Контраофанзивата на Киев започна, погледите вече са в руската армия

Контрадействията съвпадна с пика на борбите сред руските военни части
9 юни 2023 18:26, Анисия Иванова
306
Контраофанзивата на Киев започна, погледите вече са в руската армия
Снимка: БГНЕС

Предишните руски военни действия в Украйна подчертаха приноса на различни нередовни и полуредовни сили, като например наемниците от "Вагнер" на Евгений Пригожин, чеченските части, които формално са част от руската национална гвардия, но де факто се командват от чеченския лидер Рамзан Кадиров, различни доброволчески части, подкрепяни от региони, националистически групи или корпорации като "Газпром". Сега, когато украинските военни започнаха дългоочакваната си контраофанзива, вниманието е насочено изцяло към редовните руски части.

Постепенното започване на контраофанзивата съвпадна с пика на борбите сред най-известните руски не съвсем редовни части - и с върха на тяхната военна сила. От обикновените войници, оцелелите професионалисти и наскоро мобилизираните през есента цивилни зависи да удържат настъплението, планирано от стратезите на НАТО и подкрепено с милиарди долари за оръжия и обучение, произведени на Запад.

Руската армия, която все още е втора в света според класацията "Глобална огнева мощ" за 2023 г., не е аутсайдер в тази битка срещу Украйна, заемаща 15-о място, но дори първите сблъсъци показват, че тя ще бъде сериозно натоварена. В същото време контролирането на полуредовните сили и ефективното им използване ще бъде по-трудно от всякога, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Украинските военни пазят плановете си в тайна. Дори разпространиха видеоклип, на който войниците държат пръст на устните си, а когато руското министерство на отбраната обяви, че войските му вече се опитват да отбият контранастъплението, украинското командване излезе с изявление, в което обвини руснаците, че провеждат психологически операции, "дори и да няма контранастъпление".

Следователно това, което знаем за контранастъплението, идва от различни руски канали в Телеграм, като нито един от тях не е наистина независим от министерството на отбраната или от различните частни и доброволчески части, участващи в инвазията. И все пак основният набор от факти, за които те са съгласни, сочи все по-активното използване на стратегическата инициатива от страна на Украйна.

Контраофанзивата изглежда е започнала преди около седмица, когато украинците засилиха обстрела на граничните райони на Русия, особено на Белгородската област, и изпратиха малки групи бойци, които да се опитат да превземат села отвъд международно признатата граница. Това доведе до двуцифрен брой убити цивилни граждани, както и до пленяването на някои руски войници. Акцията, която хвана Кремъл и регионалните власти крайно неподготвени, има за цел да принуди Русия да изтегли резервите, които иначе са предназначени за окомплектоване на отбранителните линии в завзетата украинска територия, за да се осигури установената граница.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков, който буквално трябва да гаси пожари в региона си с малка, ако изобщо има такава, помощ от Москва, изрази мнение, че Белгород може да бъде в безопасност само ако Русия завземе Харков и околностите му - украинската земя непосредствено зад границата. Но Русия, която миналата година държеше голяма част от Харковска област, я загуби в резултат на светкавична украинска контраатака и оттогава не успява да изтласка украинските части от границата. Сега, когато руските селища са подложени на обстрел, армията предприе нов, ограничен напор срещу Волчанск в Харковска област - един от градовете, които тя завладя и след това загуби през 2022 г. Въпреки че някои канали в Телеграм съобщават за напредък, настъплението е твърде слабо, за да възпре украинците от по-нататъшни притеснителни набези и обстрел - и показва, че Украйна е успяла да отклони част от руските сили от отбранителните линии в източната и южната част на Украйна.

Там украинците нанесоха удари в няколко посоки в неделя със сравнително малки групи танкове, бронирани машини и пехота, търсейки слабости в отбраната, изградена от Русия през зимата и пролетта. Едно от потенциално слабите места се отвори близо до върха на руския укрепен пункт срещу Времивка в югоизточната част на Украйна. Друго се появи сравнително наблизо, край Вухледар. И в двете точки украинските войски успяха да напреднат дори без да включват големи резерви. Сега украинският натиск се засилва не само в точките на напрежение, но и по цялата 600-километрова фронтова линия.

Наемните войски на Вагнер, "героите" на двете малки победи на Русия през зимата и пролетта - превземането на градовете Соледар и Бахмут - обаче не участват в опитите да задържат украинското настъпление. Изтощени от челните си атаки срещу украинските укрепления, те се изтеглят от Бахмут - действие, което очевидно не се приема радушно от редовните военни. Неотдавна Пригожин от Вагнер обвини редовните войски, че са минирали маршрута им за оттегляне и са стреляли по войниците на Вагнер, докато те са се опитвали да обезвредят мините. Наемниците на Вагнер са заловили подполковник от руската армия и са го представили пред камерите, като той е признал, че е стрелял по тях "от злоба".

Чеченските бойци, чийто плам често се проявяваше през първите месеци на инвазията, също не изглежда да държат линията в окопите заедно с редовните войски. Кадиров - както и Пригожин преди него - публично заяви, че ще участва в защитата на Белгородската област. И на двамата военачалници обаче трябва да е ясно, че завземането на руска територия не е приоритет за украинците, които се борят да си върнат своята. В Белгород и Пригожин, и Кадиров могат да изградят имиджа си на доблестни защитници на Русия, без да се сблъскват с основната сила на украинското настъпление.

Някои високопоставени фигури от обкръжението на Кадиров наскоро се нахвърлиха върху Пригожин в Телеграм, като го призоваха да спре с нападките си срещу военното командване и с това, което нарекоха всяване на паника. Пригожин и неговите привърженици отговориха с обичайната грубост; и двете страни отправиха открити заплахи. Истината е, че военните командири, начело с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, не могат да разчитат на нередовните и полуредовните войници, които им показват само презрение. Макар че 70-хилядната войска на Кадиров (според собствените му сметки) е предложена за охрана на границата с Белгород, чеченският лидер няма да участва в никакви отбранителни действия край Вухледар.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
7
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
За 2 дена 2 000 н.ациста отидоха в ада барабар с 30 леопарда !!!
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия обяви рецесия, скоро и кравария също. Ще пада печатане на хартиики. Междувременно Русия от 2020 до 2023 г. е увеличила 2 пъти запасите си от злато. С това злато и безграничните залежи на нефт, газ и диаманти подпира рублата. Дори в положение на война вече втора година, въпреки 11 пакета санкции, руската икономика бележи ръст с 2-3%.
101
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, фермата тролчета! Нещо много ви е мобилизирала Мутрафонка! Значи положението на рашистите е тантел марка, щом са опрели до неграмотния български тролетариат да ги славослови.
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контраофанзивата ще започне най-рано след месец. Това са си обичайните стълкновения по фронта, станали по-интензивни поради оправянето на времето.
99
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна показа на Русия първо.Че никога е са били част от Русия.Защото Русия досега само е губила войната.Втората Световна Война е победа на всички анти хитлериски сили.Лъжливата пропаганда основаваща се на руска лъжлива история възвеличаваха Русия в собствените и очи.Дойде време тази лъжа да се изтрие от световната история.
98
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка щели да дадат поредната финансова инжекция на укронацягите от 2 милиарда. Ние купихме 6 броя чертежи на ф-16 за 3 милиадра )))) С чертежи на 6 броя ф-16 Русия едва ли ще бъде победена... Сега с нашите пари ще произведят тези самолети, които са модел от 60 те години на миналия век и ще ги дадат на уссрайна, но след 2 години. А ние ще пием една студена вода. И е тия същите, които ни набутаха с 3 милиарда пак са на власт. Ако беше в друга страна нали се сещате какво щеше да ста
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101.. И се бият само с лъкове и стрели, нали.... Щото така каза посолството **** показва го анализът на стотиците новини в руските сми та през годините.
96
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия взриви един германски ,,Леопард " се снима до него Като скъп спомен.Да .Няма да се повтори .Ще повтарят на поколенията , как са плячкосали един танк Губейки войната
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101.. И се бият само с лъкове и стрели, нали.... Щото така каза посолството...
94
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека направим генерална равносметка.Русия се бие в жива сила срещу Украйна.Подчертавам , срещу Украйна в жива сила.Укрскна е пет пъти по малка държава.И по територия.А Русия до сега е взривила един язовир.И превзе едно село
93
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те укропитеците от оня ден ядат яко бой , а вие чак сега се сетихте да пишете че били почнали. Български романи.
92
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
py apмиятa e дeдoвщинa, кopyпция, недостиг на оръжия, боеприпаси и окомплектовка плюс тактика от втората световна.
91
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се чувствате неинформирани или Ви лъжат, направете си профил в социалната мрежа вконтакте: vk. c o m Там има всякаква информация и всякакви канали, информационни агенции и т.н. Не спират да ни лъжат! Цензурата у нас е чудовищна. Уж демокрация, а блокират канали, не дават хората на изберат какво да гледат. И не е само тук, на запад е същото. Жалко, че доста хора не са информирани, гледат само първа, бтв, нова, блумберг.. и са изцяло потънали в западната пропаганда.
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 69...Говорим за Русия...Прехвалената руска армия и дойде часа да бъде разобличена.Украйна и да е била част от руската империя , никога няма да се ин дефицита с руския колибен селянин.Няма как , едно блато ,като Московско княжество да бъде флагман.Освен да се напива до смарт и да се полива със студена вода , този негодник не го бива за други геройства
89
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Самите Руски военни са ужасени от огромните загуби в жива сила и техника на ВСУ .
88
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия няма инфлация, семействата имат по 3 + деца, има християнски ценности и няма Jeндepляци
87
2
 
10
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 1 година
Плевнята и Пацито да не стоят и могат кат мишки у паспал ами на 17юни да отиват нагей парада и да съберат всички прайдуващи за един отряд и в Украйна да спасяват Зеленчука!
86
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мръсните терористи от Русия вече горят в ада! Слава Украине!
85
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече повече от една година половин свят се бие срещу Русия, а Русия даже е взела инициативата и мачка нацягите и западните наемници. Превзема нови и нови територии. Каквато и техника да пратят в покрайна няма да помогне. Всичко ще стане на пепел. И така ще бъде, защото руснаците се бият Za Родината и Za Правдата. Силата е V правдата, а V правдата е и пOбедата. Vрагът ще бъде раZбит, пОбедата ще бъде Zа Русия!!!
84
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше Руската империя сега русофобчето Милчо щеше да се казва Мюмюн и да носи фec