Ген. Събев: Очаквам ескалация на войната в Украйна, трябва да пратим солиден пакет боеприпаси

Украинската контраофанзива е съвсем в началото, заяви той
17 юни 2023 22:32, Анисия Иванова
1144

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се събраха в четвъртък и петък на двудневна среща в Брюксел, в централата на НАТО, за да говорят за Украйна и за това как да увеличат индустриалния капацитет на Алианса в подкрепа на страната.

"Имаше призив на министъра на отбраната на САЩ всички партньори и съюзници да увеличат помощта с въоръжения и боеприпаси към Украйна и много ясно новият министър на отбраната заяви, че България се присъединява към тези усилия и очакваме вече политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени боеприпаси за така съветските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това, беше изразена българската подкрепа за членството на Украйна в НАТО, което досега не се беше случвало, както знаете", каза генерал-майор от запаса Съби Събев в студиото на "Брюксел 1".

Според него много важно решение е и присъединяването на България към съюзната инициатива за складиране на боеприпаси, предвид въвеждането на новите отбранителни планове на НАТО.

"България също така ще се присъедини и към една инициатива на ЕС, на Европейската агенция по отбрана, за съвместно закупуване на боеприпаси, както за попълване на националните запаси, така и за предоставяне на Украйна. В това отношение България предвид на това, че ще преминава към този артилерийски калибър на НАТО 155-мм, това е важно решение, което има отношение и към нашата отбрана", поясни Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Алиансът съвместно закупува боеприпаси от калибър, който се използва от почти всички страни членки.

"Очаквам, че политическото решение, което престой да бъде взето от нас, след завръщането на министъра на отбраната, България действително да подготви един по-солиден пакет с боеприпаси, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има нужда Украйна и за които досега България така се колебаеше. Например артилерийски системи, също така възможности за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, преносими и така нататък. Въобще да се използват всички възможности, които имаме ние, най-после да застанем в редицата на страните, които действително предоставят безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на агресия", подчерта генералът.

Самият той очаква много силна ескалация на военните действия в Украйна.

"Украинската контраофанзива е съвсем в началото си и може би в следващите две седмици до края на месец юни-началото на юли, може би ще видим вече и посоката, в която ще бъде нанесен основният удар на тази контраофанзива, защото тя реално в същинската си част не е започнала. Прави се опит да се пробие първата отбранителна линия", допълни Събев.

И е категоричен, че краят на войната не трябва да се очаква в следващите 2-3 месеца.

"Очаквам, че до края на тази пролетно-лятна офанзива на Украйна ще се появи някакъв по-решителен резултат с прекъсването на този землен коридор до Крим. Също така прекъсването на Керченския мост с Крим, за да може да се изолира тази групировка, която е в Крим и в източната част на Херсонска област. Така че при такива положителни развития, ако те настъпят, най-вероятно може и да се получат доста неочаквани развои на войната, т.е. стигане до масата на преговорите, ако Русия прецени, че повече не е изгодно да търпи загуби и да продължава войната", коментира генералът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
803
7
 
25
 
! Отговори
афро преди 11 месеца
Тагарев има три деца!Със сигурност ще ги зачисли към бойците!!!!!!
802
6
 
15
 
! Отговори
аноним преди 11 месеца
Преди два дена по една телевизия Николай Радулов обяви,че около 50 ,,генерала'' у нас са си купили тази титла от Украйна!Тя ги раздавала,срещу заплащане!Така,че ненапразно се славим като страна с най-много генерали!!!!
801
5
 
14
 
! Отговори
Барабар преди 11 месеца
А Съби Сабята в пакета за *** да си прати саблята барабар с мачката от зоопарка в Стара Загора.
800
22
 
10
 
! Отговори
До 897 преди 11 месеца
Украйна е първата преграда против путинизЪма в Европа....наложен със сила на оръжието....
799
26
 
9
 
! Отговори
ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА преди 11 месеца
Всички дават, само ние са ослушваме по живковизки....
798
8
 
26
 
! Отговори
R.A.T.M преди 11 месеца
В Ирак САЩ са изстреляли 100000 артилерийски снаряди, в Украйна Русия за два три дена ги изстрелва. Западното оръжие не може да работи с такъв интензитет и тогава или го унищожават или го зарязват. Каквото и даде запада само акциите на производителите ще падат. Свършва човешката сила, а никой не иска от развитите страни да праща свои, за това Полша, Прибалтика, Румъния.
797
23
 
10
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 11 месеца
Ти да не би да си на лично подчинение на Путин за пропагандист номер едно в България?
796
8
 
28
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
долните еуроподложки окрадоха страната,затвориха блокове на аец и сега тока е по скъп,раздават природните ресурси за стотинки,първи сме по внос на ббоккллукк(интересно защо е цензурирана дума) и първи по смъртност и намаляване броя на населението,първи по износ на дървесина-ето ви и свлачищата- е това спечелихме от ЕС
795
16
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Тая война, която даже не е война показа, че НАТО толкова може. Изпразни си складовете от старо оръжие, за ново няма мощности или ако има, става след години...изобщо, пълна скръб е това НАТО що се отнася до водене и поддържане на война. Иначе за малки операцийки в Либия, Ирак и Сирия ставаме. Видя се, че за по-големи като Афганистан и ...й не става от НАТО и в частност САЩ. Не знам Украйна на какво се надяват с такива партньори като НАТО и САЩ, където цифрите помощ са големи, ама големи за малцин
794
8
 
26
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Ама чакайте малко, натовските страни работят на макс за украйна, просто това са мирновременните възможности. Никой не държи военна промишленост, която да бълва оръжия и боеприпаси като за война. Просто това са възможностите на НАТО и това е. В България се работи денонощно, колко повече да се увеличава производството? От тук нататък трябват инвестиции в нови мощности. Колкото и да им се прати на Украйна, всичко влиза в бой и свършва за дни. Резултатът е точно 0, замразен конфликт с много жертв
793
13
 
38
 
! Отговори
Новина за похода? преди 11 месеца
Защо никъде не се споменава, че ще има Поход за Мир и Суверенитет днес? Ако излязат 5 човека да викат срещу Радев или каквото им спуснат, половината статии са за тях, живи включвания, интервюта на всеки един участник. На похода В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИЯ, на който се събират ХИЛЯДИ - нищо! Случайност? Както не отразиха или само споменаха протеста срещу правителството миналата седмица? Подчертавам-протест В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРИЯ-да не се намесваме в чужди войни и да има ПРЯКА демокрация! НДК-17:00 ДНЕС!
792
13
 
47
 
! Отговори
Последни новини преди 11 месеца
ТагареФ ще сформира доброволчески корпус за Украйна! ЩШе се набират бедни,безимотни или с кредити българи от бюрата по труда! Ще бъдат платени! А сега един въпрос,ще участват ли евро атлантиците плюещи Русия по форумите? Такива като Плевнев,Киро Пасито или Буци Тиквунов ?Тези от София Прайд,дето си бъркат по дупките на паметника ще ходят ли да громят Путин? Аааа,кажете де!
791
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Събев и Тагарев ще духат супата! Рядко греша и мога да се обзаложа ,че леталния изход преобладава!
790
15
 
25
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
жалките еуротролчета само може да спамите
789
11
 
33
 
! Отговори
НДК 17:00 преди 11 месеца
Заради такива като този днес от 17:00 пред НДК ще има шествие - "Поход за мир и суверенитет". Събира се и подписка за референдум с няколко въпроса, но в две направления: 1. Намесване в чужди войни по какъвто и да е начин (вкл. пращане на оръжие и войски) да става само след РЕФЕРЕНДУМ и 2. Облекчаване процедурата за провеждане на референдум, защото това е единственият и най-чист вид на "демокрацията" - прякото упражняване на властта от СУВЕРЕНА - НАРОДА. А те опитват да я спрат. 17:00-НДК!
788
20
 
11
 
! Отговори
НАТО НИ БРАНИ преди 11 месеца
ЕС ни храни.....затова путинистите не мърдат от БГ....
787
23
 
11
 
! Отговори
РУСИЯ ГУБИ преди 11 месеца
Путинистите също
786
22
 
8
 
! Отговори
ПУТИН В ШАШ преди 11 месеца
Не го жалят
785
24
 
5
 
! Отговори
ШОЙГУ СА ОПЛАКВА преди 11 месеца
Немам танкове....аре стига бре.....Украйна стана и гробница на руските танкове....
784
23
 
8
 
! Отговори
ДА СТРОШИМ преди 11 месеца
Главата на руския агресор....нападнал Украйна и избил хиляди жени и деца