заради това той попада под западни санкции за разпространение на дезинформация.

Формално работата на Малкевич е да ръководи финансирана от държавата телевизия в родния град на Пригожин - Санкт Петербург. Но през лятото на 2022 г. той се премести в тогавашните окупирани части на Украйна, превръщайки южния град Херсон в своя база.

Основната му задача беше да създаде проруски телевизионни станции в региони, превзети от началото на пълномащабната инвазия. Той ръководи телевизия "Таврия" в Херсон, телевизия "За" в Мелитопол и "Мариупол 24" в източната област Донецк.

Репортажите на каналите следват стриктно пропагандните разкази на Кремъл. Например, скорошна програма, излъчена от "Таврия", напомни на своите зрители причините, посочени от Москва, за да оправдае войната си срещу Украйна. "Руският президент Владимир Путин казва, че специалната военна операция е била принудена стъпка, тъй като на Москва не е бил оставен друг избор. Такива рискове за сигурността са били създадени за Русия, че не е била възможна друга реакция", се казва в съобщението.

Едно от основните препятствия пред Малкевич беше острият недостиг на хора, желаещи и способни да работят за неговите канали.

За да обучава персонал, той отваря "медийно училище" в Херсон, става ръководител на катедрата по журналистика в местния университет и е автор на учебник за кандидат-медийни работници в окупираните от Русия части на Украйна, наречен: "Истинска руска журналистика за нови региони".

Някои от учениците му се присъединиха към неговите телевизионни станции, преди да станат законно пълнолетни. Двама репортери, които започнаха работа съответно за "За" TV и "Таврия" TV, бяха назначени на работа едва на 16 години.

Но престоят на Малкевич в Херсон беше кратък. Малко преди градът да бъде превзет отново от украинските сили през ноември, той избяга заедно с малко оборудване и персонал. Докато се евакуират, те попадат под обстрел и един член на персонала (руски журналист и бивш оперативен агент на ФСБ) е убит.

Един от репортерите тийнейджъри беше ранен по време на обстрела и по-късно получи орден за храброст от президента Путин на церемония в Кремъл.

Малкевич за първи път се издигна до относителна известност през 2018 г., когато стартира USA Really - уебсайт, създаден в САЩ от RIA FAN, който от своя страна е най-известният изход в конюшнята от медии за пропаганда и дезинформация, свързани с Евгений Пригожин.

RIA FAN израсна от прословутата "фабрика за тролове" на Пригожин, която разпространяваше прокремълски възгледи
в социалните медии и интернет от офиси в Санкт Петербург. Но USA Really не успя да излети и Малкевич беше задържан за кратко и разпитан от американските власти, а по-късно беше санкциониран за "улесняване на операциите за глобално влияние на Пригожин".

Година след стартирането на USA Really, Малкевич се върна в Санкт Петербург, където създаде друго пропагандно начинание - фондация, за която се твърди, че работи със специалист, свързан с Евгений Пригожин.

Фондацията за защита на националните ценности изпрати човек на име Максим Шугалей в Либия, уж за проучване на общественото мнение. Същият човек беше замесен предходната година в руска намеса в президентските избори в Мадагаскар, при които на един кандидат беше предложен куфар, пълен с пари, според разследване на BBC.

Докато беше в Либия, един от ангажиментите на Шугалей включваше среща със Сейф ал-Ислам Кадафи, син на покойния свален лидер полковник Муамар Кадафи. Скоро след това, през май 2019 г., той беше арестуван по подозрение за намеса в делата на Либия от името на Пригожин.

"Ако Русия беше получила това което искаше, щяхме да видим Сеиф Кадафи да изнеся победната си реч на известния Площад на мъчениците в Триполи", казва един офицер от либийското разузнаване пред BBC.

Шугалей беше освободен през декември 2020 г. и заяви в интервю, че е получил свободата си, защото Пригожин е изпратил "няколко хиляди бойци" в Триполи.

Докато отговаряше за пропагандната фондация, Малкевич също така провежда кампания за освобождаването на Мария Бутин - руски агент, осъден на 18 месеца затвор в САЩ за опит да проникне в американски политически групи.

Когато се завърна в Русия, Бутина стана "експерт" във фондацията, а когато Шугалей се върна от либийски плен, той замени Малкевич като неин ръководител.

Но връзките на Малкевич с организациите на Пригожин останаха. Например видеопрограмата му за RIA FAN, наречена "Само минутка", продължи поне до септември 2022 г., а последното от многобройните му интервюта за изданието е от февруари 2023 г.

Работата на Малкевич в Украйна не остава незабелязана от руското правителство. През януари 2023 г. министър-председателят Михаил Мишустин го награди за "организиране на телевизионно излъчване в територии, които се освобождават".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
В това отношение Русия няма равни....колко милиона са убити само от Сталин,гладомора и сега ...
39
2
 
10
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Междувременно броят на само официалните разследвания по политически статии, престъпления срещу националната сигурност и военната служба от 24 февруари досега в Украйна е десетки хиляди. А колко линчувания са устроени над дисидентите - статистиката мълчи.
38
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Тийнейджър от Бахмут получи 10 години затвор за предаване на координатите на фашистката гмеж. През април 2022 г. непълнолетният доброволно е помагал на ДНР. Той събира и предава данни за движението на военна техника и зомбита на фашистката craH."Сътрудникът" е осъден по част 7 на член 111-1 от НК на Украйна. Жителите на Незалежная, които не са съгласни с властите, са станали обекти на омраза, с които можете да правите каквото искате. Освен това 10 години затвор не са най-тежкото наказание. Момчето можело да бъде линчувано - за това призовава фашистката u3MeT на страницата на СБУ.
37
2
 
3
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 10 месеца
Ето друго заглавие за "важните" карета: Журнатутките избушиха, не им се получава пропагандата!
36
1
 
12
 
! Отговори
Ех, тази Русия! преди 10 месеца
Ако няма две, три плювни по нея, няма как да се заформи вестинка. А какво се случва в ко чи на та? Ония, които тръгнаха срещу корупцията се целунаха с корумпираните, мила родна картина.
35
2
 
10
 
! Отговори
Закривай преди 10 месеца
окрайна!
34
18
 
4
 
! Отговори
Свобода за Белгород! преди 10 месеца
На територията на Белгород се провежда специална военна контраоперация от легионът "Свободна Русия". Тази исторически украинска територия трябва да бъде освободена от руска окупация.
33
8
 
16
 
! Отговори
Муахахах преди 10 месеца
Въздушна тревога в Киев отново ,лека нощ фашаги
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Битката е в умовете на хората.
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ало, краварчетата - проамерикански натегачи, специална новина за вас от преди половин час - руснаците с помощта на чеченците днес са превзели над 85% от поредната "непревземаема фортеция" на укро-фашистите Мариинка, от където непрекъснато военните престъпници от ВСУ обстрелват Донецк.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредния комплект тъoтии и глупoсти на западната пропаганда! Миналата година гледах американски знаменитости с дрехи с портрет на Путин, имаше и един със златен GSM с Путин. Същото е и в Германия. Дали път не са ги наели за путинска пропаганда, а Христова??? А и в БГ има стотици глyпaци, които са се окичили с американското знаме и други подобни от Краварията. Пусни една статия за "Другата битка в България: Тийнейджъри са използвани да разпространяват USA пропаганда"
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупостите на *** Христова.
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на младежите.
27
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Укрите ежедневно от 2014 насам бомбят в Донецк и Луганск всичко живо от болници и детски площадки до блокове.... Каква "про-руска" пропаганда, какви 5 лева??????? На днешната дата преди 8 години украински су-25 бомбардира центъра на Донецк посред бял ден, започвайки гажданската война в Украйна!
26
5
 
28
 
! Отговори
Xaxa преди 10 месеца
А така наречената "медия" днес бг бълва ли бълва пропагандата на спонсора си Copoc - за новото нормално, за измисленото "глобално затопляне", за така наречените "европейски ценности", за лгбт-то(сбирщак от платени нарkoмани(уж-гeйoве) и не толкова "уж" пeд-али и истински пеdоф-или), за измислената прокси война с главни поdлоги Путин и Зеления смъpкач, за "ваксините" и как никой не умирал от тези отрови и т.н и т.н
25
4
 
12
 
! Отговори
Пак преди 10 месеца
Поредната *** лъжа....
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В структурите немаш право да грешиш, дори да се правиш на мисирка за без пари :)))
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Eвала Нeлке. Майсторка на дългия copy-paste разказ. Даже вече не чета
22
7
 
3
 
! Отговори
до 2 милиона преди 10 месеца
мерси за точната информация тия явно си там в бункера и си броил хората или си на табуретката и вече не можеш да се изправиш от изпитата ракия да тръгнеш по ревулюционите стъпки на костадин
21
3
 
16
 
! Отговори
крадеца пише за преди 10 месеца
крадеца пише за крадеца :) стига бе ! пропагандата протекла освсякъде и си мислите че сме шарани ли? Е има два краварофила - те кълват без стръв!